tisdag 30 juni 2009

C+FP=feltänkt

CUF-ordföranden Magnus Andersson föreslår att Centern och Folkpartiet slås ihop "till ett stort liberalt parti". Det är en intressant tanke. Men den är feltänkt.

För det första är varken Folkpartiet eller Centern liberala partier. Det finns stänk av liberalism i bägge partier, men de drunknar i ett klassiskt socialdemokratiskt fördelningspolitiskt hav. För det andra finns det inget som säger att de goda idéerna i C och FP skulle segra i en sådan sammanslagning. Det kan lika gärna bli radikalfeminism (något båda partierna står upp för), moralism och monopolkramande för hela slanten. Några få korta exempel:

Centerpartiet vill: "Genom sin politik göra individer medvetna om genusfrågor. Det är viktigt att genusperspektiv genomsyrar barnomsorgen och skolan samt att man jobbar medvetet med genusperspektivet på mödravårdscentraler."
Är detta liberalism? Nej.

Folkpartiet anser att: "Prostitution kan aldrig accepteras i vårt samhälle. Människor som prostituerar sig måste få hjälp till vård. Den som köper sex av en annan människa ska straffas."
Är detta liberalism? Nej.

Centerpartiet vill: "Behålla Systembolaget som statligt monopol."
Är detta liberalism? Nej.

Det ska i rättvisans namn sägas att det finns gott om liberala förslag i dessa partier också. Men räcker de för att kalla partierna liberala? Jag tycker inte det.

För det tredje är det ett gigantiskt praktiskt projekt som kommer ta stora resurser i anspråk. Många starka viljor från två olika partitraditioner ska alltså samsas och, om man får tro Magnus Andersson, även moderater ska ansluta. Problemet är att det är svårt att se vad som utmärker Centern och Folkpartiet i dag. Vi har fyra väldigt lika allianspartier. Inte ens Moderaterna, som åtminstone var skatteradikaler förr om åren, eller Kristdemokraterna, som var öppet homofoba, vågar stå ut längre utan försöker trängas i ett geggigt mittfält tillsammans med centerpartister och folkpartister.

Det är sant att det behövs ett liberalt parti i Sverige. Men svaret är knappast att slå samman två partier som inte ens är liberala.

8 kommentarer:

Hanna Wagenius sa...

VI JOBBAR PÅ DET! Var inte så jävla negativ! ;-)

Hans Li Engnell sa...

Klart som fan att jag är negativ. Jag är ju partilös och därmed fri som en fågel att såga allt och alla. ;-)

Hanna Wagenius sa...

Och vad blir bättre av det? Nej, kom med och hjälp till istället, hoppa på partierna för bövelen! :-P

Hans Li Engnell sa...

Nej, nej. Min korta tid i partipolitiken ska förbli kort. Jag passar inte inom de partipolitiska mallarna. De fungerar som ett strypgrepp.

SixDays sa...

Vafan. Då kan de ju bunta in sig med SAP med. Så är det två partier mindre som hotar demokratin :D

Johan L sa...

Det är ett problem att alla socio-liberaler går omkring och hävdar att de är liberala.
Liberalism är en konsekvent syn på hur människor förtjänar att leva fria vare sig det är "bra" eller "dåligt" för individen.

Socioliberaler tror att man kan vara lite liberal när det passar, det kan man inte, då är man inte liberal. Det är en paradox i sig att vara socioliberal.

Detta skadar oss som faktiskt är liberala,
Jag tycker kanske inte att prostitution är nån höjdare men anser mig inte ha rätt (eller viljan) att stoppa de som vill ingå sådana privata avtal. Det är liberalism, att låta människor leva fria oavsett vad man själv tycker om deras val. Förstår man inte det skall man inte kalla sig liberal.

Johan L sa...

Finns inget liberalt alternativ i Sverige.

John Galt, var är du? Visa mig Atlantis....

Hans Li Engnell sa...

Liberala Partiet finns. Åtminstone på papperet. En liberal kan således rösta på dem med gott samvete. Något av riksdagspartierna kommer i alla fall jag inte att rösta på i nästa val.