torsdag 4 augusti 2016

Reformera eller kapsejsa


Kjell-Olof Feldt, Lars Anell och Michael Sohlman frågar sig i en debattartikel i Svenska Dagbladet hur Socialdemokraterna har tänkt sig finansiera sin egen politik.

Frågan är motiverad. Ty samtidigt som regeringen lovar en stärkt välfärd ställer den upp på det nyligen reviderade överskottsmålet och har inte för avsikt att avskaffa jobbskatteavdragen som Alliansen införde. Detta för att de inte vill försämra vanligt folks vardagsekonomi.

Hur ska finansieringen då gå ihop? Regeringen har tvingats låna för att klara asylmottagningen. Men de stora kostnadsökningarna ligger fortfarande framför oss med stora utgiftsökningar för både stat och kommun genom barnbidrag, bostadsbidrag, försörjningsstöd, föräldrapenning, sjukvård, skola och så vidare för allt fler människor när en allt större andel av befolkningen inte bidrar.

"Kanske vill finansminister Magdalena Andersson undvika att framställa Socialdemokraterna som ett bidragsparti besatt av skattehöjningar", funderar Aftonbladets ledarsida. Ja, det var ju en radikal spekulation.

Sossarna vill förstås inte skapa uppror i medelklassen, men att beskriva jobbskatteavdraget som orsaken till allt ont och samtidigt inte vilja göra något åt det visar att Socialdemokraterna inte ens tror på sin egen retorik.

Sossarna fortsätter att prata vitt och brett om hur de ska laga det som upplevs trasigt i välfärdsstaten. Men de vill alltså inte avskaffa jobbskatteavdragen för att frigöra de resurser de beskriver som stulna från det allmänna. De vill inte heller kraftigt kapa statens utgifter för att ha råd med större satsningar på annat håll. Stefan Löfven föreslår över huvud taget inget annat än att sitta still i båten och hoppas att vinden kommer föra den i land.

Som Kjell-Olof Feldt et al. påpekar är det inte helt lätt att förstå hur regeringens politik ska gå ihop, vare sig rent praktiskt eller logiskt. Löfven har målat in sig i ett hörn med sin hårda retorik, sina högt satta mål och sin pinsamma ursäkt till realpolitik.

SKL har spått att det krävs kommunala skattehöjningar på i snitt två kr landet runt. Sannolikt kommer detta inte att räcka ens för att bevara dagens välfärdsnivåer under det kommande decenniet. Det som behövs är kännbara reformer av hela välfärdsstatens konstruktion - från en universell modell där alla har samma rättigheter men bara vissa väljer att bidra till en modell som bygger på att du kvalificerar dig till förmåner genom att först bidra.

Jag kan tänka mig att akutsjukvård och skola bör undantas från detta, men i övrigt bör människor betala för att få välfärdstjänster. Via skattsedeln om vi väljer den modellen. För de flesta kommer detta inte vara ett problem. Vi arbetar och betalar mer skatt än vi får tillbaka redan i dag. Men för de som lärt sig att de går att få samma välfärdstjänster utan att arbeta en enda dag kommer denna nya modell att bli ett friskt uppvaknande.

Rent konkret betyder detta att om du kommer till Sverige behöver du arbeta och betala skatt för att dina anhöriga ska få plats på ett äldreboende.

Steg i denna riktning är oundvikliga om inte svensk välfärd på sikt ska rasa ihop. De är också nödvändiga om politikerna vill upprätthålla något slags folkligt förtroende för staten och den politiska makten som helhet.

Alternativet, att fortsätta som nu, kommer resultera i att Socialdemokraterna blir partiet som styrde den svenska välfärdsmodellen rakt på grund. Vilket vore en präktig historisk ironi.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Äsch det där är bara gamla cis-gubbar som inte fattat.
Magdalena däremot är kvinna och kan.
Det ska inte bara vara rätt utan det ska kännas rätt också.
Stefan Löfven har en plan.Vänta så får ni se!

Anonym sa...

Sverige kommer inte klaras av att reformeras med nuvarande partier inkl sd.
Det enda som återstår är en kollaps för på så sätt få fram den reformen du föreslår.

Ester sa...

Isf bör det allmänna också erbjuda anställningar till alla som inte hittar jobb på den öppna arbetsmarknaden. Man kan inte kräva att alla ska jobba utan att göra det möjligt för alla att jobba. Och plötsligt har vi landat mycket närmre DDR än jag tror att du tänkt dig...

Hans Li Engnell sa...

Isf bör det allmänna också erbjuda anställningar till alla som inte hittar jobb på den öppna arbetsmarknaden.

Nej, det bör det allmänna inte göra. Det måste vara individens eget ansvar att göra sig anställningsbar. Däremot behövs förstås en hel del reformer av arbetsmarknadspolitiken (typ: avskaffa den), men det är en annan diskussion.

Anonym sa...

"Nej, det bör det allmänna inte göra. Det måste vara individens eget ansvar att göra sig anställningsbar."

Det är den enskilde som bör göra sig anställningsbar, det är så sant. Jag tror dock inte att alla kan eller bör vara programmerare, högutbildade filosofer och ingenjörer utan i stället behövs verkstadsyrken och industrier för att få tillgång till hela befolkningens kapacitet. Typ den debatt som Trump och Sanders för i USA nu om dåliga handelsavtal och företag som flyttar sina industrier till Kina, Mexico etc.

Vi behöver folkvilja och kloka beslut. Kloka beslut kom 2015: 160 000 asylsökande och totalt 400 000 personer som migrerade från tredje världen till oss här i Sverige.

Magne

Anonym sa...

Hej Hans, tänkte kolla om du vet om det finns någonting i grundlagen som kan avsätta en regering som missköter/förstör Sverige?

Kan ett styrande parti sänka ett land utan att nån slags lag/militär eller nåt kliver in och tar över?

Annars kan i princip Sossarna och miljöpartiet köra landet ner ända till en total kollaps som det är nu med tanke på att det inte finns någon opposition.

Mvh Joakim

Anonym sa...

Hej.

Lösningen är givetvis att öka invandringen - på så vis kommer högutbildade och driftiga människor från dynamiska kulturer med nya och annorlunda sätt att tänka att kunna etablera sig i Sverige, och tillföra nytt blod, nya idéer och nytt kapital på den svenska arbetsmarknaden.

Eftersom svensk arbetsmarknad erbjuder så stor trygghet och så höga löner kommer vi att stå högst upp på önskelistan för invandring, och då vi också har världens bästa och modernaste skola kommer människor att skapa sig en ny framtid i det mångkulturella Sverige som vi bygger tillsammans.

Dessutom erbjuder vår solidariska och rättvisa sjukvård värdighet för alla som uppnått en aktningsvärd ålder, något som är mycket viktigt i många av världens kulturer och som vi kan ta till oss.

Vilket parti, utom SD, skulle kunna vara avsändare av skrönan ovanför?

Bättre än så kan inte vårt 'demokratiska' system leverera.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Tompa sa...

Ha, ha. Du hann före mig Rikard. Tänkte också skriva att en ökad invandring givetvis är lösningen på välfrdsproblemen.

Minns att det var faktiskt inte länge sedan detta föreslogs på fullaste allvar från hösta politiska ort, samt DN mm. Minns exempelvis "kompetensregnet" som svt rapporterade om. Tror det var förra sommaren. De tongångarna har väl inte hörts på väldigt länge nu?

Anonym sa...

"Minns att det var faktiskt inte länge sedan detta föreslogs på fullaste allvar från hösta politiska ort, samt DN mm. Minns exempelvis "kompetensregnet" som svt rapporterade om. Tror det var förra sommaren. De tongångarna har väl inte hörts på väldigt länge nu?"

Det var länge sen jag såg SvT. Är det fortfarande en patetisk nyhetsförmedling? Har de förflyttat sin TV-produktion från Gärdet till Södertörns högskola (som jag antar planerats i flera år nu)? Kanske bara är att Södertörns högskola ligger i Flemingsberg och inte bredvid Östermalm.

Jag anser fortfarande att Belinda Olsson är den bedrövligaste SvT-medarbetaren.

Magne

Hans Li Engnell sa...

Hej Hans, tänkte kolla om du vet om det finns någonting i grundlagen som kan avsätta en regering som missköter/förstör Sverige?

Nej, vad skulle det vara? En riksdagsmajoritet kan alltid fälla regeringen, men då krävs det ju en vilja att själv regera också.

Annars kan i princip Sossarna och miljöpartiet köra landet ner ända till en total kollaps som det är nu med tanke på att det inte finns någon opposition.

Ja. Så fungerar den parlamentariska demokratin. Och ändå ska vi komma ihåg att S+MP-regeringen har gjort mycket mer än vad Alliansen någonsin förmådde när det gäller åtstramningar av asylpolitiken, skärpning av hanteringen av svenska pass, skärpta lagar mot terrorism (s.k. terrorresor) m.m. Ska man vara rättvis ärvde den sittande regeringen mycket skit från Reinfeldt.

Anonym sa...

Tack för ditt svar Hans, jo jag vet att Alliansen satt igång förfallet eller kanske snarare snabbade på det :(

Mvh Joakim

Andreas sa...

Välfärdsstaten ska inte monteras ner för att bekosta socialisternas godhetsvansinne gällande invandringen. Det är befängt. Det är de som kommer till Sverige som kan antingen skickas hem eller bekosta sitt eget uppehälle. (Även om jag vill avreglera och minska välfärdsstaten, men det ska inte köras som panik åtgärd för att den socialistiska riksdagen inte vill fatta obekväma beslut som Aftonbladet och ETC kommer bli arga över)

Anonym sa...

Johan Westerholm använder Pasokfiering som en beskrivning av vad sossarna lyckas med.
Löfven som en svensk Papandreou.
Det enda skickliga moderaterna gjort på senare år är att efter nederlaget krypa in under en sten och inte synas till.Nu har man med tiden bitvis krupit ut igen men bara så pass att man syns om någon tittar noga.Reinfeldt är mannen - den store Ledaren - som sett till att moderater inte kan stå upp med ryggen rak.AKB är kvinnan som försöker både äta och ha kakan kvar.
Det ska bli skojigt med val om det blir något.

Hans Li Engnell sa...

Välfärdsstaten ska inte monteras ner för att bekosta socialisternas godhetsvansinne gällande invandringen. Det är befängt.

Jag tänker att det är ett utmärkt tillfälle att faktiskt genomföra de reformer som borde ha genomförts för länge sedan. Det lär behöva ske stegvis, men det är helt nödvändigt att börja med att införa ett system där nyanlända får kvalificera sig för välfärdstjänster. Detta har Moderaterna öppnat för en diskussion om, och jag hoppas att de vågar driva frågan fullt ut i nästa valrörelse.

Anonym sa...

Ser i Dagens Industri, seriös affärstidning, att Paul och Ringo har olika åsikter om Brexit.
Paul röstade inte men om han hade gjort det så tror han att han skulle ha röstat för Bremain.
Ringo däremot, han röstade för Brexit.Men så spelar han ju bara trummor också.
Det innebär väl att bandet spricker och att det inte blir några fler turneer?
Det går åt helvete för England och Beatles helt enkelt!

Disillusioned sa...

"Välfärdsstaten ska inte monteras ner för att bekosta socialisternas godhetsvansinne gällande invandringen. Det är befängt. Det är de som kommer till Sverige som kan antingen skickas hem eller bekosta sitt eget uppehälle."

Problemet är att det går inte.
Vi har liksom passerat punkten där åtstramningar fungerade - Nu måste vi göra både och, stänga gränsen och dumpa 'incitamenten' Tror dock inte något parti vill driva den frågan så antar att SD vinner, på mindre invandring, och sedan med en relativt sett inkompetent politikerkår tvingas försöka få saker och gå ihop.

Anonym sa...

Klockar ut tidigt och tar helg.Ska tillbringa den med att jaga fästingar på hunden,sortera navel-ludd och dricka sprit.Kopplar upp från avkopplingen på måndag.
Om Sverige finns kvar.
En oemotståndlig tweet får avsluta:

"Brottförebyggare på Brå uppmanar till brott! Polischef spyr över folkvalda & en kyrka som anser kors provocerande! Vilket pajasland! #svpol"

Anonym sa...

Att sitta i klorna på Erdogan gällande migrationen är faktiskt absolut inte en nödvändighet. Naturligtvis är det trevligt att kunna hålla saker och ting på avstånd och möjligtvis se bort när Erdogan kanske inte fullt ut följer inom EU etablerade umgängesvanor med migranter, men avståndet kommer med en prislapp nämligen Erdogans envälde. När helst han önskar vrider han på kranen. Och EU kan inte göra någonting.

Ett alternativ för EU är att äga migrantfrågan genom att 'ta hem den' till EU men i en väsentligt annorlunda form än vad som praktiseras idag.

EU kan bygga stora läger i Grekland och där förvara migranterna i avvaktan på att situationen sorterar ut sig och de kan återvända till sina hemländer.

Det är ingen naturlag att den som lämnar godtyckligt land äger en rätt att efter eget skön välja land för bosättning och där erhålla livstids försörjning för sig och sin familj. EU har tillåtit country shopping och effekterna för särskilt Sverige och Tyskland har blivit vådliga.

Så länge det ges en otvetydig uppsida på att olagligt förflytta sig till Nordeuropa så kommer folk naturligtvis att ta möjligheten. Om fallet istället vore att samtliga som kommer till ett EU-land utan giltig visering utan prut avtransporterades till läger i Grekland så skulle huvuddelen av trafiken sannolikt upphöra. De som flyr för sina liv alldeles på riktigt skulle fortfarande vara själaglada för fullgott skydd i det grekiska lägret medan övriga nogsamt skulle betänka alternativa vistelser.

Varför låta Erdogan äga frågan om europeisk invandring?

Utlandssvensk sa...


@ Desillusionerad,

"antar att SD vinner, på mindre invandring, och sedan med en relativt sett inkompetent politikerkår tvingas försöka få saker och gå ihop."

Menar du allvar angående "relativt sett inkompetent", eller är det ett skämt? Om man har sett på många debatter i riksdagen och även surfat runt på hemsidorna hos diverse sjuklöverpolitiker, framstår många av dem som på gränsen till förståndshandikappade. Helt klart är att de inte har en ledtråd angående vad mångkultur verkligen innebär och hur den kan hanteras utan sönderfall. De enda svenska politiker som är insatta i detta är några inom SD.

Anonym sa...

"EU har tillåtit country shopping och effekterna för särskilt Sverige och Tyskland har blivit vådliga."
Var det inte så att både Merkel och Löfven stod och gjorde sitt allra bästa för att flyktingströmmarna skulle välja just Tyskland och Sverige?
Det skulle vara extremt lönsamt och regna kompetens om jag minns rätt?
Löfven lovade att han inte skulle bygga murar eller resa stängsel straxt innan han kom på hur mycket skit han svalt i många år.Det som återstår nu är att han fattar hur löjligt det blir när han fortsätter att låtsas som om han tror på det.Kanske borde Löfven fundera över vem som sålt på honom all den skiten också..
Kan man få för mycket av det goda?
Tydligen.I varje fall i samarbetsregeringen.


Vax sa...

Jag bor i en invandrartät kommun som redan är fattig med en aviserad skattehöjning på två kr.
Samtidigt läggs planerna på det nya ålderdomshemmet på is. Lärkåren minskas! Polisstationen nedlagd.
Alla pilar pekar åt fel håll. Har därför funderat mycket på hur man ska få en rätsida på problemen. Vi har många barnrika afrikans familjer.
Tror inte många av dem försörjer sig själva.
Vad händer om vi kräver att de ska försörja sig själva. Vilket de inte lär klara av. Ska vi kasta ut dem ur landet? Många är svenska medborgare andra har säkert okänd identitet. Ska vi sparka ut dem på gatan? I den humanistiska stormakten?
Minskar vi bidragen lär väl brottsligheten öka. Den är redan hög och polisen i stort osynlig.
Då återstår bara som i Sydafrika att hägna in och beväpna sig och skaffa vakthund av bästa sort och bli sin egen konstapel
Själv har jag redan gjort det med undantag stängslet.

Anonym sa...

I Danmark har man utrett DR och föreslår nedskärningar på 25% och sparar många sköna miljoner i så fall.Här hemma kunde vi nog spara miljarder på att skära ned SVT och SR och varför inte skära i presstödet? Vänstern får väl finansiera sig själva?
Varför kan danskar allt det inte svenskar kan?

http://www.metro.se/noje/harda-sparkrav-pa-dr

Anonym sa...

Anonym sa: ”Det ska bli skojigt med val om det blir något”…
Alternativet är troligen inbördeskrig och det blir inte roligt för någon!

Anonym sa...

"antar att SD vinner, på mindre invandring, och sedan med en relativt sett inkompetent politikerkår tvingas försöka få saker och gå ihop."

Jag tror inte man behöver vara så orolig för den saken.Skulle SD vinna valet så kommer det drösa ut folk ur garderoberna som varit SD:are i tanken men inte tordats komma ut.Se bara hur snabbt vår kunniga kulturminister blev både minister och miljöpartist.
På tjänstemannaplanet har man nog inga större kval när det ska väljas mellan värdegrund och avlöning.
Man kan för övrigt fundera en stund över hur bra Sverige fungerat med de två senastes relativt kompetenta politikerkår?
Sverige kan bättre som R2D2 brukar säga.

Anonym sa...

Nyheter24 satsar friskt på att slå nya svårslagna rekord.
Igår var det den psyksjuka som inte ville hångla med patriarkatet.
Idag är det en som rensar bort sina vita vänner på Facebook.
Om det inte vore för att hen är både svart och musiker samtidigt så skulle argumenten garanterat kunna ligga till grund för ett hetsbrott.Men nu är det som det är och Nyheter24 har faktiskt lyckats sätta ribban ungefär så lågt det går.

http://nyheter24.se/debatt/856046-darfor-rensar-jag-bort-mina-vita-vanner-fran-facebook

Disillusioned sa...

@utlandssvensk
pratar inte om åsikter, om SD vore helt och fult befolkat av kompetenta människor, skulle jag inte bara rösta på dom, jag skulle gå med i partiet.
Inget parti är helt kompetent (just nu tycker jag de alla är inkompetenta, då de alla har varit 'naiva' - nej, ni var inte naiva, ni ville inte lyssna.)
men det var en tangent, problemet jag menade var på tex kommunivå där SD har svårt att fylla sina platser som det är, och helt klart inte med lika kompetenta människor som de andra partierna, som har suttit i fullmäktige i decennier.
Å andra sidan är det lite som Hillary, helt klart mer kompetent och erfaren - Jag är bara inte det minsta intresserad av hennes väg...
lite (mycket) overkill, men, Mengele var en mycket kompetent läkare -

Anonym sa...

Det här med KU nu rå.
Kommer AKB anmäla Erdogan nu när Wallström vill gulla med han?

Anonym sa...

"Varför kan danskar allt det inte svenskar kan?"

Vet du hur mycket det kostar att ha en gloria ovanför sitt huvud? Det är hundratals miljarder och mer därtill.

Politikerna betalar inte heller med sina egna pengar utan får pengar från oss för att bekosta sin fest ute på Almedalen och SvTs samt SRs propaganda. De har kontroll över ett organ som smutskastar SD och främjar deras intressen, varför skulle Socialdemokraterna eller Moderaterna och framför allt Vänsterpartiet (mer än 80 % inom SVT röstar vänster, eller mer) vilja ge mindre resurser till SVT eller SR? Hade jag en sådan TV-kanal så hade inte jag heller strypt kreditlinan till den.

Politikerna har guld i byxfickorna från oss skattebetalare och den lånefest som pågår, som vi får betala för senare.

Magne

Anonym sa...

Tur då att vi har råd med SVT och BRÅ i varje fall.
Socialtjänsten,Arbetsförmedlingen,polisen,sjukvården,skolan osv osv verkar ju vara på väg att läggas ner.
Utan SVT,BRÅ och MSM skulle kanske inte en kotte låta bli att sträcka upp händerna när
Migrationverkets egen guru efterfrågar det.Hedersknyffeln Fredrik Reinfeldt skulle överösas med gamla ägg och ännu ruttnare tomater minst.
Ja inte kommer sossarna skära i SVT:s budget i första taget.

Anonym sa...

För den som vill veta mer om S:s inre liv rekommenderas Johan Westerholm ledarsidorna.se.
Idag om vänsteraktivister och identitetspolitik som slår en spik i kistan.
För det är begravning på gång.Antingen Westerholm eftersom han skriver öppet om S:s utmaningar.
Eller Sthlm:s arbetarekommuns eftersom man mörkar.
Trenden verkar vara det sistnämnda.Aftonbladet har visat vägen med en pappersutgåva som rasar ned i källaren.Det är nog bara Carin Jämtin och Anders Lindberg kvar som på allvar tror att det går bra nu.

Anonym sa...

"Man höggs i huvudet – misstänkt mord" skriver DN.
Problemet är bara det att mannen lever även om han är på sjukhus.

"En förundersökning om försök till mord har inletts." skriver DN.

Är journalister som inte vet skillnaden mellan försök till mord och mord journalister?
Är journalister som inte vet skillnaden mellan levande och död trovärdiga?
Är journalister som inte är tydliga med att man inte vet ett skit om svensk lag värda att läsas?
DN tycker uppenbarligen det.Journalistik är viktigt tycker DN och kastar skit på andra.DN skulle må bra av att städa den egna toan först.För den stinker.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/man-hoggs-i-huvudet-misstankt-mord/

Anonym sa...

"Allt rättsstaten duger till är att göda mitt manshat
De allra flesta fall av sexualbrott har en gemensam nämnare. Förövarna är män. Män våldtar kvinnor, och fortsätter med det också. Och de kommer undan för ofta, skriver Jenny Bengtsson.

http://www.etc.se/ledare/allt-rattsstaten-duger-till-ar-att-goda-mitt-manshat

Anonym sa...

Nässjöpolitikern Malin Olsson (M) illustrerar på ett fullständigt briljant sätt de logiska tankevurpor en stackars moderat kommunalpolitiker måste ta till för att inte smutsa ner arvet efter Reinfeldt, hålla sig på god fot med AKB, förhålla sig till SD och ovanpå det verkligheten och väljarna.
Stor komik.
Nässjöpolitikern Malin Olsson (M) med dumstrut på dansar disco på ett hett plåttak med brallorna nere vid anklarna och både existerade kakbitar och icke-existerande kakbitar stänker som regnbågsfärgade floskeldroppar i vinden.
Gigantisk magisk komik.

http://www.smalandsdagblad.se/article/mannen-ar-den-gemensamma-namnaren/Anonym sa...

@ Anonym 5/8 16:32

http://nyheter24.se/debatt/856046-darfor-rensar-jag-bort-mina-vita-vanner-fran-facebook

Den där artikeln du tipsade om var ju faktiskt ganska intressant. Bortsett från hans allmänna aversion mot vita har den där svarta mannen alltså upptäckt att en del vita medelklassmänniskor som poserar som antirasister faktiskt egentligen inte är så intresserade av att umgås med sina "rasifierade" bekanta när det väl kommer till kritan. Här är alltså en svart man som avslöjar hyckleriet!

Man kan ju också jämföra med den intressanta statistiken i denna artikel: http://www.svd.se/vi-svenskar-ser-oss-som-en-moralisk-stormakt-start

Andel väljare som säger att de inte känner någon utomeuropeisk invandrare:
MP: 66 %
FI: 48 %
M: 44 %
L: 41 %
C: 40 %
KD: 38 %
S: 38 %
SD: 37 %
V: 35 %

Det brukar heta att om bara SD:are lärde känna någon invandrare så skulle de bli mer positivt inställda. Statistiken säger något annat. Förmodligen är det så att de allra flesta invandringskritiker kan skilja mellan sak och person.

P.N. Grata