tisdag 14 april 2009

Vem ska definiera vad som är rätt åsikter?

Sverigedemokraternas företrädare är mest utsatta för våld och hot än andra politiker, enligt Säpo.

Det är fullständigt oacceptabelt att vi ser våld mot politiker. Vi såg för en tid sedan hur en företrädare för Rättvisepartiet Socialisterna blev misshandlad, enligt uppgift av en nazist. Emellertid verkar det finnas en större tolerans för vänsterextremt våld mot nazister och främlingsfientliga politiker. Bara för att de "tycker fel". Vilket de ju gör, men det gör socialister också. Ska alla socialister åka på däng? Lyckligtvis är det politiska våldet i Sverige ännu begränsat, men om vi börjar att acceptera våld som en försvarbar metod för att få sverigedemokrater att hoppa av sina politiska uppdrag, kan det lätt eskalera. Grupper som Afa definierar nämligen allt till höger om Mao Zedong som "fascism".

Kalibers granskning av Sverigedemokraterna har egentligen inte bidragit med särskilt mycket som vi inte kände till eller anade redan tidigare, nämligen att sverigedemokrater är främlingsfientliga och att många av dem är rasister. Om partiet hade en seriös ambition att nå 10 procent av väljarkåren hade detta "avslöjande" möjligen varit ett bakslag. Men partiets mål är att ta sig in i riksdagen och för det krävs "bara" fyra procent av rösterna. Jag är ganska övertygad om att det finns tillräckligt många främlingsfientliga människor, både nationalistiskt inskränkt högerfolk och besvikna folkhemssossar, för att partiet kan nå detta mål trots Kalibers granskning. Människor som delar åsikterna, som skrattar gott åt negerskämt och i grunden motsätter sig ett mångkulturellt samhälle kommer inte att plötsligt bli toleranta liberaler bara för att vi har fått se hur Sverigedemokraterna beter sig internt.

2 kommentarer:

axl sa...

Dessutom kan ju den hårda utsattheten användas till deras fördel. Det blir en vi-mot-dom-känsla för partiets medlemmar och sympatisörer. Känslan av utanförskap och att inte bli tagen på allvar lägger ju bara mer ved på deras brasa av kampvilja.

Hans Li Engnell sa...

Helt klart gillar Sverigedemokraterna sin roll som politiska martyrer, "de utsatta". Det stärker naturligtvis deras syn på sig själva som impopulära sanningsägare.

Jag tror att det effektivaste sättet att få dem att krympa är att ge dem politisk makt, inte att isolera dem. Populister gör sig ofta inte särskilt bra i beslutandeposition när de inte längre har en aldrig sinande källa att ösa pengar ur då de ska lägga politiska förslag utan måste förhålla sig till samma verklighet som alla andra.