söndag 14 juni 2009

Vad vill piraterna i riksdagen?

Mätningar har visat att bara ungefär fyra av tio av Piratpartiets väljare i Europaparlamentsvalet skulle rösta på dem till riksdagsvalet. Ändå skuttar partiet upp till 4,2 procent i en ny Sifomätning.

Det är sannolikt en direkt effekt av framgången i EU-valet och ska således tas med en nypa salt. Det är en betydligt tuffare uppgift att komma in i riksdagen än att ta mandat i Europaparlamentet, vilket inte minst Junilistan fick erfara när de totalfloppade i valet 2006 efter succén två år tidigare. Positivt för Piratpartiet är att det bara är ett år mellan EU-valet och riksdagsvalet denna gång. Känslan av att de är ett framgångsparti kan hålla i sig.

Vi måste dock komma ihåg att det rör sig om två helt olika sorters val. Till Europaparlamentet skickar vi människor som ska göra skillnad i enskilda frågor. Partiet är inte lika viktigt. Till riksdagen röstar vi på partierna i första hand. Inte minst FRA-frågan visade hur hårt partipiskan viner inom de etablerade partierna. En enda riksdagsledamot stod pall. En regering med knapp riksdagsmajoritet är beroende av att alla följer den officiella linjen.

Piratpartiet är mot denna bakgrund ett stort frågetecken inför riksdagsvalet. Partiet vill inte inordna sig på vänster-höger-skalan och därmed heller inte ta ställning för eller mot något av blocken. Det är ett stort problem i ett land med en sådan cementerad blockpolitik som Sverige. Piraterna har lockat folk från både höger och vänster, men vill inte en liberal eller socialistisk väljare veta om det parti de röstar på kommer att samarbeta med Lars Ohly eller Göran Hägglund? Jag vet att piraterna inte vill kalla sig ett enfrågeparti, men innan Piratpartiet har skaffat sig en bredare uppfattning om i vilken riktning de vill driva samhällsutvecklingen i stort är det omöjligt för mig som frihetligt sinnad att stödja dem. Jag hoppas att vi kommer att få fler klara besked innan valet 2010.

15 kommentarer:

Jonas sa...

Finns andra som har en annan syn från ditt håll, dvs det finns inget liberalt parti..

http://www.dexion.org/2009/06/14/val-2010-del-1/

grey sa...

Ska svara på dina frågor och oklarheter om Piratpartiet.
* Piratpartiet kallar sig ett fokusparti, då det är ärligt på vilka områden de tänker fokusera sina ansträngningar (och därmed, till skillnad från andra partier också ärliga i vilka frågor de är beredda att använda som valuta för att få igenom sina frågor).
* Det är inte ett problem för Sverige att ett parti inte vill inordna sig i ett politiskt mönster från 1700-talets Frankrike, men kan däremot vara ett stort problem för sittande politiker då de sitter fast i det tankesättet.
* I realiteten är det ganska små skillnader i hur exempelvis Sossar och Moderater röstar (vissa undersökningar säger att de röstar identiskt i 90% av alla frågor). Däremot vill båda vara den som får statsministerposten. Det gör att ett vågmästarparti (som Piratpartiet satsar på att bli) kan anordna leken "Vem vill bli statsminister? Den som ger bäst bud på våra frågor vinner". Det block som ger bäst bud och står vid det förblir sedan Piratpartiet lojala mot, ända tills blocket antingen sviker sina löften eller det är dags för nytt val.
* Piratpartiet har en ideologi och samhällssyn och allt det där. I princip går den ut på att upprätthålla och stärka demokratin och de medborgerliga rättigheterna, att ge så många tillgång till så mycket kultur och kunskap som möjligt samt att den intellektuella kampen mellan andra ideologier är vad som driver samhällsutvecklingen och därför ska uppmuntras. Ett likriktat samhälle (ett parti och en ideologi har total dominans) stagnerar snart.

Gunnar P sa...

Sannolikt kommer manga som rostade Pirat i ar inte rosta Pirat i riksdagsvalet. A andra sidan sa hjalper det faktum att vi fanns med pa listor och nyhetsartiklar att na ut till annu mer manniskor som skulle kunna tanka sig rosta lila, som itne rostade PP i EU-valet.

Det blir tufft infor riksdagsvalet, absolut, men vi maste helt enkelt se till att fixa det.

Det ar inte SA stor skillnad mellan hoger och vanster i Sverige, men ingen av partierna fokuserar nog pa medborgarratten, sa det behvs verkligen ett Piratparti. Det finns gott om etablerade partier som primart driver andra fragor, och de ar snabbt beredda att salja ut majoriteten av sina fragor for att fa igenom sina primara.

Skillnaden ar att PP fran borjan lagger alla korten pa bordet, nagot inget annat parti gor.

Jag kan leva med att "fel" block ar i makten i 4 ar sa lange som "ratt" fragor kommer fixas. Saken ar att procentsatser i skatt, olika statliga verks existens och bidrag kan atgardas i "nasta" period. Det ar fohallandevis sma saker i jamforelse med FRA. Och FRA ar inte det enda idiotforslag samtliga gamla partier antingen pushat igenom, eller latit ga igenom.

Anonym sa...

PP Vill det som moderaterna eller socialdemokraterna inte klarar av, att skapa demokrati.

Så är det svart på vitt. Man kan inte mätta allas munnar, några kommer alltid hamna utanför, men som det ser ut just nu, så kriminaliseras ett helt samhälle, dvs med vanligt folk som arbetar hårt och knappt ändå får lön för detta, emedans några elitiserande människor sitter på gräddan och håvar in det som begärs.

Rätt eller fel?

Så M och S får skylla sig själva, eftersom de båda har varit med och förstöra detta.

Anonym sa...

Vi - i Piratpartiet - tycker att medborgarrättsfrågan är viktigare än fördelnings-, miljö-, skol-, vård-, invandringspolitik eller dylikt. Om staten kränker våra fundamentala rättigheter spelar det ingen större roll om det finns jättebra vård och skola, en välfungerande invandingspolitik, gott värnande om miljön och en fördelning av resurserna som vi vill ha den.

Anders Troberg sa...

För två månader sedan så skröt PP's motståndare med att de aldrig skulle klara 4% i EU-valet. Vi dubblade nästan det.

Nu skryter man istället med att PP inte klarar 4% i riksdagsvalet. Yeah, right. Vi kommer att dubbla det också.

Titta bara på åldersfördelningen på medlemskurvan. Cirka 7000 medlemmar kommer att bli röstberättigade innan nästa val. Med cirka 5 röster per registrerad medlem så innebär det 35 000 röster, bara där. Det är dessutom 35 000 röster som de andra inte får. Det är bara den automatiska ökningen. Det ligger många frågor i röret som direkt ligger i PP's linje, var och en av dem kommer att ge medlemmar.

Jag tycker en rimlig ambition är att bli tredje största parti i riksdagen. Det finns ingen anledning att nöja sig med 4%.

Anonym sa...

"Partiet vill inte inordna sig på vänster-höger-skalan och därmed heller inte ta ställning för eller mot något av blocken. Det är ett stort problem i ett land med en sådan cementerad blockpolitik som Sverige"

Förstår faktiskt inte dig alls här.
Sossarna och Moderaterna är ju mer eller mindre samma korn och skrot i dagslätet. Moderaterna är ju de nya sossarna.
Det är nog just ett parti som PP vi behöver, ett parti som inte påstår sig vara på ett visst sätt och sedan ändå beter sig annorlunda.
Tycker du är för hård mot PP, kom ihåg att även de etablerade partierna startade en gång i tiden. Tråkigt att du ska ha sån negativ inställning på det roligaste som hänt politik på flera år.

För övrigt känner jag inte igen mig i Moderaterna längre, PP får min röst i nästa riksdagsval.
Jag börjar bli trött på att gammelpartierna rövknullar mina rättigheter.

HugeHedon sa...

>>...vill inte en liberal eller socialistisk väljare veta om det parti de röstar på kommer att samarbeta med Lars Ohly eller Göran Hägglund?

Nä. Mänskliga rättigheter är långt viktigare än så. Tycker du inte?

Hans Li Engnell sa...

Så Piratpartiet vill ”stärka demokratin”? Du kan höra dessa ord från såväl Lars Ohly som Fredrik Reinfeldt eller Erich Honecker. Men vad betyder det i PRAKTIKEN? Jag anser att Piratpartiet antingen förenklar eller inte förstår den politiska verkligheten. En frihetlig politik handlar inte bara om integritetsfrågor. Ett skyddat privatliv är EN pusselbit. Det handlar dock även om att underlätta företagande, att rulla tillbaka makten till medborgarna (sänka skattekvoten), att effektivisera och patientorientera sjukvården (tillåta privata alternativ), att lägga makten i händerna på konsumenterna (nedmontera statliga monopol), att respektera människors rätt till sina kroppar (avskaffa bl.a. sexköpslagen och förändra narkotikapolitiken). Bland mycket annat. Detta ÄR fundamentala rättigheter! Det är viktigt att inte staten spionerar på mig, men det är även viktigt att inte staten tar mer än hälften av min lön eller vägrar att låta mig leva mitt liv i fred så länge jag inte skadar någon annan. Ett parti som inte tar ställning i någon av ovanstående frågor kan inte på allvar hävda att det har en ideologi eller någon sorts helhetssyn. Då är man egentligen inte ett parti i större utsträckning än Ecpat eller RFSL, som också driver frågor de anser handla om mänskliga rättigheter och vara viktigare än allt annat. Det som i mina ögon skiljer ett politiskt parti från en lobbyorganisation är att partiet tar ett helhetsgrepp om samhället och gör någon sorts analys om i vilken riktning utvecklingen bör gå.

Ingen kan väl på allvar hävda att det är skit samma om jag får gifta mig med vem jag vill eller om jag har god tillgång till sjukvård när jag blir sjuk BARA vi får ha ett fritt internet och slipper avlyssning från FRA. Lite perspektiv måste väl även piratpartister försöka ha.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du missar en mycket viktig pusselbit i dina tankar Hans. Alla exempel du nämner (sänkt skatt, sex-köpslagar och narkotika) är sådant som lätt kan ändras/återställas mellan olika regeringar, om det sker maktskiften. Skatten går upp eller ner några tiondelar, kanske någon procent, men det är väl ganska irrelevant?

DÄREMOT - att folk slutar lita på varandra och staten, slutar kommunicera med sina medmänniskor, självcensurerar sig själv när man skriver e-post och liknande, är sådant som är destruktivt för hela samhället och som tar många år att bygga upp igen.

Och "worst case" för ett övervakningssamhälle vet du sannolikt mer om än vad jag gör, om jag har förstått dina intressen korrekt.

Det är därför dessa frågor, och piraterna som driver dem, har fått så mycket stöd på sistone.

Hans Li Engnell sa...

Nej, jag tycker inte att jag missar någon pusselbit. Integriteten är EN mycket viktig pusselbit, men den kan inte vara vägledande för all politik. Då missar man alldeles för mycket och ger upp kampen om samhällsutvecklingen i stort. Jag har svårt att förstå att du som centerpartist kan ge blanka tusan i om det är Lars Ohlys idéer eller traditionella borgerliga värderingar som ska styra Sverige. Jag har alls inget emot Piratpartiets arbete. Jag skulle bara önska att de breddade sig lite mer för att bli trovärdiga. I nuläget kan en röst på Piratpartiet 2010 lika gärna vara en röst för kommunister i regeringen.

Anonym sa...

"att respektera människors rätt till sina kroppar (avskaffa bl.a. sexköpslagen och förändra narkotikapolitiken)."

Ja, för så har det verkligen blivit med gammelpartierna. De vill ju verkligen genomföra ovanstående.
Nä du, de har inte mitt förtroende längre. Det behövs förändring, det hoppet kan inget gammelparti inge längre.

Det finns inget liberalt parti i Sverige, men PP driver åtminstonde en frihetlig fråga. Rätten att slippa betala folk för att övervaka en.


Visst, PP har många frågetecken, men din övertro på gammelpartierna som liberala alternativ är oseriös.
Jag har inga förväntningar av PP alls, bara jag slipper vara med och betala för ett nytt STASI.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Får jag välja mellan ett borgerligt skapat totalövervakat storebrorssamhälle och ett sosse-samhälle med inkomstskatter i 40%-klassen, så är valet väldigt lätt för mig. Är jag inte Centerpartist då? Är jag inte liberal då?

Halvan sa...

Jag håller i princip med och jag röstade främst på PP som en känga i röven till sossegeggan i mitten som samtliga riksdagspartier numera tillhör. Det stämmer att man som liberal kräver mer än "bara" en intakt personlig integritet och avsaknad av drakoniska övervakningslagar.

Det är dock tyvärr så att inget av riksdagspartierna tänker avskaffa sexköpslagen, legalisera droger eller göra mer än peta i diverse skattesatser och ersättningsnivåer för A-kassa och liknande.

När de alla trängs i mitten är det faktiskt lite skitsamma om PP samarbetar med en sunkig Mona eller en lismande, förljugen Fredrik.

Den dagen de påstått liberala tar sig i kragen och agerar sålunda, då kommer min och alla andras liberala PP-röster inte längre att behövas.

Hans Li Engnell sa...

Det är förbluffande hur vissa bara kan kasta bort grundläggande liberala värden bara för att få EN viktig fråga i utbyte. I praktiken torde detta betyda att ni kan tänka er att rösta på Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Kommunistiska partiet bara dessa skaffar sig en vettig hållning i integritetsfrågorna. Nothing else matters eftersom Reinfeldt ändå är skit, right? Om det nu är helt OK att Piratpartiet lierar sig med sådana partier efter ett riksdagsval, är det ju samma sak som att ge grönt ljus för vänsterpolitik. Grattis.

Det finns visst ett liberalt parti i Sverige, Liberala Partiet. De har till skillnad från Piratpartiet ett liberalt program och en genomtänkt syn på i vilken riktning samhället ska gå. De är givetvis chanslösa i riksdagsvalet. Men de finns.