söndag 22 november 2009

Svenska medier och Climate Gate

Nu har svensk press börjat vakna. Aftonbladet skriver om "Climate Gate" om än i väldigt försiktig ton. DN gör det också.

Givetvis kommer detta inte påverka vare sig inhemska klimattroende eller världens ledare som ska samlas i Köpenhamn inom kort. Klimatalarmismen har satt sig i maktens väggar och går inte bara att tvätta bort. Att erkänna fel har ju heller aldrig varit politikers starkaste gren. Klimatalarmisterna kommer att elda på som om ingenting har hänt och världens största pengaslöseri kommer högst sannolikt att genomdrivas. Varken medier eller politiker har intresse av att ta ett steg tillbaka och fundera över om det här var en så bra idé.

Avslöjandet av de email och dokument som tyder på oseriös forskning, mörkläggning och manipulation av mätdata (som kritiker har hävdat i åratal), har redan avfärdats som "ryckta ur sitt sammanhang" eller rent av "smutskastning". Så reagerar även DN:s klimatalarmistiska reporter Karin Bojs när hon under rubriken "Nej, nej, nej, tro dem inte!" förklarar att "i materialet finns förvisso olämpliga uttryck" och exemplifierar detta med att en framstående kritiker kallats för "idiot" - som om det var detta som var den stora grejen! Men mer än så är det inte, tycker Bojs.

Karin Bojs köper således inte för en sekund att mätdata har manipulerats och konkurrerande hypoteser avfärdats på stående fot för att inte störa bilden av enighet om hockeyklubbskurvans trovärdighet och idén om människans skuld till global uppvärmning. Ty "klimatfrågan bygger på rön av tusentals forskare från en lång rad framstående universitet och institut. Deras resultat granskas noga när de publiceras i världens ledande vetenskapliga tidskrifter." Ja, men kritikerna är det ju ingen som vill lyssna på. Deras invändningar avfärdas just med att tusentals forskare redan är överens! Det blir ett märkligt cirkelresonemang av alltihop. IPCC har inte direkt gjort sig känt för att välkomna kritik av sina teorier. Det saknas verkligen inte kritiker, men eftersom de jämförs med "truthers" som tror att USA låg bakom 11 septemberattackerna och aldrig landade på månen är det inte konstigt om vissa väljer en lite lägre profil.

Diskussionen lär rulla på. Men jag misstänker att den inte kommer att leda någonvart. Att försöka tala sans i människor som har en religiös tro på något är slöseri med tid. Tyvärr är de rätt många.

12 kommentarer:

Anonym sa...

"COOL"!?

Jonas N sa...

Hans

Det kommer inte att vara i Sverige som detta med hur ihålig hela den uppblåsta klimatbubblan har varit kommer att rullas upp.

Men på andra sidan pölen är ångtrycket betydligt högre, och där finns det också fler och bättre medier som dessutom måste konkurrera med kvalitet.

(Här i Sverige räcker det ju med att Bojs/Baltcheffsky är överens, så försvinner frågan. SvT skall vi väl inte hänga några förhoppningar på heller ...

Anonym sa...

Hallå där!

Men har du funderat över om IPCC är något på spåret? Bara för att det finns kritiska forskare, och att allt de säger inte per automatik är sant, går det inte att bortse från det faktum att jorden blir varmare. Att det hänger samman med jordens industrialisering kanske är en slump? Men finns det ett samband kommer du i framtiden att skämmas för dina åsikter när halva Bangladesh har försvunnit från jordens yta.

/Jacob Z

Jacob Z

grey sa...

Att något händer med klimatet verkar ganska givet. För några år sedan stod det klart att de forskarrön som hävdade att det inte hände något var osäkra, underbyggda och i princip alltid sponsrade av oljebolag och liknande.

Men Climategate visade att den andra sidan är precis lika illa.

Jag vet att jordens klimat ändras helt utan människans påverkan och det ganska drastiskt. Några av orsakerna är skogsbränder, vulkanutbrott, magnetpolernas ändringar, jordens omloppstid kring egen axel och kring solen, jordaxelns lutning, solvindar, solubrott, gammaexplosioner, meteornedslag, epedimier och många andra saker.

Kanske står vi inför världens största klimatomställning. Och tack vare ett bråk bland forskare, påhejat på ena sidan av oljebolag och på andra sidan av miljörörelsen, har vi idag bara en massa osäkra mätningar som vi inte kan lita på.
Detta är den sämsta formen av vetenskaplig forskning, där en forskare vill ha fram ett visst resultat och därefter försöker bevisa det. Det är inte så det ska gå till.

Vi måste rensa bland alla data. Kritiskt granska varje forskares material och slutsatser. Tills det är gjort famlar vi i blindo och våra politiker kommer ta helt ogrundade beslut.

Börje S sa...

Det är dags för motståndarna till AGW-hypotesen att slutgiltigt lägga ner vapnen. Åtminstone gör jag det.

Anonym sa...

LOL, nedanför artikeln i aftonbladet är tv-repotaget "här smälter jorden bord" där IPCC basunerar ut sitt budskap om koldioxidens fel.
LOL i det här fallet är ett hysteriskt LOL istället för gråt. ;(

Anonym sa...

Jacob Z
Om IPCC är något på spåren? Ja, de har hittat det som de har instruerats att hitta; mekanismerna bakom hur människan påverkar klimatet. I deras uppdrag har aldrig frågan ingått om människan i huvud taget påverkar klimatet. Jorden har blivit varmare - fram till för ca tio år sedan - men jorden har varit lika varm förut och ökningstakten har varit högre. I dagsläget fortsätter koldioxiden att öka, medan jordens temperatur står på samma nivå sedan millenieskiftet.

Anonym sa...

Poängen är ju att det i mailmaterialet beskrivs hur jorden sedan 2001 kontinuerligt blivit kallare och att de inte vet varför.Det står även att värmeperioden under medeltiden var varmare innan det blev kallare samt att grunddata har triksats med för att visa på en varmare trend istället för en kallare.

Anonym sa...

Även om temperaturen sjunker tillfälligt så ökar fortfarande värmeinnehållet. Tänk på is som smälter till exempel. nollgradig is och nollgradigt vatten har samma temperatur, men vattnet har högre värme/energiinnehåll.

http://www.skepticalscience.com/global-cooling.htm

Unknown sa...

Jag vet bara 4 saker säkert:
- att vi inte presenteras fakta på ett balanserat och korrekt vis
- att media misslyckats i sin granskande roll
- att prata om katastrofvarning på så lösa boliner alltid är fel
- att detta kommer att skada trovärdigheten kring miljöfrågor lång tid framöver

Anonym sa...

Ta nu alla och forska lite på HAARP istället och skriv ett inlägg om detta när du är klar.. Där har vi något verkligt skrämmande vi snart kommer att få se och höra mer om!

Anonym sa...

Jag instämmer med den senaste kommentaren. Jesse Ventura har gjort en serie där HAARP-frågan tas upp i första avsnittet. Se även avsnittet "Global Warming" så kommer ni förstå vilken agenda Al Gore och hans AGW anhängere egentligen har. Förresten så är det ca 31.000 forskare som har skrivit under en namninsamling mot teorin att människans koldioxidtillförsel ligger bakom klimatet, medan de forskare som håller med Al Gore är runt 2.500... ändå är det dom som får all mediautrymme...