lördag 20 augusti 2016

Därför sitter Löfven kvar efter valet


Det är halvtid i Stefan Löfvens första mandatperiod som statsminister. Kriserna har avlöst varandra. Tre ministrar har avgått, stora delar av regeringens politik har fått stöpas om. Grundfundamenten i det svenska välfärdsbygget svajar betänkligt. Nu ska jag förklara varför det mesta trots detta tyder på att Löfven kommer sitta kvar efter valet 2018.

Med två år kvar till nästa val brukar oppositionen stå som starkast. Det var 2008 som Alliansen förklarades "rökt" av statsvetaren Sören Holmberg. Då låg allianspartierna gemensamt nio procentenheter under 2006 års valresultat. Oppositionen samlade över 55 procent. Kontroversiella reformer som ökad egenfinansiering av a-kassan tärde på förtroendet för regeringen. Sedan kom finanskrisen.

Alliansen lyckades komma tillbaka och vinna valet 2010. Men den politiska kartan började redan då ritas om när riksdagen fick ett nytt parti och Reinfeldts regering tappade sin majoritetsställning.

Snabbspola fram till i dag. Det är nu, med två år kvar till valet, som oppositionen borde vara som starkast. Det är nu det är på sin plats att vädra sitt missnöje och riskfritt att svara något av allianspartierna när opinionsinstituten ringer.

I stället samlar Alliansen enligt en ny Inizio-mätning blott 41 procent, knappt två procentenheter mer än i senaste valet. På detta underlag bildar man ingen handlingskraftig regering (i synnerhet inte som KD åter igen hamnar under spärren).

Regeringen Löfven genomgår just nu ett slags Operation Upprensning. År av Reinfeldtnaivitet ska åtgärdas. Löfven skärper tonen och lagstiftningen mot terrorism, lägger förslag på skärpta straff mot bilbrännande ligister, förändrar asylpolitiken, har skärpt hanteringen av svenska pass och skickar nu även ut en testballong om förbud mot tiggeri, nationellt eller lokalt. Det är osäkert om det sistnämnda verkligen resulterar i någonting, men signalen som förslaget sänder är tydlig: "vi tar missnöjet på allvar". Mycket är säkert snack, men det går inte att förneka att S+MP-regeringen faktiskt har åtgärdat en hel del som Alliansen gav blanka tusan i.

Löfven vill förmodligen både visa handlingskraft och städa upp inför nästa val. Missnöjda svenskar ska inte ges något skäl att rösta på Moderaterna eller Sverigedemokraterna utan känna att de lika gärna kan stödja Socialdemokraterna eftersom S nu genomför många av de förslag som M och SD lagt fram.

Dessutom måste alla inse att Alliansen existerar mest i teorin. Dess företrädare intalar sig att de kan vinna nästa val och regera precis som de gjorde 2006-2014. Men det politiska landskapet har förändrats radikalt. Det är lite avslöjande när centerpartister i sociala medier gläds åt opinionssiffran 8,3% för det egna partiet och skryter om "en stabil ledning" för Alliansen, när den borgerliga fyrklövern endast ligger två procent över såväl valresultatet som de rödgröna.

Eftersom Anna Kinberg Batra hittills inte har visat någon som helst vilja att samarbeta med ett växande SD, återstår egentligen bara två alternativ efter nästa val: en storkoalition mellan S och M eller en fortsatt Löfven-regering.

Just nu förefaller det mest realistiska alternativet vara att Stefan Löfven sitter kvar på ungefär samma mandat som i dag. Oppositionen är helt enkelt för svag och splittrad. Chanserna att fälla regeringen har kommit och gått.

Kanske kan Moderaterna komma tillbaka till valet 2022. Med en ny ledare värd namnet och ett realistiskt regeringsalternativ. En ny allians.

39 kommentarer:

Anonym sa...

Vid valet 2022 kommer det med stor sannolikhet att finnas ett muslimskt parti i Sveriges riksdag med ett överväldigande stöd från de med rötter i andra länder. Att i det läget tro att det kommer att gå att bilda regeringar utan samverkan över blockgränserna är inget man kan förvänta sig. Fru K.-Batra och de övriga i Alliansen kan därmed känna sig blåsta på den sk. konfekten.

Anonym sa...

Löfven fintade bort de borgeliga partierna åtminstone till 2022, det trodde inte många när DÖ presenterades.
Det mest otroliga är att fru Batra-Kinberg som partiledare och smartaste moderaten någonsin inte begrep konsekvenserna av Löfvens klumpiga fälla gjorde henne till meningslös parantes i svensk politik.
Betyget på henne och de övriga är dubbelminus och steffe får storslam med trippelplus.

Anonym sa...

Hej.

Varför någonsin mer rösta på S eller m?

Du vet ju exakt vad du får.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Opinionsundersökningarna är dessutom ganska spretiga.De enda som presenteras är de som visar det man vill visa.Någon tiondels procent, eller två,inom felmarginalen betecknas som en oerhörd framgång eller ett ras.Lena Mellin ser trendbrott än hit,än dit.
Ipsos tex har labbat rätt mycket med metoden fram och tillbaka.Knappast något man gör om man är övertygad om att verktyget fungerar som det ska.Förra valets prediktioner visade ju helt åt skogen.Man kan jämföra Inizio med Yougovs och fundera på diffen.
Under lång tid har svenskarna ansetts som tiggeri-vänliga.Det är inte vad siffrorna säger nu.
Det är långt från vad siffrorna säger nu.
Bara 24% är för med 18% som inte vet.Det är mycket långt från Aftonbladets 87% som sades backa Aftonbladet i alla frågor.
Klart är i varje fall att den här statistiken manipuleras duktigt.
Också.

Sven-Hassan sa...

Det är inte alliansen som utgör oppositionen. Det är SD. Tittar man på opinionsundersökningarna är SD numera starkare än någonsin. Alliansen har gjort sig själva irrelevanta fär lång tid framöver.

Anonym sa...

@Anonym kl 10.40: Erfarenheten med MP visar att islamisterna hellre tar över befintliga partier än startar ett nytt.

Annars vore det önskvärt med ett öppet muslimskt parti i riksdagen eftersom det skulle bli en tydlig "varudeklaration" över var islam faktiskt står i frågor om jämställdhet, yttrandefrihet osv. Det skulle bli svårare för etablissemanget att komma undan med sitt islamistgullande i så fall.

-Radovan

Unknown sa...

Men de åtgärderna genomfördes inte på ideologisk grund eller baserades på sunt förnuft. Hade det varit så hade de genomförts mycket tidigare. De genomfördes för att situationen till slut blev ohållbar, kort sagt man tvingades till det på grund av förra hösten som blev strået som knäckte kamelens rygg.

Hade Alliansen gjort samma sak om den fått sitta kvar? Ja det tror jag, verkligheten hade helt enkelt tvingat dem till det.

Hur skall man kunna lita på sådana kappvändare och folk som inte ser verkligheten förrän den slår dom på käften?

Jag tror dock tyvärr att Löfven sitter kvar. Inte för att han har fått ordning, för det har han inte utan för att Alliansen är tandlös.

Anonym sa...

Samstämmigt hävdas det från statsvetare reproducerad i MSM att allt hänger på Isabella Lövins tal idag.Mp kan vinna eller försvinna hävdas det.I ett reportage på plats i Avesta sägas det att Lövin talar för ca 50 pers på ett torg där i Avesta.
Allt hänger på vad Isabella Lövin säger till 50 pers på ett torg i Avesta alltså.
Vinna eller försvinna...
Med MSM som domare,åklagare och jury kan man tänka förstås.
Fast jag inte räknar mig som miljöpartist letar jag förgäves efter någon sorts sanning i det upplägget.

Anonym sa...

Hanif! har ju hunnit passerat 30-strecket :)

Fast kanske inte realistiskt, med tanke på DÖ-gänget som sitter där nu. Därmed är sjukdomsinsikten obefintlig och M kommer fortsätta att vara förlamat. Ledarbyte är ett måste. Kan bara hoppas att hon avgår självmant... helst innan, istället för efter valförlusten.."sitt still i båten".

Frågan är om Borgerlig Framtid ens teoretiskt kan klara riksdagsspärren, oerhört anonymt (och amatörmässigt?) fortfarande. Riskabelt.

Utlandssvensk sa...


"Hanif! har ju hunnit passerat 30-strecket :)"

Kolla här på vad Hanif hade att säga inför valet 2010:

https://www.youtube.com/watch?v=yZ20PDJtZJY

Utlandssvensk sa...


"Kanske kan Moderaterna komma tillbaka till valet 2022. Med en ny ledare värd namnet och ett realistiskt regeringsalternativ. En ny allians."

Valet 2022?

Hur tror ni att landet kommer att se ut då?

Under 2012-2015 tog vi emot 340.000 asylansökningar. Den stora majoriteten var från unga MENA män och som vi vet kommer i praktiken inga att utvisas. Dessa kommer att försörja sig på en blandning av bidrag och grov kriminalitet och mellan nu och 2022 kommer de att bilda familjer, med en blandning av importerade och svenska kvinnor.

Redan innan 2012 såg demografin riktigt illa ut för svenskarna, men nu är det helt, totalt hopplöst.

Antalet muslimer ligger troligen redan kring en miljon i Sverige. I den yngre halvan av befolkningen ligger de minst på 15%, kanske upp mot 20%. När importen av kvinnor kommer igång snart lär antalet nyfödda muslimer explodera.

Samtidigt blir etniskt svenska ungdomar i princip systematiskt diskriminerade på bostadsmarknaden och det har blivit väldigt svårt för många att bilda familj.

År 2022 är det helt rimligt att tro att andelen nyfödda helsvenska barn kommer att vara väldigt låg, kanske 20-30%.

Vidare sitter många svenskar redan och planerar sin exit och utflyttningen lär ta rejäl fart snart. En stor del av de som har pengar och/eller internationellt gångbar kompetens kommer att vara borta innan 2022. Företagen är också på gång. Om inte ledningen tycker att det går att leva säkert i landet, lär de flytta bolagen.

2022 kommer landet inte ha några som helst förutsättningar att fungera som ett i-land. Transfereringssystemen och alla "välfärdstjänster" lär ha kollapsat helt. Det som då finns kommer betydligt mer att påminna om ett typiskt MENA land och det här med demokratiska val kommer att vara överspelat.

Anonym sa...

AKB har ju sagt att hon inte kommer släppa fram Löven, dvs hon kommer att använda SD som stödparti.

F

Hans Li Engnell sa...

SD kommer inte stödja AKB villkorslöst.

Anonym sa...

Nej men om S stödjer sig på V eller Mp så blir valet enklare för Sd, eftersom dessa partier är Sds motpoler (no pun). Däremot kommer C och L sparka bakut om M förhandlar med Sd.

F

GurraG sa...

Till viss del handlar det väl om att Löfven faktiskt kommer undan med att genomföra två år gamla SD-förslag. Visserligen kommer det en skur av invektiv från vänster men det är nog så att S ändå har tolkat opinionen korrekt, och det faktum att det faktiskt är S + MP som kommer genomföra det kommer desarmera en del av den kritiken. Jag är inte säker på att en alliansregering hade kunnat genomföra samma sak och tackla kritiken lika bra.

Nånstans är det också en påminnelse om nivån på det politiska ledarskapet idag när Löfven kan stjäla initiativet från den borgerliga oppositionen på det här sättet med ett förslag som ändå har alla drag av för-lite-och-för-sent och som är tveksamt om det kommer kunna upprätthållas med den polismakt vi har idag.

Anonym sa...

@ F,

Om det blir ett fritt val 2018, lär L, KD och MP vara borta. Även C ligger pyrt till och M, S och V är nog de enda i sjuklövern som är rimligt säkra på att finns kvar. Fi skulle ha en bra chans att komma in, med många islamister och gamla MP väljare som skulle rösta på dem. Enligt senaste YouGov är de uppe på 3.3% och bara lite mer öppen flirt med muslimerna (som säkert kommer) borde skicka upp dem över 4.

Om det var val nu gissar jag att vi skulle ha ungefär:

SD 30%
M 25%
S 25%
V 10%
Fi 5%
5% för något av de övriga gamla partierna som har tur nog att komma in.

Skulle M då välja att samarbeta med SD? Det är väl inte omöjligt, men kräver rimligen att hela ledningen byts ut. Varför skulle de gå med på det? Det måste var oändligt mycket lättare att då bara fortsätta att jobba tillsammans med S, så kan man sätta igång att tömma köttgrytorna på allvar.

Om M ledningen viker sig, innebär det stor personlig risk för dem. Åkesson som statsminister skulle nästan säkert göra livet VÄLDIGT jobbigt för dem. Alla pensioner lär ryka och någon form av sanningskommission är nog trolig. När sen alla korten är uppe på bordet lär det bli ännu värre. Folk lär kräva blod, även om de själva var med och röstade fram Reinfeldt. Och SD ledningen lär vara VÄLDIGT villiga att tillmötesgå befolkningen.

Det kommer inte att hända! 7-klövern må var korkad, men de har utmärkt självbevarelsedrift!

Anonym sa...

Skulle M lägga sig platt för S ännu en gång så är det svårt att se något existensberättigande för det partiet och det inser nog t o m AKB.

F

Anonym sa...

Kan inte Socialdemokraterna och övriga kappvändare säga sanningen och till valet 2018 använda sloganen: "Nu byter vi folk. Ut med det gamla och in med det nya." Skulle i alla fall kännas en aning trovärdigt. Nu är det hela ett tassande för att få väljarstöd. Så fort de kan så drar de igång 50-60 (eller mer än 100) tusen per år från Afrika, Mellanöstern och Sydamerika och inte som nu 20-30 tusen från nämnda platser.

Lista över politiska slogans: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_politiska_slogans.

Magne

Anonym sa...

C ligger stabilt kring 8% och trillar ej ur, ej heller lär Sd bli störst och JÅ ej statsminister. Det blir 3 jämnstora partier och en knepig regeringsbildning.

Anonym sa...

Härifrån min fåtölj i Lenins barnhörna ser jag tecken på att vänstern fått det så mycket besvärligare den sista tiden.Det är bara dårarna i svansen som tror att det brinner fler bilar i Malmö för att anmälningsbenägenheten gått upp.Samma dårar som tror att det är fantastiskt med ännu fler våldtäkter och ofredanden som inte polisen klarar upp.Och för den delen, samma dårar som tror att yttrandefrihet handlar om att vänstern förbjuder alla andra att diskutera yttrandefrihet.

Loan & jag

Jacobssons tankar sa...

Både Inizio-mätning och YouGoves mätning visar att MP liksom KD faller ur riksdagen. Om det nu blir så, hur ska då Löfvén kunna bilda en regering? Den kommer i så fall att vara svagare än vad den regering han nu leder och vi ser ju hur det går. Sedan så ligger det ett antal kontroversiella förslag i pipen, bland annat att höja bilskatten med omkring 10000 kronor per år. Det kommer att bli en kvarnsten runt Löfvéns hals. För hur många arbetare kan gå till banken och be att få låna upp mot 1 milj för att köpa en Tesla? Och i stort har väl Löfvén knappast gjort nått bättre, det är fortfarande enorma köer till sjukvård, cancerpatienter dör i väntan på vård, det går inte att få tid hos en tandläkare (Borlänge bl.a, bostadsbristen, kollektivtrafiken är dåligt utbyggd ovanför Mälardalen så människor måste åka bil, vilket (ovan) S+Mp ska se till att dom inte kan. Egentligen är det väl inget som blivit bättre med de röda kvackarna i regeringen, snarare tvärt om.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 18.33,

"C ligger stabilt kring 8% och trillar ej ur, ej heller lär Sd bli störst och JÅ ej statsminister."

Kanske det! Nu tror inte jag på ett fritt val 2018, så från mitt perspektiv verkar det troligt att hela 7-klövern sitter kvar, på ett eller annat sätt.

Men om vi spekulerar kring ett fritt val nu, tror jag att det är ganska klart att SD skulle bli det största partiet. Många av opinionsmätningarna lider helt uppenbarligen fortfarande av väldigt stora mätfel och de som lyckade pricka SD bäst 2014, Sentio och YouGov, har SD som störst.

Men skulle C verkligen få 8%? Jag har så otroligt svårt att tro detta, även om jag håller med om att de ligger där i mätningarna. Någon vänlig själ kanske kan förklara för mig vem det är som röstar på C? Det kan väl rimligen inte vara bönderna? Eller?

Björn i Bromma sa...

Ett starkt alternativ vore att gå ur EU, det verkar ju ändå spricka, och damma av den gamla Kalmarunionen i form av en Nordisk Förbundsrepublik.
En spin-off av detta är att det potentiellt styrande politikerunderlaget ökar väsentligt, vilket bevisligen är välbehövligt.

Anonym sa...

@Jacobssons tankar
Exakt och precis så.Även fd Folkpartiet numera Liberalerna ligger, trots namnbyte, illa till.Det är därför man envisas med att lägga fokus på MP:s ras eller SD:s.
Det finns ingen grund för någon Allians.Lika lite som det finns något röd-grönt samarbete i framtiden.Det gör allt så jobbigt.Löfven vill inte ha Sjöstedt om halsen.Lika lite som AKB vill ha Löfven eftersom det skulle radera ut M för evigt.
Än så länge har inte de breda lagren förstått att det är den egna politiken som fött fram monstret.Så man måste antingen vänta in den insikten eller hoppas att media kan rädda situationen genom att påstå att SD rasar samman nu när de andra tagit över deras politik.
Vad det verkar är alternativ ett sannolikare helt enkelt.

Utlandssvensk sa...


En liten video för alla C väljare:

https://www.youtube.com/watch?v=m01C9J3_WLE

En favorit finns 2.40 in.....

Anonym sa...

AKB är bara en snackpåse utan vare sig självförtroende eller intelligens

Somebody is wrong on the internet sa...

Utlandssvensk

Jag tror att många nyliberaler i storstäderna som är besvikna på M:s migpolitik har vänt sig till C.

Skulle SD bli störst så blir det inte med någon större marginal, jag tror att både S och M blir något större.

Anonym sa...

C stiger som en raket enligt SIFO som,som vanligt,inte redovisar bortfallet..
Sådant trams redovisas inte längre.

Anonym sa...

Jag blir förskräckt! Om man inte stoppar asyl-invandringen nu, så är vi rökta. Jag ser hur man tar in otaliga främmande människor och betalar 200 % av våra skatter till migrationsverket och andra myndigheter pga asyl-kostanader. Övriga myndigheter blir i skuld pga. de klarar inte sina uppgifter pga. överbelastning. Har politikerna fått hybris? Vad gör ni med våra pengar, är ni helt galna? Ni ser till att landstingen och kommunerna hamnar i konkurs och därför läggs akut-mottagningar ned och vårdplatserna minskar hela tiden. Skärpning dönickar!

Anonym sa...

En del av den skadliga invandrarpolitiken man för:
http://nyatider.nu/ensamkommande-skapar-problem-tynger-socialtjanst-polis-och-pensionsmyndighet/

Det bör vara skäl till att anmäla ansvariga att de riskerar Svenska medborgares säkerhet, pga. nonchalans. Det finns säkert en juridisk beteckning av beskrivningen.

Anonym sa...

Ursäkta om inlägget inte helt ligger i ämnet men : http://tino.us/2016/08/polisens-internrapport-om-massovergreppen-kungstradgarden/ Sprid detta om vår korrumperade polis!! Fröken Rung borde åtalas å det snaraste!

A nonym sa...

Men med en majoritet av msm med v-mp-s sympatier är det betydligt jobbigare för alliansen att genomföra saker som msm inte gillar.
Vi behöver någon som Trump som skiter fullständigt i msm och utnyttjar dem för att sprida sitt eget budskap.

Anonym sa...

MSM håller på att tappa greppet och har uppenbara ekonomiska bekymmer.
Journalisterna kommer att få "förhålla sig till verkligheten" eller stå arbetslösa.
Ägarna drar öronen åt sig när upplagorna sjunker,click-baits räcker inte.
Titta bara på stå-hejet kring Mittmedia!
Eller som den här:
http://www.sydsvenskan.se/2016-08-21/mats-skogkar-massfall-for-yttrandefriheten

Visst, det är för sent men ändå.

Anonym sa...

Jan Guillou, åtmindstone i de egna ögonen den fantastiske Jan Guillou, avrättar vetenskapligt SD:s väljare i dagens blad.
"Det är inte min åsikt att det inom Sverigedemokraternas valmanskår finns en stark överrepresentation av män, LO-anslutna, socialbidragstagare, pensionärer, sjukpensionärer, låg­utbildade, arbetslösa och skåningar. Det är nämligen alls ingen åsikt. Det är ett vetenskapligt faktum"

Det är alldeles för folkligt för gåslever-socialisten Jan Guillou.Visst står han på folkets sida när folket tycker som han men inte när de inte håller sig till Jan Guillous fakta.
Jan Guillou har ett problem.Ett stort problem.Eller minst ett stort problem.SD:s väljare har strömmat till från både S och M nämligen.
SD:s väljare röstade alltså förut på S och M.Framförallt på det folkliga S.
S var då tveklöst Sveriges absolut största parti.Men rent vetenskapligt var väljarna lika fria från fakta då med med andra ord.
Gåslever-socialisten Jan Guillou har då inte så många alternativ.Folket måste bytas ut helt enkelt och ersättas med andra mer fakta-inriktade.Vilket ju lite hårddraget är vad SD hävdar är vad som sker.Vilket ju innebär att SD:are håller sig till fakta?
Alltså till skillnad från gåslever-socialisten Jan Guillou!
Vilket troligen innebär att författaren Jan Guillou sålt sin sista bok och i fortsättningen får hoppas att den socialistiska förmögenheten räcker till gåslevern.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article23380285.ab

Anonym sa...

Annie Lööfs C stormar framåt och vill utmana sossarna.
Det känns igen det där.
Se hur det gick för Gustav Fridolins MP.
Man skulle utmana SD.
Det finns inga problem vad det gäller det gröna självförtroendet.
Det är när det gäller att leverera problemen uppstår.

Anonym sa...

En inte oväsentlig detalj är att det kittlar Guillous (liksom GW:s) ego att de framstår som salongskommunister.

Anonym sa...

Igår hängde allt på Isabella Löfvin i Avesta enligt media.
Idag står Löfven med lille Gustav i släptåg och svamlar.

Allt inför en skara som sammanlagt är ungefär det dubbla som anmälts för våldtäkt och ofredande under ett par dagar i Sthlm.Och då är väl minst hälften journalister ungefär?
Det är så odugligt.Så in i helvete odugligt!

Anonym sa...

Man vet att Löfven snackar skit när Lena Mellin skriver "Regeringen vill byta namn på höstlovet.
Det ska heta läslovet.
Bra tänkt, men det kommer aldrig att fungera."

"Tyvärr är det en knasig idé från en politisk experimentverkstad som inte kommer att fungera"

Svetsar-Steffe kan alltså inte ens övertyga sina egna om storheten i sitt geni-drag.
När inte ens Aftonblaskan som har betalt för att tro på Svetsar-Steffe tror på honom - ja då är det djävligt illa då!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23382661.ab

Pyrrhus sa...

Ledaren i dagens DI är inne på samma linje som dig Hans, fast ur ett lite annorlunda perspektiv: http://www.di.se/artiklar/2016/8/21/ledare-sjalvklarheternas-revansch/

"Socialdemokraterna har två berättelser om sig själva. Den ena är utopistisk, idealistisk, vänster, halvt revolutionär och vill i hård kamp mot högern ha ett annat samhälle samt förändra världen, eller åtminstone Mellanöstern.

Den andra är historien om en i grunden pragmatisk folkrörelse som hittar praktiska och effektiva lösningar på marknadsekonomins samhällsproblem. A-kassan ska vara stark för att överbrygga ekonomisk omvandling. Ett kollektivt finansierat och organiserat socialförsäkringssystem är kostnadseffektivt och främjar arbetsviljan om det utformas rätt. Frihandel och öppna farleder på världshaven är i Sveriges intresse.

Den första lockar den politiska klassen och en del av befolkningen, men vinner aldrig breda folkgrupper. Palme förlorade val, dessutom mot en svag och splittrad borgerlighet.

Den andra är en vacker och framgångsrik berättelse som kan vinna uppskattning långt in i borgerligheten."

Jag tror att det ligger väldigt mycket i detta. Ju mer pragmatism och ju mindre identitetspolitik och radikalism Löfven kör med, ju troligare är det att han vinner valet 2018. Mp har fått ett mycket begränsat inflytande i regeringen. Och alliansen har inte så mycket att komma med. De har en mycket svag ledare i Anna Kinberg Batra, och c är lika tossigt som mp.

Både alliansen och de rödgröna skulle vinna väldigt mycket i opinionen på att göra upp med flummet. Fler poliser (med bättre lön) för att stoppa kriminalitet och upplopp i förorterna, mer ordning i skolan. Det är lite märkligt att de visar så lite intresse för detta.