tisdag 2 augusti 2016

Bostadskrisen är en politisk kris


Det pratas mycket om krisen i socialtjänsten, krisen i skolan och krisen inom polisen. Det är som om landets förmodligen största och mest omfattande kris - bostadskrisen - glöms bort. Kanske är det för att ingen tycks ha någon lösning på den.

Det är en surrealistisk upplevelse att följa hur det bostadspolitiska haveriet beskrivs från vänsterhåll. Bostadskrisen beror på "för mycket marknad", hävdas det. Detta sagt om en av våra mest sönderreglerade marknader. Det finns inget som ens liknar en fri marknad i det svenska hyresrättsbeståndet.

Nu ondgör sig Aftonbladets ledarredaktion över att byggentreprenörer "tjänar på bostadsbristen" genom att inte påbörja nybyggnation när detaljplanen vunnit laga kraft. Detta enligt en granskning som DN gjort. Ingenstans frågar sig ledarskribenten hur denna situation ens har kunnat uppstå. Varför vi har en oligopolmarknad.

En viktig förklaring är sannolikt att det är för krångligt och kostsamt att bygga i Sverige. Detta gör att vi har fått en marknad med ett fåtal stora svenska aktörer. De som redan kan marknaden väl och de som har råd att ligga ute med investeringar i tio år.

Det är mycket som behöver göras för att få en fungerande bostadsmarknad i Sverige. Vi behöver avregleringar, förenklingar i planprocesserna, ett avskaffat bruksvärdessystem med friare hyressättning, sänkta kvalitetskrav, mer konkurrens från utländska byggbolag och mycket annat.

Givet skalan på de reformer som behövs är det kanske inte så konstigt att politikerna står handfallna och mumlar om förändrade bullerregler och några årliga miljarder i byggsubventioner. Men det är likväl oförlåtligt.

Bostadskrisen är i första hand en politisk kris. En kombination av oförmåga och politiska felbedömningar har skapat detta monster som nu har hela landet i sitt grepp. Det var länge sedan detta var ett storstadsfenomen. Krisen är märkbar i nästan samtliga av landets kommuner. Den drabbar unga som inte kommer in, gamla som inte kan flytta vidare, nyanlända, barnfamiljer, ensamstående... ja, hela samhället.

Detta politiska misslyckande har möjliggjort en svart ockermarknad, tilltagande trångboddhet, minskad rörlighet i beståndet och en onaturligt snabb prisutveckling på bostadsrätter och villor eftersom hyresrätten av allt fler kan räknas bort som realistisk boendeform.

Sålunda belånar sig människor alltmer. Riksdagens svar på detta blev att införa ett amorteringskrav, vilket tillsammans med kravet på kontantinsats effektivt utestänger många även från att köpa en bostad.

Det finns ett fåtal vinnare på detta haveri och det är framför allt personer med gott om pengar, mäklare samt byggentreprenörer.

Tidigare bloggat:
Framtidens svenskar bor i trailers
Bostadsdepression

30 kommentarer:

Arne sa...

Tycker det är jättekul, villan har på 9 år ökat 2.5ggr värdet så perfekt om man ska sälja och lämna landet däremot skulle det kosta oss 1 miljon att flytta till likvärdigt boende.
Så lämna landet eller flytta till sämre är alternativen. Men vi har iaf alternativ.

Hans Li Engnell sa...

Jodå, visst finns vinnare. Kanske i synnerhet den generation som sitter på villor och radhus som de köpte på 70-talet och nu kan sälja till enormt mycket högre pris. Eller vi som har ombildat och därigenom sitter i en bra sits ekonomiskt eftersom vi köpte till halva priset.

Anonym sa...

Jag säger som stassminister Stefan Löfven i sina mest lysande stunder:

Vi ska inte ställa vi mot dom!


Vi ska inte ställa grupp mot grupp!

Anonym sa...

Vad är riktmärket?

Alla ska ha tillgång till hyresrätt för 1 200 kronor m2 per år?

Alla ska ha en skuldkvot på högst 300 % av nettoinkomsten?

Alla ska ha handikappanpassad bostadshus, som regeringen verkar vilja? Detta behövs knappast enligt mig, utan vissa bostadshus bör vara handikappanpassade så de som har funktionshinder kan bo där.

Ska folk ha nära till kommunikationer där det byggs? Kanske bygga ny stad i Värmland där det finns yta och befolka den? Vem vill bygga den staden i så fall?

Ska alla ha tillgänglighet till egen bostad eller är det rimligt att bo inneboende?

Min personliga reflektion är att svenska bostadssamtal verkar vilja att alla ska ha egen bostad och ha cirka 1 000 kronor per m2 i årskostnad. Skuldkvoten ska minska, men samtidigt eldar Ingves på med lågräntepolitik som gör att folk kan låna till lägre ränta. Det mesta är motsatser till varandra och politiker pratar i mun på varandra. Allting verkar vara att ingen fattar vad som hänt utan ska enbart lösa utmaningarna.

Vad har hänt? Ni politiker har fört in miljontals människor från tredje världen och förstört en nations välstånd. Era dumma svin!!! Nu ska det återgå till gamla Sverige med välstånd, harmoni och trygghet? Hur ser Brasilien ut eller andra nationer som byggt upp samhällen med människor från tredje världen? Ingenting kommer att återgå utan man måste se hur samhällen som Brasilien ser ut och försöka hitta en rimlig standard efter det. Brasiliansk bostadsstandard är väl en början att anpassa sig till, men politikerna kommer hävda att "den svenska modellen" är det som behövs, mer utbildning, mer skatter, mer mångfald och alla kommer bara se sina lån öka till skuldkvoter på > (mer än) 1 000 %.

Magne

Anonym sa...

För 20 år sedan när jag pluggade så var då som nu brist på studentlägenheter och det kom ett förslag att bygga till en våning på de befintliga 3 våningshusen för att på så sätt få ut mer på samma yta.
Dock eftersom husen då skulle bli 4 vånings så kom krav på hiss och att det måste bli handikappanpassat, så givetvis blev det då inget av de planerna eftersom hyrorna skulle ha skenat iväg.

Anonym sa...

Hej.

@Magne:

Det du säger är logiskt och rationellt uttänkt, att allergiker, funktionshindrade och andra med behov av anpassad bostad lämpligast bor i samma fastighet, men den logiken och rationaliteten förutsätter centralplanering, då dessa personer sedda som grupper ofta inte har ekonomi till att köpa en anpassad bostad, och därmed är det inte intressant för marknadskrafter att tillhandahålla detta annat än för det fåtal som har råd i dagens läge. En knivig sits.

Jag är benägen att anse att kommunen skall vara den som tillhandahåller anpassade boenden då just funktionshinder och svårare fall av multiallergier också förhindrar förvärvsarbete i hög grad. Jag anser också att hyresvärdar skall påföras ett strängare ekonomiskt ansvar för att hyrda bostäder skall vara i fullgott skick, och inte som i dagens läge där det är satt i system att spela 'Svarte Petter' med mindre lönsamma fastigheter och låta dessa rotera mellan olika förvaltningsföretag, alla med samma ägare bakom flera led av obfuskering, för att kunna nollställa klockan på utfästa reparationer och annat underhåll.

Tvärtemot vad många liberaler tror är bostad inte en produkt av samma art som tugg-gummi; det är en smula mer krävande att rösta med plånboken och fötterna när det gäller just bostaden. Olikheter hos varor, tjänster, och geografisk position ger olika marknadsbeteenden.

Att stat och kommun misslyckats totalt med det som var det ursprungliga syftet med att allas ha offentligt ägda bostäder ändrar inte på ovanstående.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Håller med Mange med det tillägget att det mesta i dagens Sverige står i motsats till något annat.Samhällets ingenjörer har överskatt sina förkunskaper och resultatet kan inte bli annat än katastrof.Det mesta sitter ihop på ett eller annat sätt i verkligheten.Skapar du en utmaning så har du snart skapat flera.Vägrar du dessutom konsekvent identifiera orsaken till din utmaning kan du vara säker på att den snart övergår till att vara ett problem.Ett gymnastiskt friakrobatiskt förhållande till det svenska språket kan inte förändra det.
Det är inte konstigt att Löfven inte kan bättre än att känsloskvala fram floskler någon tillverkat åt honom på Bommersvik.

Anonym sa...

Rikard:

Jag tänkte mig snarare att vissa bostadshus är handikappanpassade med både funktionshindrade och icke funktionshindrade personer boende i dessa. Säg 50 % funktionshindrade och 50 % ickefunktionshindrade. Tror inte ickefunktionshindrade har några besvär med att bo i ett handikappanpassat hus, bara bättre tillgång till hiss etc.

Som det är nu så har jag svårt att se att handikappade är vår första prioritet, vanliga svenskar har det inte bättre dem. Säg till grabben eller mamman mitt i livet som måste dra ett fett lån på 800 % av sin nettolön om hon skulle vilja ha en bostad. Kanske att staten betalar hälften av bostadens värde så att hon inte får för många betalningar när räntan höjs som gör henne ruinerad, och därtill hennes barn lusfattigt under uppväxten.

Handikappade, inte förståndshandikappade utan mer funktionshindrade, förstår sällan att invandringen tar resurser från dem utan gottar sig med färdtjänst, bostad (får de dem?), subventioner på det de behöver och annat utan att ta ställning till att staten vill ge mer till invandrarna än till handikappade. Jag har sett funktionshindrade dra färdtjänst vilka tider de vill och ha flera tusen i subventionerade bidrag per månad, och de vill ha F! och MP och ta in alla och tror hela världen är underbar, men det är fan vi svenskar som pröjsar så de kan leva gott.

Skulle behövas, faktiskt, en viss realism som bankas in i dessa, och enda vägen är genom att de ser sina resurser minska (alla subventioner och flera tusen i kostnader per månad) och omvärdera sina prioriteringar och förhållningssätt.

Handikappade, funktionshindrade, skriker också Allt åt Alla!

När verkligheten är att det inte finns många som har det fett här, men många som lånar fett.

Magne

A nonym sa...

Det du beskriver är en symptom på att utbudet är mindre än efterfrågan, om tillgången på tuggummi skulle mindre än efterfrågan skulle du få samma problem där med att folk får acceptera vad de kan få tag i.

Anonym sa...

Naturligtvis är det så.Många högljudda grupper kommer tvingas inse att förd politik ställer grupp mot grupp på ett sätt de flesta inte trott vara möjligt.
Redan nu liknar det fan att vara gammal.Sjukvården kommer precis som socialtjänsten att anmäla sig så länge det finns någon som ids.När väljarkåren konfronteras med den sortens insikter är det för sent.
Men våldsamt blir det i varje fall.Det är väl därför MSM gapar om ett särskilt skydd för politikerklassen.Alla vet ju att polisen inte kan skydda vanliga medborgare längre så det särskilda skyddet betyder väl att polisen ska prioritera eliten?

Anonym sa...

Det är tydligen brist på bostäder i Tensta: https://www.youtube.com/watch?v=_PEmeJoanfk.

Korttidskontrakt, det vill säga du har några månader som du ska bo där och sedan flytta, förstod Tenstaborna som att de kunde bo där längre: https://www.youtube.com/watch?v=sLaf5XjMZVg.

Återigen bostadsbrist i Tensta: https://www.youtube.com/watch?v=diPHZAFZFiQ.

Dessa personer tror det är Sverige på 90-talet eller början av 2000-talet då det fanns betongbostäder åt invandrarna. Faktiskt skönt att de inte får tag på bostad som subventioneras.

Det finns dock positiva saker, hela staten har varit på ett sluttande plan sedan invandringspolitiken i mitten på 80-talet omstöptes till att förvandla landet till Kabul eller i Tenstas fall Mogadishu. Att bostadspolitik, sjukvård, polisen har allvarliga brister om vi jämför oss med hur landet Sverige såg ut under efterkrigstiden är ett sätt att få merparten av svenskarna och även invandrarna att omvärdera sitt förhållningssätt.

Magne

Anonym sa...

Hej.

@Magne:

Det är ungefär samma sak vi menar tror jag: inte reservat utan anpassade bostäder, tillhandahållna av kommunen.

Då jag mest arbetat med människor (alla åldrar) som har kognitiva funktionsavvikelser kan jag inte uttala mig om hur de med kroppsliga förhinder resonerar eller röstar. Kognitiva funktionshinder och psykiska sjukdomar kräver sällan sådan anpassning att individen själv inte kan göra dylik, vilket också hjälper med den psykiska hälsan. Min erfarenhet är att autister (högfungerande sådana [IQ/intelligens på 100+] vilket är vad jag är van att arbeta med) vill veta istället för att tycka på känsla, och därför sällan fastnar i just den känslomässiga utpressning som Mp, Fi och andra anti-demokratiska grupper använder sig av.

Däremot vet jag att anställda inom vården (enheter för diverse funktionshinder) är akut medvetna om vart pengarna tar vägen, inte minst när det nu behövs kompetens att hantera stridspsykoser och ångestneuroser hos de som faktiskt är flyktingar på riktigt, och inte bara den där sortens flykting som tappar passet men inget annat.

Tyvärr verkar det vara så att handikapporganisationerna och även anhörigföreningar i hög grad just nu infiltreras på samma sätt som skedde med HBTosv-rörelsen under tidigt nittiotal: begrepp som 'ableism' och liknande blir allt vanligare.

Det är väl samma problem som med mycket annat: gamla synder skapar skuldkomplex och en känsla av berättigande och revansch, vilket i det mediala narrativet passar som hand i handske med 'ond vs. god'-logiken som styr snart sagt all rapportering.

Hoppas jag inte är för OT med ovanstående - är det något jag hade röstat för så är det spöstraff för oseriösa och småkriminella hyresvärdar, vare sig de är kommunala eller privata.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Man kan göra som Expressens/Kvällspostens Csa Csa Perlenberg också.
Nu börjar han oroa sig för vad som ska hända i kommunerna när staten vältrar över betalningsansvaret.Det är så dags nu Csa Csa.På tiden kan man säga.
Csa Csa positionerar sig.Annat var det förr.Men NU vet i varje fall Csa Csa bättre.
Kommuner, som tvingas ta dyra lån för att klara statens dumpningar, lär inte börja projektera för att bygga nytt i egen regi i brådaste brådrasket?
Dessutom,modulbyggena som skulle rädda kalopsen har vad det verkar gått in i väggen.

Anonym sa...

Utbudet av hyresgäster från andra länder är för stort,i förhållande till antal bostäder,vilken byggherre/ kommunen vill bygga till dagens priser,och sedan betala hyran?

Riga sa...

I en förening jag bodde iför ett tag sedan fanns olika lägenheter, ingen dock handikappanpassad.
Husen hade två våningar, vartannat en tvåa uppe och en två nere, vartannat var en fyra med två våningar.
I fyrorna bodde barnfamiljer, i tvåorna uppe bodde yngre och studenter och i tvåorna nere mest pensionärer men även ett par rullstolsbundna.
Vad jag vet var alla mycket nöjda.

Anonym sa...

Sveriges "kriser" kan lätt förklaras.
Om det inte flyttat in så mycket folk hade våra bostäder räckt till och priserna på småhus och bostadsrätter hade varit rimliga.
Vi har tillräckligt många lärare för barn med infödda svenska föräldrar.
Våra vårdresurser räcker väl till för alla infödda svenskar.
Vår poliskår behöver utökas eftersom det kommit hit så många nya människor.
Vi måste förstå att de som planerar för att vi skall ta emot människor utifrån har glömt att se till att samhället har tillräckligt med resurser för hjälpa alla vi vill hjälpa. Om Sverige skall fortsätta att ta emot folk utifrån måste de som ivrar för detta även kräva att samhället dimensioneras så att vi har reella möjligheter att ta emot fler innan de inviterar fler.

Anonym sa...

Det larmas från Östergötland.Kollapsen är här!
Men det är visst inte så viktigt.Ingenting att tala om.
Melander försvarar Zara Larsson och Haninge lägger ut en länk till en rasist-låt.
Det är nyheter det!

Hans Li Engnell sa...

Ja, det var viktigt att Sven Melander fick komma till tals i public service och att Fatta Man fick påpeka att han är en VIT MEDELÅLDERS MAN. Hudfärgen är viktig nuförtiden.

Anonym sa...

På Twitter (så sant eller falskt?) delas en vädjan från en familj i Umeå där gamla mamma skulle ha opererats.Så blev det inte.Personalbrist förklarar ansvarig läkare.Gamla mamma får vackert finna sig i att åka hem och dö.
-Cancer är ju en dödlig åkomma men personalbristen du vet...sorry!

Familjen efterlyser nu journalister som vill ta i deras historia med namn och allt.
Med reservation för möjlig fejk och kanske oavsett det så börjar tiden rinna iväg för eliten i Stockholm nu.

Anonym sa...

En som såg ut som Rihanna trodde någon var Rihanna på riktigt enligt en av våra mer framträdande tabloider.Ja och så var det visst en handgranat man kastade in i lägenheten i Malmö när man sparkat in dörren.Appropå bostadsbrist.

Anonym sa...

@ Anonym 21:38

Antar att det rör sig om detta fall: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=605063946327894&id=100004728818165

Riktigt bedrövligt. Kan säga att jag aldrig skulle ha accepterat detta och vägrat lämna sjukhuset.

Utlandssvensk sa...


Bara för att hålla alla vakna, tänkte jag nämna något som jag ser som väldigt positivt med svensk bostadsmarknad.

Det gäller Attefallshus. Att man får smälla upp sådana i princip helt utan bygglov är rent fantastisk och jag förstår ärligen inte varför inte enbart detta eliminerar bristen på mindre bostäder. Otroligt billigt är det också! För 400.000 får man ett färdigt och inrett hus, med sovloft. Mycket ståndsmässigt för en student och helt ok för ett yngre par.

Varför smäller inte folk upp dessa på sina villatomter och hyr ut dem? 2.000 i månden är väl kanonbilligt (rätta mig om jag har fel) och då får man likväl en bra kalkyl! Kan man ta 3.000 kommer man nästan upp till 10% bruttoavkastning, vilket är helt extemt bra idag.

Någon som kan förklara varför detta inte sker? Jag är ärligen nyfiken!

Anonym sa...

@ Anonym 21:38
@ Anonym 00:19

Sorgligt.Men det är ditåt det lutat länge.Rättssystemet börjar visst vackla det också.Men jag kan nog tänka mig att det finns resurser att svänga förbi sjukhuset i Umeå och slänga ut en trilskandes familj som inte får en väntad operation.Förmodligen finns det brottsrubricering också.

A nonym sa...

För att det inte så jädra enkelt som det påstås, kommunerna kan jävlas betydligt mer än vad som nämns i pressen för att hindra folk från att bygga dem.

Anonym sa...

Det där med den cancersjuka som avvisats från sjukhuset har ni läst på avpixlat eftersom inga andra medier tar upp saken.Avpixlat är en site som man inte bör sprida oavsett.
Att det finns en utmaning i sjukvårdens personalresurser visste vi redan så vart vill ni komma egentligen?

Lars Åhlin sa...

#Utlandssvensk. Ointresset för Attefallshus beror nog på att få vill avstå någon del av sin tomt och därigenom få nära grannar, kanske med ekonomiska eller andra problem. Fast för de som har hemmavarande vuxna barn kanske det skulle vara intressant, åtminstone om de är trångbodda (vilket nog inte är så vanligt). Framför allt beror nog ointresset på att nästan inga värderar en extrainkomst på nägon tusenlapp så mycket att man vill ta på sig något besvär.

Anonym sa...

Fredrik
Nu är du så där faktaresisten igen.
Yrar på som om du vore statsminister och partiledare igen.
Det är du inte.Kommer du ihåg varför du tog bakdörren?
Skriv du på dina memoarer och föreläs så länge någon vill betala.
Konsulta lite med dina gamla kontakter.
AB:et går runt och Roberta är glad.
Tids nog kommer vi och hämtar dig.

http://www.allehanda.se/vasternorrland/sundsvall/cancersjuka-solbritt-nekades-operation-fick-vanda-i-dorren-pa-grund-av-platsbrist

Utlandssvensk sa...


@ Lars Åhlin,

Tack för svar!

Men jag får det ändå inte riktigt att gå ihop. Många svenskar verkar ha en ytterst pressad ekonomi. Fast det kanske inte är de som äger villor!

Lösningen får bli lagstiftning! Alla som har en tomt större än X kvadratmeter MÅSTE tillåta kommunen eller Migverket att bygga attefallshus!

Anonym sa...

Personalbristen är löst och Solbritt "får" sin operation.
Solbritt tackar mediastormen för det.
Utan Facebook och Twitter hade det inte blivit någon mediastorm.Det krävs nyhetsvärde
för att media inte ska filtrera bort det(tänk Zara och Sven).Dessutom så vet man ju inte vilka grumliga vatten man sätter ner spöet i när man skriver om sånt här.
Avpixlat skrev ju då kan det gagna de kastlösa.
Ingen har ju fått det sämre som en viss GD förkunnar för de rättrogna.
Så det är väl en väldig tur att folk läser annat än MSM?
I varje fall för Solbritt,även om en och annan ny-moderat eller sosse gnisslar tänder.
Slutet gott,allting gott.
Tills nästa gång i varje fall.Sjukvårdskrisen mitt i alla andra kriser löser inte sig själv.Stefan Löfven kommer inte heller att göra det.Han tillsätter en samordnare.
AKB avstår från ytterligare åtgärder som vanligt.

Anonym sa...

Kan det här vara lagligt? Hur kan man få köpa lägenheter för kommuninvånarnas pengar och ge bort dem till helt okända? Nu liknar Sverige en karikatyr av banan-republik. En stormakt i skam-faktor, qvack qvack. Nu måste det bli nyval. Klarar inte tänka mej dessa blanksvettiga tjänstemän med ett maniskt vansinne i blick skynda sig montera ned Sverige bit för bit och ge bort det till helt främmande människor innan det är val-tider. Vem har gett dem mandat till det? Vi skulle behöva en Svensk militärkupp egentligen om det inte blir nyval.
http://avpixlat.info/2016/08/03/bostadsratter-for-33-miljoner-till-nyanlanda-i-vallentuna/