torsdag 6 maj 2010

En mätning gör ingen sommar

Alliansen är sensationellt förbi oppositionen i Demoskops senaste mätning. Alliansbloggare jublar, nu är det match igen! Vänsterbloggare försöker tona ned resultaten i denna enda mätning. Och det finns skäl att göra det. Dels är det värt att påminna om att Demoskop var ett av de opinionsinstitut som hade störst avvikelse från det faktiska valresultatet inför EU-valet förra året. Dels är det just bara en mätning. Innan resultaten från denna mätning följs upp av andra som visar på samma tendens, finns anledning att inte övertolka dessa resultat eller ta detta som en tydlig opinionsvändning.

En enda mätning gör ingen sommar. Vad denna mätning däremot kan göra är att ge Alliansens valarbetare tron tillbaka. Det kan säkert också ge de något stukade alliansledarna lite mer självförtroende. Vilket kan vara nog så viktigt för den slutliga utgången av valet i höst.

Utgångspunkten inför höstens val är fortfarande en rödgrön seger. Skulle Alliansen lyckas bli omvald efter åratal av opinionsmässigt bottenkrälande är det bara att gratulera. För det krävs dock en hejdundrande valrörelse. Och den har vi inte sett något av än.

4 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Jag tror du har fel. När folk går till val så vinner de som är mest regeringsdugliga och då har alliansen tagit över staffettpinnen. Sedan skulle det vara bra för demokratin om S förlorade igen så att dom verkligen bygger om sitt parti.

Hans Li Engnell sa...

Nja. Väljaren är inte alltid så logisk när den går till val. Göran Perssons regering var regeringsduglig, ekonomin vad god, jobben var (faktiskt) på väg att växa till. Men folket var trötta på Persson som person, Alliansen stod för något nytt och fräscht. Känslan är oerhört viktig vid valurnan. Om de rödgröna lyckas få folk att gå på trygghetstricket med höjd a-kassa och mer generösa sjukregler, får Reinfeldt svårt att vinna. Det intressanta är ju att även om Reinfeldt länge haft ett klart förtroendeövertag på Sahlin, har detta övertag inte synts i Alliansens opinionssiffror. Bara i Moderaternas.

Kantarellkungen sa...

Förtroendesiffrorna för Sahlin syns i opinionen. Sossarna är nere på sin lägsta nivå. De 30% som röstar på dem nu är de som gör det oberoende av vad som händer.

Det är miljöpartiet som lyfter oppositionen och de har gjort en dålig mätning. Det är allt.

Hans Li Engnell sa...

Fullt så enkelt är det inte. Även om S har dåliga siffror är Mona Sahlin det rödgröna regeringsalternativets statsministerkandidat. Väljarna förstås givetvis att en röst på V, MP eller S är en röst på Sahlin på samma sätt som en röst på M, KD, FP eller C är en röst på Reinfeldt som statsminister. Således borde förtroende för en statsministerkandidat hänga ihop med förtroendet för ett regeringsalternativ. Vilket det märkligt nog inte har gjort så långt. Det är många sossar som gillar Reinfeldt mer än Sahlin, men som röstar på S ändå...