lördag 4 april 2009

Sverigedemokraterna vågmästare

Raset för oppositionen bara fortsätter och det är från Socialdemokraterna som väljarna flyr. Nu är Reinfeldts moderater större än Sahlins sossar. Dessutom fortsätter Mona Sahlins förtroenderas. Hon är bara hälften så populär som Reinfeldt - bland landets kvinnor.

Moderaterna får fantastiska 35,5 procent, vilket ligger kring de fantasisiffror som partiet hade i mellanvalstider under Bo Lundgrens ledning. Valresultatet 2002 blev så småningom, som alla minns, ett helt annat och Moderaterna bör vara medvetna om att dessa siffror är enormt uppblåsta. Men ändå. Att gå om sossarna, om så enbart i en enskild mätning, är stort. Hälls det extra skonsam mjölk i kaffet på Sveavägen 68 nu, tro?

Tendensen har varit tydlig under en lång tid: regeringen knappar in på oppositionen. De rödgrönas slutliga uppgörelse om att gå till val som ett gemensamt alternativ har inte lyft dem - tvärtom har väljarna flytt till regeringens trygga famn. Finanskrisen är säkert en viktig orsak, men det var ingalunda givet att den skulle öka stödet för regeringsalliansen. Det är Alliansens sätt att hantera krisen, och oppositionens total brist på sans och balans i sina utspel mot regeringen, som har gett Reinfeldt & c/o medvind. Maud Olofsson har inte fallit för populistiska utspel, hon har tvärtom stått pall mot alla olika krav på skattemiljarder till bilindustrin. Regeringen som helhet har samtidigt under Anders Borgs ledning hållit hårt i plånboken och därmed varit en stark kontrast till den slösande rödgröna oppositionen.

Förutom den dramatiska förändringen för (S) och (M), tappar Centerpartiet rejält och hamnar utanför riksdagsspärren. Detta sägs vara en statistiskt säkerställd nedgång, vilket förvånar med tanke på att partiledaren Olofsson har synts och hörts mest av alla partiledare den senaste tiden. Samtidigt är även Kristdemokraterna (trots en liten uppgång) inte längre ett riksdagsparti enligt Demoskop, vilket placerar Sverigedemokraterna i en vågmästarställning. Även om jag tror att de dramatiska resultaten i denna mätning kommer att vederläggas i kommande mätningar från bland andra Sifo, Novus Opinion och Synovate, är tendensen tydlig: Sverige går mot ett tvåpartisystem och det är två väldigt snarlika partier det handlar om till råga på allt. Valet 2010 kan ge oss två fullständigt dominanta partier på vardera blockgräns och fem pyttepartier utan reella påverkansmöjligheter.

Jag har delade känslor inför Moderaternas framgångar eftersom det innebär att principlöshet och sosseretorik belönas av väljarna (surprise, surprise...). (M) kommer inte att få min röst i nästa val. Men en dålig Reinfeldt är trots allt bättre än en usel Sahlin. Så länge oppositionen består av kommunister, trädkramare och en sosseledare helt utan verklighetsförankring, får vi helt enkelt stå ut med en moralistisk, förmynderiförespråkande och integritetskränkande borgerlig regering ett tag till. Det är synd om människorna.

3 kommentarer:

Bambata sa...

Är det ingen annan som ser det uppenbara Mona "Muslim" Sahlin allienerar svenska folket genom sin islam flörtande känner flera SSU'are som nu ska rösta på SD. Folk blundar för folkets krav

Jay sa...

"Islam flörtande" ... hörru, särskrivningsmästaren...
Alienerar (använd inte ord som du inte kan stava till)? Det handlar inte om islam... det är ju verkligen en icke-fråga. Om SSUare byter parti på grund av det så säger det mer om dem än om partiet.

Det är knappast troligt att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, därvid är de alltför korkade i sin argumentation.

SixDays sa...

Gällande Mona Muslim så kan det lika gärna vara valfri grupp. Mona Stahlin är inget annat än en väldigt billig hora till röstfiskare som alltid kommer att slicka röv hos den befolkningsgrupp som ifrågasätter minst vad hennes "politik" går ut på men istället röstar blint på henne.

Att en stor del av de overksamma muslimer vi har i sverige idag varken kan språket eller ens vet vad de kan rösta på säger en del. Du behöver inte kunna svenska för att bli svensk medborgare. Absurt så det förslår, men du får likväl rösta. När din sinnevärld inskränker sig till vad en präst/imam/whatever säger att du ska rösta på så röstar du på vad personen säger.

Det är dags att inför körkort för att få röstkort :P