söndag 21 augusti 2016

Ett välfärdsland i utförsbacke


Stefan Löfven har hållit sitt femte sommartal varav det andra som statsminister. I ett tal som delvis var en karbonkopia på Almedalstalet låg fokus på svensk politiks kanske största fiasko - skolan.

Löfvens tonfall säger en del om läget i Sverige. Landet han leder genomgår en lärarkris, en poliskris, en välfärdskris och en tilltagande tillitskris. Allt hänger förstås samman - när polisen inte kommer, när skolan inte levererar och när det inte finns tid för en canceroperation påverkar det tilliten i samhället.

Men samtidigt som Löfven beskriver en orolig omvärld och ett Sverige med många problem, gör hans fäbless för politiska floskler att den allvarliga tonen inte riktigt går att ta på allvar. Begriper statsministern hur allvarligt läget är? Jag tvivlar.

Under dagen höll regeringen en pressträff för att berätta om en satsning på skolan. S och MP vill stärka ungas läsförståelse genom att byta namn på höstlovet till "läslov". Ja, det är sant. Och logiskt givet vilken tid vi lever i. När ett armband förväntas avskräcka sexualförbrytare är det helt naturligt att tro att namnet på ett skollov kan påverka hur mycket elever läser.

Därtill ska fler lärare utbildas. Ja, det saknas lärare, och det har knappast blivit bättre när motsvarande flera tusen nya skolklasser invandrade bara under fjolåret i en tid när lärarbristen redan var gammal och känd. Men det handlar inte bara om resurser, som jag ska komma till strax. Skolans kris går djupare än så.

Sverige har i dag tilltagande påfrestningar på de grundläggande funktionerna i en modern stat; polisen, skolan och vården genomgår en kris. Samtidigt. Och det bostadspolitiska haveriet ska vi inte ens tala om.

Nu vill regeringen kasta pengar på problemen. Fler poliser, fler lärare, fler sjuksköterskor. Om pengar var problemet skulle regeringen kunna låna upp hundratals miljarder kr till låga räntor (Sveriges anseende är fortfarande gott) och ösa ut över kommuner och landsting. Problemet löst.

Men krisen handlar inte primärt om resursbrist. Den handlar om en samhällsutveckling som tillåtits, ja rent av hejats på, av en majoritet av riksdagens partier under väldigt lång tid. En normupplösande samhällsutveckling där det har blivit fult och osolidariskt att ställa krav på skötsamhet. Där ordning i klassrummet har hånats som någon sorts militärdisciplin. Där målkonflikter i den skattefinansierade välfärden har ignorerats. Och där det setts mellan fingrarna på kriminalitet (det nya målet för yrkeskriminella är talande nog välfärdssektorn, och regeringen har beslutat utreda saken).

Kalla det naivitet, blåögdhet, curlingsyndrom eller bara ren och skär dumhet. Effekten är densamma: ett land där världens mest omfattande beskattning av den arbetande befolkningen inte räcker till för att upprätthålla grunderna i statens åtaganden.

Det finns en gemensam nämnare; en minskad auktoritetstro i samhället. Detta har direkt eller indirekt med den postmoderna diskursen och den normupplösande synen på människan att göra. Poängen här är verkligen inte att jag efterlyser en befolkning som står i givakt. Utan snarare att fler visar respekt och viss tilltro till professioner, myndigheter och medmänniskor. Men det är bevisligen svårt i en tid när alla talar om behovet av "normkritik".

Poängen är denna: det hjälper inte att anställa fler lärare om eleverna inte respekterar läraren. Det hjälper inte att sätta in fler poliser om de kriminella skrattar åt dem. Det handlar således inte bara eller ens främst om fler händer och fötter utan om auktoritet, befogenheter och arbetsmetoder. Sådant skapas inte under en nattlig budgetmangling med Jonas Sjöstedt. 

Ingen journalist behagade heller i dag fråga vad Löfven har för förklaring till att hans eget och andra partier kunnat låta problemen växa sig så här stora och akuta. Varför agerade de inte tidigare? Trodde de att välfärdsstaten var färdigbyggd och inte behövde förvaltas? Var det månne bilden av Sverige som Föregångslandet som steg dem åt huvudet? 

Under de kommande 20 åren kommer det finns många tillfällen att ställa frågor. Då kommer politiska tyckare och inte minst vi väljare undra hur i helvete de kunde låta det gå så här långt. 

Läs även:
Anna Dahlberg, Fnordspotting

34 kommentarer:

Anonym sa...

Vi får inte glömma att Stefan tog i och sa : DET ÄR INTE TUFFT ATT BRÄNNA BILAR också.
Nu vet alla tuffingar det.Så nu slutar dom att spela tuffa.Det heter ju inte Höstlov längre.
Sen kommer man in på gymnasiet och blir raketforskare,ingenjör eller sjuksyrra.
Det var det man ville hela tiden.Egentligen.Men sen spelade man tuff.
Tills stassministern sa att det var inte tufft.
INTE OK sa stassministern.

Utlandssvensk sa...


Det var, som vanligt, ett utmärkt inlägg med många bra poänger. Jag är djupt imponerad av Hans förmåga att själv producera som mycket material med så hög klass. Hatten av!

"Under de kommande 20 åren kommer det finns många tillfällen att ställa frågor."

Nu var vi inne på 2022 i en tidigare tråd. Om vi istället ska titta på 2036 ser det inte direkt bättre ut! Det är helt uteslutet att något som ens vagt påminner om dagens vanliga vita svennar kommer att kunna bo i landet då. Om det finns några kvar kommer de att vara helt förändrade. För att överleva lär de ha gjort saker som vi nu knappt kan föreställa oss. Detta gäller både vilken förnedring en del kan ha accepterat men även vilka grymheter en del andra kan ha utfört.

Det enda som är säkert är att Sverige 2036 kommer att vara en plats som vi idag inte kan relatera till, ungefär som dagens Afghanistan. Vi saknar helt referensramar för att ens börja att förstå människorna där. Att t.ex i stor skala använda småpojkar som sexslavar är nästan omöjlig för oss att begripa. Men de av oss som kommer att observera Sverige 2036 lär sannolikt få se något ännu mer svårbegripligt och otrevligt.

Alla som kan bör se till att deras barn inte tvingas att uppleva denna utveckling.

Hans Li Engnell sa...

Det var, som vanligt, ett utmärkt inlägg med många bra poänger. Jag är djupt imponerad av Hans förmåga att själv producera som mycket material med så hög klass. Hatten av!

Tack! Och hatten av för att du läser och är så aktiv i kommentarsfältet.

Anonym sa...

Nja fast auktoritetstro, dvs att man håller något för sant ENBART för att en auktoritet så gör, är väl ingen universallösning. Jag tror inte man ska sammanblanda "normkritik" med normupplösning; vi ser tex inte kulturelativistiskt nyfrälsta "södertörnare" som kastar sten på ambulanspersonal. Snarare är det väl så att "postmodernismen" kidnappats av ett gäng (ny-)marxister som (precis som de tidiga kommunisterna) vill upprätta "social justice" (utifrån klass, sexualitet etc ). I denna kamp är medel tillåtna; vi ser således en ljugande polismyndighet (Kungsan 2014, 2015) eller ett ljugande migrationsverk, spolierad rättsäkerhet, ignorerande av brottslighet när den utförs av "förfördelad" grupp och den övriga faktaresistens som breder ut sig. Snarare är det den annalkande kollektivismen vi bör bekämpa(från kulturmarxisterna men även batonghögern).

Anonym sa...

Så sommartal är när två partiledare får ihop kanske 100 journalister,fotografer,funktionärer och livvakter i en central park i Stockholm?
Sen pratar man skit en stund och så är alla glada och nöjda.
Om någon förklarade för Löfvin och Fridolin hur otroligt liten uppslutningen är om man jämför med antalet boende i Vasastan så skulle läppen hänga på halv stång.Om någon förklarade hur få det är jämfört med Stockholms invånarantal eller varför inte Sveriges så skulle självmord ligga nära till hands.Kanske inte för Gustav,han är van,men för Stefan som tror sig representera folkets breda lager?

Hans Li Engnell sa...

Jag tror inte man ska sammanblanda "normkritik" med normupplösning; vi ser tex inte kulturelativistiskt nyfrälsta "södertörnare" som kastar sten på ambulanspersonal.

Nej, vi ser kulturrelativistiskt nyfrälsta södertörnare ursäkta dem som kastar sten på ambulanspersonal genom att förklara agerandet med "rasism", "diskriminering", "arbetslöshet" och för få fritidsgårdar.

Olof sa...

Ja, det är fascinerande att att se de logiska kullerbyttorna när normbrytande beteende som t.ex tafsande förklaras med att 'normen' är det som 99% då inte ägnar sig åt.

Normer som hindrar och hämmar människor när deras avvikande beteende inte skadar någon annan är normer som bör motarbetas. Men de normer vi har som utgör själva grunden i ett öppet, tryggt och accepterande samhälle är inte något som är positivt när de bryts ner.

Anonym sa...

Nyheteridag har bilder på svenskarna som greps för sina normbrytande insatser.
Pressetiska regler förbjuder mig att mer utförligt beskriva etnicitet och signalementen men jag kan sträcka mig så långt att det knappast ser ut som om Tino Sanandaji har fel.Observera att jag skriver ser ut.Rent statistiskt pekar mycket på att Tino ligger, vid ett första slarvigt kastat ögonkast, närmare sanningen än BRÅ, DN, Sarnecki, Melander och Aftonbladet.Den sannolika förklaringen torde dock vara att fotona tagits under helt fel tidsperiod eftersom de måste sättas i rätt historiskt sammanhang för att vara rättvisa.Inga foton har tagits på vita medelålders cis-mäns våldtagande och tafsande på festivalen av rent rasistiska skäl.
Detta bevisar att det är ett typiskt medelålders cis-mans beteende ur det perspektivet.BRÅ, DN, Sarnecki, Melander och Aftonbladet har alltså helt rätt.
Som vanligt.Så det så!

http://nyheteridag.se/

Anonym sa...

Det håller jag fullständigt med om!! Menar bara att problemet bör angripas vid sin rot som jag vill hävda är funktionsförklaringarna (kön/klass/etnicitet osv). Som sådana som är farliga. Dessa är nämligen anti-intellektuella anti-liberala anti-demokratiska you name it. När smittan (jag var själv smittad för en 15 år sedan) väl sprids ut från universiteten och börjar befästa institutioner och myndigheter (vilket tyvärr redan skett) är alla friheter och rättigheter vi kämpat för i hundratals år hotade.

Anonym sa...

Eller för att förtydliga det är inte ifrågasättandet av normer som är problemet (det är en intellektuell sysselsättning som tom romarna pysslade med) det är snarare etablerandet av felaktiga normer (som den kommunistiska normen att det inte spelar roll VAD du gör utan vem du är (klass kön osv).)

Anonym sa...

Hej Motpol! Jättebra inlägg i debatten om dagens Sverige! Tyvärr väljer man helt bort att problematisera inflödet av nya medborgare! Det är det stora, plötsliga inflödet som lett till bostadsbrist, stor del av kriminalitet i utsatta områden, otrygghet bland befolkningen, sviktande ordningsmakt, miljöproblem, raserade skolresultat etc. Stång nu gränserna, följ upp att detta åtlyds och hantera den mängd individer som nu sökt sig hit. Och man måste våga bestämma avslag och agera därefter!

Anonym sa...

Löfven ryter till mot män och pojkar om sexövergrepp.(Gammalt AB-ordspråk)

Stefan Löfven har tio tigrars styrka.(Gammalt sosse-ordspråk)

Ja,Gud ja.Som han ryter den fjanten!

Björn i Bromma sa...

Det blir så när man djupmarinerar sig själva i hopplösa floskler.
Nu troppar man av "peu-on-peu"i snabb takt. Åsa Romson och Mona Sahlin föll på eget grepp, likaså med storKaplan och lillKaplan samt den sk Framtidsministern.
Carin Jämtin slutar och innan dess Veronica Palm.
Man kan starkt misstänka att de två senaste inte vill ta något personligt ansvar för den soppa som man själva varit med och skapat.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, Hans - som vanligt!

Jag vill tipsa om Patrik Engellaus bok Min oro. Den är läsvärd i sin helhet och finns som gratis PDF på http://www.dnv.se/nyheter/ny-bok-av-patrik-engellau/

Från och med sidan 88 skriver han om skolan och pekar just på att det inte är pengar eller regler som löser skolans problem, utan att det bland annat handlar om synen på lärande.

Synen på lärande är alltså en "mjuk" fråga och därför är det svårt för en skolminister (oavsett partitillhörighet, duglighet etc.) att med den ordinarie politikverktygslådan göra något åt det. Det som sitter i huvudet på folk går inte att ändra över en natt och ej heller på en mandatperiod. Jag antar att man måste inleda en "omprogrammering" av lärare och rektorer och att det kommer att ta några år att vända skeppet. Och det kanske framför allt är en fråga för ansvarig myndighet, och inte för regeringen? Svenska myndigheter är ju självständiga från regeringen, så det finns ju en gräns för hur mycket regeringen kan lägga sig i. Men regeringen får väl utnyttja de möjligheter som står till buds och därefter tillsätta en ny myndighetschef med rätt inställning till lärande som med regeringens goda minne börjar städa uppifrån.

Postmodernismen i sig anser jag är ett gott komplement i samhällsvetenskap och humaniora, men det vi har sett på senare år är en postmodernism som har löpt amok.

A nonym sa...

Alla problemrn hade vi redan, det var bara det exceptionellt stora inflödet som gjorde det extremt tydligt för var envar och msm och politikerna kan inte dölja det längre.

Anonym sa...

@ Björn i Bromma

Ja, de hoppar av "peu-on-peu".

Jag tycker fortfarande att Aida Hadzialics pinsamma rattfylla och omedelbara avgång känns suspekt. Hon har ju offentligt kritiserat identitetspolitiken och frågan är vilket stöd hon har haft för det i regeringen och partiet. Och om hon inte hade så mycket stöd för det kanske hon valde att arrangera en liten skandal för att ha en ursäkt att avgå och för att ingen ska tro att det handlade om något annat än rattfyllan – avleda uppmärksamheten helt enkelt.

Anonym sa...

Hej.

Auktoritetstro är just det som är problemet. Lyssnar Löfven på Hübinette och Arnstad för att de de påstår stämmer med observerbar verklighet och Löfvens egna kunskaper, eller brister hans kunskaper och hans kanaler för information levererar mycket trimmad sådan? Oavsett vilket blir han tvungen att tro på auktoriteter, vilka är auktoriteter då de bekräftar varandras auktoritet utan att för den skull ha granskats av oberoende forskare eller rentav motståndare.

Auktoritetstron är en följd just av den postmoderna utvecklingen: då ingen sanning finns, och kunskaps/värdenihilism råder (felaktigt kallad relativism) blir det karismatiska ledare som utifrån moraliskt upphöjd position kan samla stöd och bli åtlydda.

Vad som saknas är respekt (i den svenska, inte den invandrade, betydelsen) för visad förmåga: aktning inför den svenska folkgemenskapen goda erfarenheter. Ego trumfar allt, och den postmoderna och poststrukturalistiska infantiliseringen av medborgaridealet till en superindivid (vilket är en skärningspunkterna för liberaler och ny-socialister samt identitetspolitisk [vilka egentligen bör benämnas rasister]) omöjliggör sammanhållning och samfällt agerande då förtroendet är borta.

Det är inte titlar som hedrar människor, utan människor som hedrar titlar, men i Sverige idag har vi vänt detta visdomsord ut och in.

En av de viktigaste saker som gjorts som gjorde de senaste tjugo årens genomklappning möjlig var just förödelsen av skolan, även om starten egentligen ligger tidigare än så. I och med det försvann dels den gemensamhetsskapande skolan där det fanns både ett kunskaps- och ett uppförandeideal baserat i inte ringa grad ens egen gärning; dels demolerades undervisningen i samhällskunskap och i synnerhet historia, vilket gjorde att generation för generation blivit allt mindre svenskar. Ett folk är sin historia, sitt språk och sina seder och vanor. Skärs kontakten med detta av, finns inget folk, bara en massa individer.

Jag är rädd för att det endast finns tre sannolika vägar framåt:
-En splittrad stat, sant liberal och mångkulturell i det att centralmakten är så svag och ineffektiv att diverse grupper löser sin ordning själva. Cirka tio till tjugo år.
-En patriotisk nationalistisk väckelse, med militariserat samhälle och utrensningar (föga realistiskt). Ingen tidsram.
-En allt mer islamiserad stat, med en arabisk/afghansk sunni-regim (den saudiskt influerade varianten) vilken grott fram ur större delen av det mediala, kulturella och politiska klassernas assimilering och normalisering av totalitär islam. Cirka tjugo till trettiofem år.

En nyttig tankeövning är att försöka finna på hur man skulle lösa alla de problem Sverige har utan att bryta mot sina egna värderingar. När man upptäcker att så inte är möjligt får man alltså avstå från lösningar, eller ändra värderingar.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Hans, din blogg är en av de bättre. Hög standard på dina inlägg och genomgående sansad ton. Ds

Anonym sa...

Det politiska dramat under helgen är slut och arbetsveckan har börjat.
Regeringens sommartal klargjorde att ett lov byter namn och en drös lärare är under framtrollning.Medias experter och journalister stod med öppna munnar och lät sig förtrollas.
OS är slut och festivalernas dagar över.
Vad för slags drama veckan bjuder vet vi inte än men vi kan vara säkra på att den brainstormas fram just i detta nu.En sväng Zara och Farbror Sven igen?
Zlatan?
Någon högerextremist som gått mot grön gubbe?
Eller grön gumma...nåt med Annie Lööfs exempellösa framgångar??

Anonym sa...

I stort som i smått,verkar de personer som George Soros med sitt Open Society forma verkligheten i Sverige och i Libyen.Slå sönder ett land med 7 månaders bombningar,landets ledare mördad,nu lever hälften av landets invånare i fattigdom.Miljoner fattiga från liknande länder söker sig till ett bättre liv.Sverige eller Tyskland raseras under slogan av att vi måste värna det öppna samhället,känns det igen?resultatet ser vi nu i det som händer i vård skola och omsorg polis och försvar.Politiken förd av Soros hantlangare syftar till att härska genom splittring,det är bara början vi nu ser.

Anonym sa...

"Alliansen var visserligen större än de rödgröna, men flera partier klarade inte riksdagsspärren. L klarade sig precis med 4,0, men MP hade 2,8 (!) och KD 3,1. Fi var också under spärren men hade 3.1 procent. (2,3 i Sifo). Om Yougovs mätning blev valresultat skulle många väljare inte påverka riksdagens sammansättning. I stället skulle SD och M teoretiskt kunna bilda en majoritetsregering.

Nu har M sagt att det inte är aktuellt att samarbeta med SD, men nästa val kan bli en rysare på flera sätt. Hur starkt stöd har egentligen SD och vilka partier klarar spärren? Och hur kan opinionsmätningarna ge så olika resultat?"


http://vlt.se/asikt/ledare/1.4194692-har-sd-och-m-egen-majoritet-

Fd moderat sa...

Rikard, lärare,

"En nyttig tankeövning är att försöka finna på hur man skulle lösa alla de problem Sverige har utan att bryta mot sina egna värderingar. När man upptäcker att så inte är möjligt får man alltså avstå från lösningar, eller ändra värderingar."

Du har helt rätt och det är skrämmande. Men när man bryter mot sina värderingar måste man förstå varför man gör det.

En annan sak, jag hade en mörk syn häromdagen där jag i mitt inre såg en konvoj med pickuper fullastade med MENA-män beväpnade med automatkarbiner. Det var inte i något land i mellanåstern utan det var här i Sverige. Om det händer har vi ingenting att sätta emot.
Nu skall det väl inte gå så illa men det skulle inte förvåna mig om det finns människor idag i Sverige som hoppas på det.

För övrigt är det inte bara s k vänstermänniskor som blundar för allt detta utan även i hög grad folk som kallar sig nyliberaler. Även de har blivit kulturrelativiter och hyllar MENA-invandringen.

Anonym sa...

Personligen är jag övertygad om att den närmsta tiden kommer att handla om Annie Lööf och hennes C.Något slags grönt alternativ behöv nu när de andra kastat in hatten.
Annie Lööfs exceptionella framgångar med C kommer att höjas till skyarna.Vi har aldrig sett något liknande.Man får gå tillbaka till 1800-talets mitt åtmindstone.
Och visst,det är sant att få C att gå från ungefär 6 till ungefär 8 procent är makalöst exceptionellt i en tid när KD och Liberalerna bara tappar.Fullständigt makalöst!

Anonym sa...

Aha hahahahahahaha!
En juridikstuderande volontär som bevisar den svenska skolans misär.
Jag vet inte om det kan bli tydligare.Eller för den delen roligare.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article23358801.ab

Anonym sa...

Ser att hjälparbetare våldtas i Sydsudan.Det är inte tillåtet i armen men våldtäkterna fortsätter ändå.Lite som i Sverige kan man säga?

Anonym sa...

En anledning till att så många politiker i Sverige och andra västeuropeiska länder är så handlingsförlamade är att deras starka värderingar inte lämnar särskilt mycket handlingsutrymme. Det finns inte så många alternativ om man inte är beredd att ompröva sina värderingar - eller göra avkall på dem för en stund.

Angela Merkels starka övertygelse om EU ledde till att hon inte såg några alternativ under EMU-krisen. Grekland skulle vara kvar till varje pris och tyska skattebetalares pengar skulle användas för att rädda grekiska banker. Denna Alternativlosigkeit (alternativlöshet) ledde till grundandet av ett nytt parti: det EU-kritiska Alternative für Deutschland (AfD). Framgången för AfD uteblev dock, eftersom Sovande Schmidt inte är så intresserad av nationalekonomi.

När så asylkrisen kom vågade väl Merkel inte säga att det inte finns några alternativ, men hon sade: "Wir schaffen das." Och "das", ja det är uppenbarligen att ta emot hundratusentals asylinvandrare. Även här har väl Merkels starka värderingar begränsat handlingsutrymmet. Denna gång har dock Sovande Schmidt börjat vakna och AfD ligger mellan 10 och 15 procent i opinionsundersökningar jag sett.

De kommande decennierna kommer vi att vara tvungna att vidta åtgärder som ytterst få hade önskat, men som efter åratal av vanstyre blivit nödvändiga. Att endast få göra saker man känner sig bekväm med är en lyx, men alltför många politiker har velat unna sig den lyxen. Men livet - och särskilt politiken - är sådan att man ibland faktiskt måste göra saker man inte själv gillar. Lyckligtvis har regeringen Löfven börjat förstå det.

Utlandssvensk sa...

@ Fd Moderat,

"En annan sak, jag hade en mörk syn häromdagen där jag i mitt inre såg en konvoj med pickuper fullastade med MENA-män beväpnade med automatkarbiner. Det var inte i något land i mellanöstern utan det var här i Sverige. Om det händer har vi ingenting att sätta emot.
Nu skall det väl inte gå så illa"

Varför ska det inte gå så illa? Det du beskriver är inte någon extremt osannolikt utveckling, utan tvärtom den mest sannolika. Det som vore ett rent mirakel är om detta inte inträffar.

Vi måste sluta med detta direkt magiska tänkande att faktorer som normalt leder till ett visst resultat överallt annars på planeten, inte leder till detta resultat om de föreligger på det markområde som fortfarande kallas Sverige.

Det är nästan säkert att vi lär se "pickuper fullastade med MENA-män beväpnade med automatkarbiner" inom 20 år. Men det finns även en verklig risk att vi kan få se det redan 2017.

Hela ISIS bestod i slutet av 2014 av mellan 25 och 30 tusen man under vapen;

"The terror group that calls itself the Islamic State "can muster between 20,000 and 31,500 fighters across Iraq and Syria," a CIA spokesman told CNN on Thursday."

http://edition.cnn.com/2014/09/11/world/meast/isis-syria-iraq/

Vi har nu många hundra tusen unga MENA män med exakt den profil som ISIS rekryterar som i princip bara driver runt i Sverige. Lätta infanterivapen är det inga problem att få tag i billigt. Ett par tusen man räcker nog för att ta kontrollen över t.ex Malmö och sen kan det gå snabbt.

Om jag bodde kvar i Sverige skulle jag gå med i hemvärnet. Möjligen kan denna organisation utgöra grunden för en etnisk svensk milis. För det kan mycket väl vara det absolut enda hoppet i en inte alltför avlägsen framtid.

Anonym sa...

Javisst har Annie Lööf medvind.

"Låt unga bilbrännare jobba hos polisen som straff. Förslaget kommer från Centerpartiet efter sommarens bilbränder."

Varför stanna där?
Låt unga mordbrännare BLI poliser.
Polis kan väl räknas till "de enkla jobben" dessutom?
Kraven är ju inte så höga längre direkt.
Varför inte låta hemvändande IS-krigare få bostad och jobb på polisens insatsstyrka också?
Det vore ett drag som jihadisterna inte har räknat med.
Å andra sidan är det ju brist på lärare..

http://www.expressen.se/nyheter/loof-lat-bilbrannare-jobba-hos-polisen/

Anonym sa...

> Om jag bodde kvar i Sverige skulle jag gå med i hemvärnet.

Tänk om MENA-männen går med i hemvärnet?

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

jag ville egentligen skriva att jag tror att det kommer att hända men vill inte vara så pessimistisk.
Det man vet om Visegreadländerna är att de aldrig kommer att låta det som sker i Sverige nu hända där. Av den anledningen tittar jag på att flytta till något av dem och där Polen är det som just nu ligger bäst till.

Utlandssvensk sa...

@ Fd Moderat,

" Av den anledningen tittar jag på att flytta till något av dem och där Polen är det som just nu ligger bäst till."

Mycket, mycket vettigt!

Alla måste se till att sätta sig i säkerhet och tiden börjar bli väldigt knapp. När det brakar lös på allvar kan det bli mycket svårt att lämna under värdiga former. Kronan lär bli helt värdelös och fastigheter osäljbara.

Många svenskar kan sälja kåken i Sverige och köpa en fin bostad i Polen eller något annat fungerande land, samt ha pengar över. Om 5-10 år är risken hög att samma personer hamnar utblottade i läger i Polen och får skura toaletter för att överleva.

Fd moderat sa...

Det jag undrar över är när förespråkarna för massinvandring från dysfunktionella länder kommer att inse vad de har ställt till med. Eller kommer de att skylla förfallet på de enda som varnade?

Hans Li Engnell sa...

De kommer alltid hitta andra orsaker. Brexit, Donald Trump, den fascistiska högern...

Utlandssvensk sa...


"De kommer alltid hitta andra orsaker. Brexit, Donald Trump, den fascistiska högern..."

Absolut kommer de att argumentera så. Kanske funkar det! Men kanske inte.....

Lars Eriksson sa...

Jag tänker att det för normkritik som mycket annat är att "för mycket eller för litet skämmer allt".
Vilket även den viktiga gamla kardinaldygden "måttfullhet/självbehärskning" antyder...