onsdag 12 maj 2010

Rädslan för nya partier

Ända sedan Sverigedemokraterna började göra avtryck i väljaropinionen för några år sedan har de etablerade partierna pratat om vikten av att "hålla dem utanför riksdagen". Som om detta var demokratins själva kärna. Det handlar inte bara om att Sverigedemokraterna är ett knasigt parti med knasiga åsikter. De etablerade partierna är livrädda för att nya partier ska störa deras trygga maktinnehav. Oavsett om de heter Sverigedemokraterna eller Piratpartiet.

Kristdemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren. Detta är i den senaste opinionsmätningen det största hotet mot en alliansseger. Att vissa partier åker ur och andra kommer in i de beslutande församlingarna är emellertid ett demokratiskt nykterhetstecken. Det signalerar att en plats i riksdagen ej är något för evigt givet. Det tvingar politiker att tänka nytt.

Jag räds inte Sverigedemokraterna i riksdagen. Det skulle vitalisera politiken genom att möjliggöra ett uppbrott från den stelbenta blockpolitiken och, trots partiets trångsynthet, tvinga de etablerade partierna att faktiskt börja prata om integrationspolitiken igen. Det skulle göra övermodiga och kaxiga etablerade partier lite mindre styva i korken och dessutom bidra till ett intressant parlamentariskt läge för oss utomstående tyckare. Ja, varför inte?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är klassigt liberal och sympatiserar med i stort sett allt du skriver i denna blogg. Icke desto mindre anser jag att det enskilt stösta hotet mot friheten i Sverige idag inte utgörs av socialism, facism eller statsfeminism. Det enskilt största hotet mot vår frihet är istället den fullständigt sinnessjuka "flykting"politiken som nu förs där vi i västvärlden tvingas betala för att bli koloniserade. Jag ser bara en möjlighet att kasta lite grus i det maskineriet och det är att rösta på Sd.

Frilansande Memetiker sa...

Något av det värsta som skulle kunna hända den 19 september är att samma sju partier sitter kvar i riksdagen. Då kommer intrycket ges att den parlamentariska församlingen är för evigt cementerad kring dessa partier, och deras arrogans gentemot väljarna kommer inte att veta några gränser. Jag hoppas på att få se någon form av förändring så att de ska lära sig att veta hut. Antingen att ett parti åker ut eller att ett nytt kommer in.
Sedan föredrar jag dock att SD inte står för denna förändring, för de är knasiga på riktigt.

Christoffer sa...

Jag håller med, Hans. Lite förnyelse som rör om i grytan är alltid trevligt, även om jag föredrar positiv förändring: alltså pp snarare än sd. jag har märkt att svensk politik blivit ptminstone något mer rörligt på senare år. I väldigt många decennier satt det bara samma fem partier i riksdagen men sen började förändringarna komma. Förutom mp och kd så fanns även ny demokrati representerat under en mandatperiod. Och nu ser vi bland unga att c och kd faller och sd och pp går framåt.

Anonym sa...

Att uppfostra politikerklassen genom att rösta in SD ter sig riktigt attraktivt.

SD är hembygdsfascister och gör gemensam sak med facket i sitt motstånd mot arbetskraftsinvandring.

Det enda som SD gör bra är att lyfta den ignorerade invandringsfrågan, men det räcker. Alla andra är ju bara same,same, but different.

Kanske en röst på SD i alla fall. För att uppfostra.

Robert sa...

Ju mer jag läser din blogg desto klokare framstår du. Bra analys!

Jay sa...

Om man ändå är inne på uppfostran, kan man ju gärna rösta på PP. Är man klassiskt liberal, går det inte att rösta på SD överhuvudtaget, flyktingpolitik eller inte.
Så den första "Anonym" (12.59)påstår jag vara en lögnare - han är inte klassiskt liberal.

Anonym sa...

> Jay

Problemet med att rösta på PP är du gör ingen skillnad, inte mer än att markera ett missnöje med integritetsfrågorna, som visserligen är högst relevant, men som kan ignoreras totalt.

En röst på SD, som med största sannolikhet kommer in i riksdagen, kommer dock att bli en handling som ger effekt.

Möjligheten för SD att komma in i riksdagen ökar för varje utspel om hur de skall motarbetas och varje uttalande om hur imbecilla och rasistiska de är.

De befintliga riksdagspartierna försöker ta ifrån de röstande deras röster genom att utlova samarbete för immunisera utfallet.

Befängt och kontraproduktivt.

Jay sa...

Tja, Anonym 0733, det är du som påstår att PP inte skulle göra skillnad.
Själv tycker jag precis tvärtom. Det är för mig som liberal fullständigt otänkbart att rösta på SD - möjligt eller inte.

Anonym sa...

> Jay

Naturligtvis är det ingen glädjefylld handling att rösta på SD, men vad står till buds?

Politiker- och mediaklass är förenade i sin rasistbeskrivning av SD oaktat vad Uvell (hette han så?) på Svenskt Näringsliv har beskrivit.

Frustration är bara förnamnet och nu har ju även Gudmundson på SvD tagit bladet från munnen på SvD ledarblogg.