torsdag 4 juni 2009

Uppmaning att inte rösta

Folkrörelsen Nej till EU uppmanar väljarna att inte rösta. Att de har ett vänsterperspektiv på sitt EU-motstånd må vara hänt. Det är ändå upplyftande att äntligen se denna ståndpunkt komma till tals efter alla föreläsningar från politiker, journalister och andra om hur viiiiktigt det är att gå och rösta.

När jag berättar för människor att jag inte ska rösta alls blir de ofta lite förskräckta. Men... så kan man väl inte göra? Man måste ju ta ställning! Ja, det är precis vad jag har gjort. Mot EU. Mot en korrupt elit. Mot en union som glidit bort från de grundvärden åtminstone jag trodde att den europeiska gemenskapen handlade om. Detta vill jag helt enkelt inte legitimera. Att rösta bara för att rösta är värdelöst och rent hyckleri. En röst ska läggas på något man tror på, inte av plikt eller skyldighet.

Jag slås av hur lite människor faktiskt kan om EU. De vet inget om EU:s huvudinstitutioner, maktfördelningen mellan dem eller hur besluten egentligen fattas. Ändå går de och röstar. Vad tror de att de röstar på? Många hade lika gärna kunnat skicka katten att rösta. För populistiska och maktsugna politiker är de ett lätt byte. Dessa politiker kan få dem att tro att EU kan göra saker som egentligen ligger på nationell beslutandenivå, som att motarbeta ungdomsarbetslösheten i Sverige. Det är lite som att en riksdagskandidat skulle gå till val på att förändra sjukvårdssystemet i Spanien. Det vore säkert en framgångssaga i nästa val.

5 kommentarer:

Martin Olsvenne sa...

Jag förstår hur du resonerar, Hans.

Jag tror dock inte att det hjälper att inte rösta. De blir inte mer liberala i EU för det. De skiter nog i hur många som röstar eller inte röstar, det bästa vi kan göra är att ge makten till de (mest) liberala rösterna och hoppas på det bästa.

Men jag säger inte att jag inte kan ha fel.

Johanna Sjödin sa...

Nej till EU i Sundsvall är emot Internet och alkohol. Ingen charmig bunt människor.

Vad gäller markering tänker nog sossarna antingen eller att du är lat, eller vad bra, du hade ju ändå inte tänkt rösta på dem :)

Hans Li Engnell sa...

Fast det tänker nog Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet också i så fall...

Anonym sa...

Bäste Hans:

Om du inte röstar så har odemokratiska krafter som kommunister, nazister och musslor större chans även om de själva förnekar det.

PS. I Belgien är ett obligatoriskt att rösta. I annat fall får man problem med a-kassan, soc, bygglov och anställning.

/Gryggan

Anonym sa...

Givetvis är det mycket svårt att agera röstboskap när man känner till sanningen om maktens korridorer. Dessutom är en röst alltid en röst på makteliten och systemet och om man inte tror på systemet ska man givetvis inte rösta.

Som röstande röstar man för systemet, vilket gör att man inte har någon som helst rätt i att beklaga sig. Vi som inte röstar har däremot all rätt i världen att klaga eftersom vi inte har valt någon.

Att man i Belgien, Australien eller whatnot använder vapen och hot för att tvinga människor att rösta borde tala om för er alla hur viktigt det är för makteliten att ha ert godkännande. Det är detta godkännande de är ute efter när de säger att det är viktigt att rösta. Gå inte på bluffen.