tisdag 9 juni 2009

Hålla masken

Det första offret i krig är sanningen. Det gäller i högsta grad även inom politiken.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, numera mer känd som Bagdad-Baylan efter en synnerligen underhållande och verklighetsfrånvänd drapa på Newsmill, menar att resultatet i Europavalet är ett underkännande av Moderaternas politik. "Klarar man inte jobben klarar man inte Sveriges ekonomi och det har väljarna insett", säger Baylan. Det är en minst sagt märklig tolkning. EU-valet handlar inte om inrikespolitik. Moderaterna straffades inte för sina eventuella brister på det arbetsmarknadspolitiska området (det eventuella straffet kommer i sådana fall 2010) utan för att det leder en regering som, trots statsministerns löften, jagar en hel ungdomsgeneration. Moderaterna har tappat de unga väljarna. Karl Sigfrid manar partiet att dra lärdom av sina misstag genom att tillsätta en arbetsgrupp för att ompröva partiets hållning i internetfrågor och i den processen ta hjälp av expertis utifrån. Sigfrid är ett ljus i det moderata mörkret, men hans vädjan lär med största sannolikhet mötas med en fnysning från partiledaren.

Bagdad-Baylan har ingen som helst anledning att vara kaxig. Sedan när är 25 procent ett bra socialdemokratiskt valresultat? Socialdemokraterna "stoppade fallet", som Mona Sahlin uttryckte det. Detta var gott nog. Om detta är socialdemokratins måttliga målsättning inför ett val, kan Alliansen känna sig rätt lugn inför nästa år.

De enda som öppet erkände sina nederlag direkt på valkvällen var Junilistans Sören Wibe, som personligen tog på sig ansvaret, och Vänsterpartiets Lars Ohly, som menade att partiet gjort en riktigt dålig valrörelse och fått ett riktigt dåligt valresultat. Nu ska de vända på varje sten. Den ärligheten tror jag uppskattas av partiets väljare. Ett misslyckande ska, som bekant, kallas ett misslyckande. Moderata och socialdemokratiska väljare får dock inget sådant erkännande av sina partiledningar. Både Reinfeldt och Sahlin säger sig vara nöjda med att ha nått "uppsatta mål". Allt handlar om att inte förlora ansikte, att visa sig stark inför nästa års fight. Jag tror emellertid att alla väljare faktiskt uppskattar lite ärlighet ibland.

Inga kommentarer: