tisdag 4 maj 2010

Har Reinfeldt redan gett upp?

Det är dystra tider för Alliansen. Åtminstone är det den uppsynen som förmedlas av statsminister Fredrik Reinfeldt. I gårdagens Aktuellt debatterade han med Mona Sahlin och gjorde ett surmulet, dämpat och tillbakapressat intryck. Mona Sahlin vann den debatten. Reinfeldt kommer att behöva göra betydligt bättre ifrån sig än så om han vill vara statsminister i fyra år till.

Anledningen till Reinfeldts bistra uppsyn är att han inte längre kan spela ut enighetskortet mot den tidigare splittrade oppositionen. Nu finns nämligen ett gemensamt rödgrönt budgetförslag, just det som Alliansen har krävt i flera år. De rödgröna har levererat och tagit initiativet. Samtidigt är själva budgetförslaget en besvikelse, ur regeringens synvinkel. Jobbskatteavdraget blir i all väsentlighet kvar. Det blir svårt för Alliansen att skrämma väljarna med en rödgrön skattechock - även om de kommer att försöka. Ty för en vanlig inkomsttagare blir skillnaden inte så förfärligt stor. Det är "de rika" som får det lite sämre och det ses bara som god och rättvis politik i sosse-Sverige. Det är som om Reinfeldt förlorat greppet om Sahlin - och det märktes i gårdagens debatt.

Reinfeldt var synbart frustrerad över att de rödgröna inte presenterat större skattehöjningar för vanligt folk. Men oppositionen vet att den inte kan gå till val på att slopa jobbskatteavdraget helt och hållet (även om det är detta Vänsterpartiet vill) eftersom det skulle betyda att en vanlig metallarbetare får 1 700 kronor mindre i plånboken varje månad. Ett sådant vallöfte vinner inga val. Emellertid har budgetförslaget pekat ut riktningen för framtiden om de rödgröna får regera. Räkna med att skattehöjningar även kommer att drabba personer med vanliga inkomster under den kommande mandatperioden. "De rika" är helt enkelt för få i Sverige för att skattehöjningar på dem, och dyra villor, ska ge tillräckligt mycket.

Kanske hade statsministern bara en dålig dag. För Alliansens skull får vi hoppas det. Men inte heller finansminister Borg har lyst som en sol de senaste dagarna. Det är som om regeringen ser hur makten glider dem ur händerna - steg för steg med varje ny rödgrön överenskommelse håller Alliansen på att tappa greppet inför valrörelsen. Alla vet att regeringen är på väg att förlora. Men det är just då ledarna måste övertyga de sina och alla presumtiva väljare om motsatsen. Ty förmedlar både Reinfeldt och Borg att slaget redan är förlorat och att de redan nu tittar bortom en valförlust, kommer fotfolket inte att ha någon energi att kämpa i valrörelsen.

Moderaterna ser ut att kunna göra ett bra val. Reinfeldts jobb som partiledare är således tryggat. Jag trodde bara att han hade större ambitioner än så.

Inga kommentarer: