lördag 15 maj 2010

Mirakel på is

"It's the new NHL"...

Philadelphia Flyers blev historiska i natt när de vann den sjunde kvartsfinalen borta mot Boston Bruins. Det avslutade nämligen den totala vändning som laget inledde då det vann den fjärde matchen efter att ha förlorat tre raka. Och som grädde på det osannolika moset lyckades de även vände 03 i matchen till seger 4-3. Det ska normalt inte gå att vända 0-3 i matcher i ett slutspel. Bara två lag har lyckats i NHL-historien, det skedde 1942 och 1975. Nu är de tre.

Säsongen har varit en osannolik berg-och-dal-bana. Den av många ifrågasatte coachen John Stevens fick slutligen sparken i början av december efter att Flyers, som av The Hockey News tippats vinna Stanley Cup denna säsong, underpresterat. Laget låg på 14:e plats i Eastern Conference. Nye coachen Peter Laviolette, som vann Stanley Cup med Carolina Hurricanes så sent som 2006, tog tid på sig att få sitt nya system på plats. Ett system som kräver mer av spelaren rent fysiskt. Men runt nyår började resultaten synas. Inför OS-uppehållet såg Flyers ut att kunna slåss om en topp 4-placering och säkra hemmaplan i slutspelet. Då kom raset. Det blev till slut en kamp in i sista skälvande 82:a omgången, en helt avgörande match mot New York Rangers som de var tvungna att vinna och som de slutligen vann (efter straffar!). Slutspelsplatsen var klar.

Laget har drabbats hårt av skador hela säsongen. Nya målvakten Ray Emery blev allvarligt skadad i december och återkom inte. Back up-målvakten Brian Boucher skadade sig också. I panik ordnades en ny målvakt fram, Michael Leighton (som tidigare spelat för Flyers utan att imponera särskilt). Leighton tar chansen och presterar efter noter. Innan även han blir skadad i mars. Boucher återkommer från sin skada och bär Flyers förbi den första slutspelsrundan med bravur. Innan han åter igen skadas i andra rundan mot Boston. Varpå Michael Leighton, som återkommit till båset för första matchen sedan skadeuppehållet, får ta över. Däremellan hann även svenske tredjemålvakten Johan Backlund komma in en match och bli skadad också. Det pratades lite om målvaktsförbannelser...

Att Philadelphia slog ut New Jersey Devils i första rundan var inte så överraskande. Det som verkar ha undgått många experttippare där ute är att Flyers hade 5-1 i inbördes möten mot Devils under grundserien. Att slå Boston skulle dock bli en tuffare affär. Flyers saknade både sin bäste målskytt, Jeff Carter, och trotjänaren Simon Gagne och led även andra förluster. Gagne återkom dock i match fyra och därefter vann Flyers fyra raka.

I den östra konferensfinalen ställs sjunderankade Philadelphia mot åttonderankade Montreal. Det är rätt osannolikt. Men det visar på hur jämnt det nya NHL är när lag 1-6 är bortspelade. Montreal å sin sida är också comeback kids i år och har skrällt mot både Washington och Pittsburgh (de vände underläge 1-3 mot Capitals och underläge 2-3 mot Penguins). Det är därför omöjligt att tippa utgången. Om Flyers inte förlorar fler spelare (även Ian "täcka skott med ansiktet är min specialitet" Laperriere skadades i kvartsfinalen) kan det bära hela vägen till final. Men då måste de lösa Montreals målvaktsunder Halak. Vilket Ovetjkin och Bäckström inte lyckades med. Och inte heller Crosby och Malkin.

Inga kommentarer: