måndag 24 maj 2010

Världens största fängelse

Nordkorea är en på många sätt bisarr regim. Inte bara för att statschefen är död. Regimen har tydliga paranoida drag, ser spioner och fiender i varje buske. Jucheideologin har inneburit en fullständig katastrof för landet. Kontrasten till den rika grannen i söder är övertydlig.

Medan amerikaner och britter har knuffat bort talibaner från makten och avsatt Saddam Hussein har Kim Jong-Il lämnats i fred. Mot den nordkoreanske diktatorn har endast pappersflygplan skickats. Trots att landet de facto jobbar hårt för att utveckla kärnvapen. En fullständigt oberäknelig regim med kärnvapen, det vore något att tugga på för världssamfundet.

Visserligen har Nordkorea en rätt präktig armé räknad i antal soldater. Men det är ingen vild gissning att armén är dåligt utrustad och skulle vara en tämligen lätt match för modernt utrustade utländska styrkor.

Om det är någon regim i världen som utifrån ren mänsklig anständighet borde knuffas omkull, är det den nordkoreanska. Till skillnad från andra förtryckarregimer som Burmas eller Zimbabwes förtrycker Nordkorea inte bara sin egen befolkning utan utgör även ett hot mot sina grannländer. Det visar sänkningen av det sydkoreanska fartyget med skrämmande tydlighet. Den nordkoreanska regimen drar sig inte för att hota omvärlden, håna överenskommelser och i största allmänhet bete sig som en rabiessmittad tax.

Det hade varit möjligt för omvärlden att med gemensamma militära medel sänka Kim Jong-Ils förtryckarregim för gott och befria 25 miljoner nordkoreaner från svält och ofattbart förtryck - om inte George W Bush hade valt att invadera Irak 2003. Nu är en militär konflikt det absolut sista USA vill ha och behöver. Inte heller Storbritannien eller andra stora europeiska nationer är sugna på fler militära upptåg den närmaste tiden. Och Kina lär kämpa emot in i det sista för att undvika en nordkoreansk regimkollaps. Ingen vill ha krig, ingen vill betala för kalaset att få det sargade landet på fötter igen. Samtidigt som Kim Jong-Il lapar fin kaviar och dyr champagne fortsätter förtrycket av befolkningen. Världens största fängelse står kvar. Att knipa Saddam Hussein före Kim Jong-Il var en idiotisk felprioritering.

6 kommentarer:

Patrick sa...

Med världens största fängelse trodde jag du menade Kina... Men Kina är nog mer som en öppen anstalt.

Pyrrhus sa...

Jag håller med om att den nordkoreanska regimen bör störtas, och delar i allmänhet din kritik mot Irakkriget. Men du får det att framstå som att om inte Irakkriget inträffat så skulle instället Kim Jong-il tagits av daga. Det tror inte jag.

Sen är det väl inte bara den nordkoreanska armén som är problemet, utan ett djupt indoktrinerat och isolerat folk. Tydligen så tror nordkoreanerna (inte ledarna förstås) att maten som omvärlden ger i bistånd för att de inte ska svälta är gåvor till Nordkorea för att visa att vi högaktar dem.

Var Kina eller Sovjet någonsin så isolerade som Nordkorea? Intuitivt känns det lättare att isolera ett litet land än länder som täcker enorma ytor, vilket de två andra gör/gjorde.

Erik sa...

Om någon skulle försöka sig på att anfalla Nordkorea skulle Seoul vara i ruiner inom en halvtimme. Nordkorea har haft 50 år på sig att plantera artilleri djupt inne i bergen, alla riktade mot Sydkorea, och de 20 miljoner civila i Seoul. Även om man fullkomligt krossar Nordkorea på en timme så blir de civila förlusterna under den timmen katastrofala.

Hans Li Engnell sa...

Patrick: Det går inte att jämföra Kina och Nordkorea i dag - på någon punkt.

Pyrrhus: Det är förstås spekulation. Vad jag menar är snarare att OM sådana enorma resurser inte lagts på Irakkriget, hade det i dag varit möjligt för amerikaner, britter och andra allierade att göra något åt Nordkorea om situationen ansågs kräva det. Som läget är i dag skulle det emellertid i princip krävas att Nordkorea bombade Seoul för att omvärlden skulle reagera militärt.

Det är även en intressant psykologisk insats att störta regimen och sedan försöka visa befolkningen att det finns en värld utanför gränsen också. Snacka om plågsamt uppvaknande...

Anonym sa...

Bra inlägg, instämmer och tror i grunden du har mer rätt än fel... vilket gör hela den koreanska situationen än mer tragisk.

Anonym sa...

Finns det olja eller naturtillgångar i Nordkorea?

Om inte så känns det ganska självklart att man väljer ett land med oljereserv före ett utan.

Mvh