onsdag 5 maj 2010

Att photoshoppa verkligheten

Grekland har festat färdigt. Landet är ekonomiskt fallfärdigt, får krislån och tvingas till stora besparingar för att hålla sig över ytan. Folkets reaktion? "Vi demonstrerar!"

Två dagars generalstrejk är utlyst i Grekland. Färjetrafik, flyg och busstrafik kommer att stå stilla. Det är förståeligt att folk är upprörda över hur illa landet har skötts. Men det är skrattretande att de protesterar när landets ledning nu försöker göra någonting åt problemen. Grekerna själva förstår tydligen inte vilka stora, och på sikt ohållbara, privilegier de har haft.

Politikers ovilja att berätta för medborgarna hur illa läget är går igen i många länder. I Grekland har politiker friserat landets ekonomi för att få gå in i eurosamarbetet (som om det har hjälpt Grekland...) och hålla folk på gott humör. I Storbritannien talar ingen av valets huvudpersoner Gordon Brown, David Cameron eller Nick Clegg särskilt mycket om det stålbad som väntar britterna. Oavsett vinnare. Man kan inte gå till val på sådant. Det är således en alldeles för rosenskimrande bild av verkligheten som de tre kandidaterna går till val på, vilket riskerar en jobbig svekdebatt för den som slutligen får tar över nycklarna till 10 Downing Street. Det är ju inte så jäkla smart det heller.

3 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Vilket visar vårt nuvarande systems svaghet och att friheten som våra politiker har att ljuga oss upp i ansiktet borde begränsas.

Folk är klokare än vad man tror och det skulle inte alls vara svårt att tex ha budgetbalans inskrivet som lag för ett land som varje regering var tvungen att följa. Detta är helt analogt med det faktum att vi idag har en fristående riksbank.

Oscar sa...

Jäkligt rätt inlägg. Fantastisk reaktion att när landet är på väg att gå under efter åratal av ekonomiskt mygel så väljer man att gå i strejk. Kanske inte riktigt vad Grekland behöver.

Läste att taxichaffisarna var upprörda över att behöva börja hålla med kvitton. Joro...

Snacka om Grekisk tragedi. Landet bör sättas under tvångsförvaltning. Ska det vara så svårt att förstå att man inte kan bygga en ekonomi genom att ljuga och bluffa ihop nationalräkneskaperna?

Kantarellkungen sa...

Jag tror att strejken är bra, det lyssnar grekiska politiker på. Min förhoppning är att krisen blir så djup att tusen miljarder DMark inte räcker. Då står grekerna ensamma med 40% ränta. Det blir hårt för dem, men de gör aldrig om misstaget.

Anledningen till att Tyskland (och för all del Sverige) inte hamnar i Greklands sits är att vi redan var där. Tyskland 1923, vi 1992.