torsdag 11 augusti 2016

Det är hyckleriet folk ogillar


DN oroar sig för ett allt lägre förtroende för landets politiker. Ledarsidan räds en utveckling där populismen vinner terräng och medierna sjunger med.

Populism kan vara både bra och dålig, helt beroende på hur den ser ut. Men det fallande förtroendet för politiker och medier måste ställas i relation till hur nämnda politiker och medier beter sig.

Om det är något som människor i gemen har svårt för, är det hyckleri. När personer i den politiska och mediala eliten i hårda ordalag kritiserar andra för något och sedan helt ogenerat gör samma sak själva är de hycklare. Om man utmålar sig själv som lite bättre och anklagar andra för brister i etik och moral för att sedan göra exakt samma sak själv, då förtjänar man inte människors tillit och förtroende.

Som när Fredrik Reinfeldt predikar arbetslinje och arbetsmoral och sedan när han avgått som statsminister tar ut full ersättning på 156 000 kr i månaden trots att han samtidigt tjänar miljoner på sitt nystartade bolag. Reinfeldt är långt ifrån ensam att som gammal minister eller riksdagsledamot utnyttja systemet till max. Han begår heller inget lagbrott. Men han hycklar.

Eller som när Aftonbladets Anders Lindberg kritiserar en riksdagsledamot för att skolka från jobbet och bara håva in lön - samtidigt som hans egen fru, Åsa Westlund, gjorde samma sak under sin tid i EU-parlamentet. Det ena var "partikultur", men Lindberg har inget ord för sin egen frus agerande.

Eller när Aftonbladet försvarar beslutet att inte offentliggöra gärningsmäns etniska bakgrund eller nationalitet med att det är i enlighet med de pressetiska reglerna - för att samtidigt rapportera att det var åtta "svenska män" som misstänktes för den uppmärksammade gruppvåldtäkten på färjan Amorella och att knivmannen i London var "norsk medborgare".

Att vara konsekvent, att inte hyckla, är en dygd. Jag skulle kunna känna viss respekt även för stolliga medier som landets kvällspress om de bara levde upp till sina egna ord och var konsekventa. Men det är de inte. Då faller snacket om "pressetik" tämligen platt till marken. Då finns ingen trovärdighet.

Förtroendet för politiker och medier sjunker, och det tror jag hänger ihop med digitaliseringen. För 20 år sedan var vi mer eller mindre hänvisade till ett fåtal svenska och utländska pappers- och TV-medier för vår nyhetskonsumtion.

I dag har vi en uppsjö av alternativ till DN, Aftonbladet och public service. Detta tror jag har gjort människor mer kritiska till de gamla mediehusen, ty nu är det lättare att se hur dessa medier sorterar, vinklar och nyhetsvärderar.

Det har aldrig varit så enkelt att få en mer komplett bild av ett händelseförlopp, och därmed heller aldrig så lätt att se vad exempelvis DN och SVT väljer att inte berätta.

Det går inte att tolka de stora mediernas beteende på annat sätt än att det är ett uttryck för politisk korrekthet. Sålunda handlar det varken om etik och moral.

Läs även:
Anna Ekelund Nachman

16 kommentarer:

Anonym sa...

Och så länge media finansieras med skattepengar och lagstiftning för tvångsförsäljning av deras produkter så har jag inte förtroende alls för dem.

Anonym sa...

Det är helt riktigt att internet har förändrat spelplanen på ett sätt som får MSM att sätta i halsen och bli alldeles förvirrat.

Det sorgliga är att MSM varit så långsamma med att inse konsekvenserna av att information inte längre filtreras på det vis som tidigare varit legio. De har agerat som om internet och informationsflödet aldrig inträffat. Ganska så korkat. För var dag som går så blir deras agendasättande alltmer uppenbart och försätter dem i en alltmer besvärande position.

Den 'populism' som sköljer över västvärlden är till stora delar ett utflöde av den irritation som vi lågpannade as känner inför företeelsen.

lensof sa...

På Bokmässan i Göteborg finns samtliga dagstidningar representerade och de delar ut sina alster gratis till alla som vill ha. Insåg hur lite intresserad jag blivit av dessa alster när jag för ett par år sedan kom hem utan en enda av dem. Vill inte ha besväret längre med en massa tungt papper där det inte står något som helst av värde.
Hyckleri och propaganda ska man hålla ifrån sig så mycket man kan.

Anonym sa...

Eller varför inte när SVT:s programledare tar debatten med Kent Ekeroth och ställer Roger Haddad(L) som en meningslös skyltdocka i hörnet?Jag trodde annars Haddad som politiker hade något att framföra?
Den slagfärdiga programledaren tar naturligtvis till dräpar-argumentet dvs järnrörsskandalen.Det är synd att hon inte passade på att fråga Roger Haddad hur det gick för de underåriga Luf-medlemmar han gav sexuella inviter till och utreddes för 2013.Synd,men inte så märkligt i SVT:s värld.Sakfrågor och objektivitet spelar liksom inte så stor roll när man är moralisk.

Anonym sa...

Så enligt lagt schema där man alltid går emot SD måste nu alla goda krafter vara för att Turkiet bara måste bli medlem i EU för den goda sakens skull eftersom Erdogan är på rätt väg?
http://www.svd.se/sd-orimligt-med-turkiskt-eu-medlemskap

Anonym sa...

"Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson (V) hotas på affischer som har klistrats upp på stan. – Det känns olustigt, säger Hanna Gunnarsson, som har gjort en polisanmälan."

"Fraserna är en omformulering av det som Hanna Gunnarsson i augusti förra året skrev på Twitter angående Sverigedemokraternas affischkampanj: "Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon". På affischerna finns också en porträttbild på Hanna Gunnarsson.
– Det känns ganska olustigt med något som man ändå får uppfatta som ett hot, säger Hanna Gunnarsson."

Ähum?
Ehhhh?

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-11/politiker-hotas-pa-affischer-pa-stan

Fd moderat sa...

Jag har högre förtroende för Avpixlat, Samtiden och Fri Tider än vad jag har för MSM. Förvisso betonar alternativmedia alltid att det är invandrare som ligger bakom ett brott och undviker att skriva om brott begångna av etniska svenskar. Däremot hittar de aldrig på eller mörkar saker.

JohJoh sa...

@Fd moderat
"Förvisso betonar alternativmedia alltid att det är invandrare som ligger bakom ett brott och undviker att skriva om brott begångna av etniska svenskar. Däremot hittar de aldrig på eller mörkar saker"

Förvirrad.
Att "mörka" är väl just detta när man väljer att inte skriva om vissa saker?

Skillnaden som jag ser det är att SVT/PS säger sig vara objektiva och "rättvisa", medan (t.ex) avpixlat säger öppet att de driver en viss linje.

Anonym sa...

@JohJoh (12:51)
Att mörka är kanske inte helt rätt beskrivning enligt min åsikt.
De alternativa medierna har begränsade resurser att jaga diverse nyheter, ibland mycket begränsade.
Och eftersom alternativa medier är en sund motpol(!), dvs har drivits fram på grund av MSM's uppenbara agendaförande journalistik, så blir det naturligt att man skriver mestadels om det som MSM *inte* presenterar (eller förvanskar).


Har förresten noterat att NyheterIdag har en väldigt ärlig presentation.
Då med hänvisning till att de verkar vara den enda nyhets-sajt som verkligen låter motparten kommentera (trots att motparten använder skitsnack och hånar NyheterIdag.
De hänvisar alltid till källor, och skulle de ha noterat fel så skriver de det tydligt snarast möjligt.
Tyvärr slåss de med för små resurser och har inte kraft att få fram så många nyheter.


Hälsningar
Magnus

Fd moderat sa...

JohJoh,

helt korrekt men jag vet att de gör det. MSM skriver antingen inte om händelser så som övergreppen mot unga flickor i Kungsträdgårtden 2014 och 2015 eller skriver svenskar när det förövarna var från Irak och Somalia i en gruppvåldtäkt på en finlandsfärja. Efteråt visade det sig (om jag minns rätt) att ingen av dem hade svenskt medborgskap.

Det bästa i det sammmanhanget var Fredrik Segerfeldt som hävdade att man blev svensk i och med att man klev på färjan i Sverige. Däremot blev han svarslös när någon frågade om jag blev fransman om jag klev på en färja i Frankrike på väg till Sardinien.

Anonym sa...

MSM inte bara mörkar utan man vinklar också.Kanske mer av det sista egentligen?
Som hon kommunisten ovanför som intervjuas för att hon känner sig rädd när hon själv skrivit exakt samma sak - bortsett att skit är utbytt mot hennes namn.
Nog finns det en anlednig till det?

Anonym sa...

Jonas Sjöstedt är arg i sommarstugan.Tydligen tänker han sig en lag mot att andra än SVT får sända från OS.Men sommarstuga har han så fattig är han ju inte så här på semestern?

Fd moderat sa...

@Anonym 14:10,

jag skulle säga att MSM försöker bortförklara händelser. Alla gruppvåldtäkter och de övergrepp som begås på festivaler har inget med invandring att göra utan bara dåliga manliga attityder.
Att sådant här inte hänt tidigare trots är något man från media och politiskt håll förnekar.

Anonym sa...

DN o SvD passeras av det mindre PK GP på mobilerna.Också ABC går framåt.
Det där med upplaga och trovärdighet är kanske inte helt utan korrelation i varje fall?

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/nu-är-gp-större-än-svd-och-dn-i-mobilen-1.3530931

Anonym sa...

Kan det vara en avancerad nationelll eller internationell konspiration?
Här de vanliga svaret på signalement, som inte får avslöjas.
https://petterssonsblogg.se/2016/08/11/tre-barn-knivranade-i-stockholm/#more-176762

Anonym sa...

Aftonbladets Somar Al Naher lever sitt skrivande liv i en punkt där allt känns så rätt och så bra.
Därför drar inte heller Somar Al Naher ut linjerna.Allt känns ju så rätt och så bra.
Nu vore det enbart ett problem för Aftonbladet och Somar Al Naher om det inte vore för att inkompetenta politiker läser Somar Al Naher och låter sig inspireras.
Men det känns ju så rätt och så bra.
Lite som en Sjöstedt som vill att skattebetalarna ska stå för fiolerna när han vill titta på OS i sommarstugan.Alltså den sommarstuga Sjöstedt inte lånat ut till flyktingarna.
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/somaralnaher/article23324390.ab