torsdag 21 april 2011

Svenskar till svenskars försvar

Jag har lite svårt för bojkotter av hela länder på grund av att en regering har handlat fel. Jag tycker inte ens att man ska bojkotta Nordkorea. Är du nyfiken på detta världens kanske märkligaste land, åk dit och bilda dig en uppfattning (och var medveten om att du endast får se det regimen vill att du ska se).

När den israeliska regimen begår övergrepp mot palestinier ropar vänstern på bojkotter av israeliska varor. Inför sommar-OS i Běi​jīng​ ville många svenskar att Sverige som en protest mot Kinas kommunistparti skulle bojkotta hela evenemanget. Bojkotter är emellertid väldigt trubbiga verktyg som sällan drabbar den part de är riktade mot. De är oftast emotionella ryggmärgsreaktioner.

Jag är därför lite förvånad att det är just Mårten Schultz, en i vanliga fall sansad och rimlig jurist, som föreslår att vi ska ställa in våra resor till Grekland. Bakgrunden är förstås "fallet Anna", den svenska som anmälde en våldtäkt men fick ett åtal om falsk tillvitelse kastad mot sig i stället. Jag tänker inte bena i det enskilda fallet eftersom jag har alldeles för lite insyn i exakt vad som har hänt. Däremot tycks det klart att grekiska företrädare har uttryckt sig opassande och gjort olämpliga generaliseringar om svenska kvinnor som turistgrupp i Grekland. Detta besvarar vi emellertid knappast bäst genom att göra lika svepande generaliseringar av Grekland som land och ställa in vår semesterresa dit.

Jag har varit i Grekland ett tiotal gånger i unga år och kommer sannolikt att återvända dit igen. På samma sätt som jag kommer att återvända till Kina på regelbunden basis, trots att landet är en hårdför diktatur med ett genompolitiserat rättssystem. Tycker Mårten Schultz att vårt resande ska begränsas till länder som lever upp till en viss rättssäkerhetsnivå?

Om det nu är så att vi ska reagera med plånboken mot Grekland för att det grekiska rättsväsendet har agerat oacceptabelt i ett våldtäktsfall - eller rent av för att det finns systematiska brister i det grekiska rättsväsendet - varför har vi då inte sett samma upprörda reaktioner mot den grekiska statens sätt att behandla flyktingar? Den omänskliga behandling som flyktingar som flyr från förtryck tvingas utstå när de närmar sig grekiska kuster har ju varit mycket uppmärksammad i hela EU under många år.

Men nej, nu var det en svensk kvinna som drabbades. Då blev det plötsligt oerhört relevant.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt i prick på den svenska folkhems rasismen!

Anonym sa...

Så ditt argument är att bara för att vi inte gör det ena så behöver vi inte göra det andra.

Hans Li Engnell sa...

Nej. Snarare är det värt att ställa sig frågan varför Greklands rättsväsende endast är av intresse när svenska medborgare hamnar i kläm? Senast var det Calle, nu var det Anna.

Anonym sa...

Så är det Hans, åker en svensk fast med heroin i Thailand är deras rättsystem korrumperat, knivhuger en svens man någon i Grekland så är det grekiska rättsystemet korrumperat osv.
Vad tror Du utlöser denna reflex?

Andreas sa...

"verkar uppvisa ett kulturproblem i förhållande till svenska kvinnor finns det anledning att tydligt och gemensamt ta avstånd. "

För sådana har vi inte i Sverige? Värre är det i Turkiet, Iran, Irak, Marocko, Egypten, muslimska stater.

Grekerna var med om http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/7933190/Britons-trapped-in-false-rape-sting-by-blonde-Swede-on-Greek-island.html

Vilket förklarar en hel del.

Anonym sa...

Jämfört med andra länder i regionen, är Grekland förhållande vis lugnt och grekerna verkar ju vara ett ärligt folk. Märkligt är att man hoppar på ett helt land på detta sätt. Hur många felaktiga domar har skett här? Jag anser att man bör ha fokus på svensk rättssäkerhet mer än att se felen i andra länders.

Camilla sa...

Håller med fullständigt.

Anonym sa...

Förstår inte riktigt,

Varför kan inte svenska kvinnor ljuga??? Varför tror vi automatiskt att svenska kvinnor är oskyldiga???

De flesta (inklusive mig själv) har ingen aning om omständigheterna men de flesta svenskar vet automatiskt att svenska kvinnan är ett offer.......Va fan!!!

Tycker nog man ska vänta med att bilda sig en åsikt om ett fall man inte har en aning om. Typiskt löjligt svenskt att tro automatiskt på kvinnan,.