tisdag 9 juni 2009

Filmcensuren försvinner?

Den före detta generaldirektören för den svenska filmcensuren (fint kallad Statens biografbyrå) Gunnel Arrbäck, ville avskaffa sin egen myndighet. Hon lyckades inte. Men nu tycks vuxencensuren äntligen vara på väg bort.

En utredning föreslår att Statens biografbyrå avskaffas. Det är inte en dag för tidigt. I praktiken har den svenska filmcensuren gjort mycket lite väsen av sig de senaste 10-15 åren. I praktiken kommer vi därför knappast att märka någon skillnad. Men staten ska inte bedriva censur, principiellt är avskaffandet av denna tramsmyndighet därför viktigt. De enda som lär ha några invändningar är förmodligen en och annan kristdemokrat.

4 kommentarer:

Joakim sa...

Det säger väll allt om KD. Censur i en demokrati?
Fria valet är något som kd över lag ogillar

Jolalus sa...

Precis! KD är ju t.o.m. emot incest! Vad är det för fel om båda vill? Eller tidelag? Eller snuff-movies med en som vill dö? Allt skall vara tilåtet och tillgängligt för alla, annars är det en diktaur! Ja det tycker ia alla fall jaaaaag!

Döööhhh, alla flåsliberala pubertetshjärnor!

Anonym sa...

Jag vet inte vem som började använda definitionen på en kristdemokrat först men det verka stämma.

Kristdemokrati: en irrationell rädsla att någon, någonstans har kul.

Hur skiljer det sig från övriga partier?

/Berra

Orwell sa...

Det man tar bort är ju bara den obligatoriska granskningen för det som ska visas offentligt.
Så länge lagen om olaga våldsskildring inte tas bort har vi ju fortsatt censur, och man kan åtalas om JK finner att man distribuerat någon olämpligt.