torsdag 2 april 2009

Polisen hävdar att Ipredlagen är rättsosäker

Piratpartiets uppmaning till människor att öppna sina nätverk för att försvåra för polisen att se vem som gjort sig skyldig till illegal nedladdning får kritik av polisen, som (såklart) hotar med att öppna nätverk kan utnyttjas av de som vill ladda ned barnpornografi. Vips kom det argumentet upp igen...

SvD hakar på (ej online i skrivande stund) och sätter rubriken "Protest mot Ipred kan gynna pedofil" (vilken pedofil? Kalle, Pelle eller Urban?). Polisen säger vidare: "Det kan leda till att vi gör en husrannsakan och att datorerna står hos oss i några månader innan vi konstaterat att det inte var den personen som laddade ned materialet." Alltså: passa dig, är du oskyldig kan vi gripa dig ändå!

På ett bräde underkänner därmed svensk polis Ipredlagen ur rättssäkerhetssynpunkt. Oskyldiga kommer att drabbas och det är vår egen plikt att undvika att vi, som är oskyldiga, inte drabbas... Svårt förvirrat.

Det spelar ingen roll om Internettrafiken minskar och att färre trådlösa nätverk blir öppna. Vi kommer inte att sluta surfa trådlöst för det - och vissa nätverk kommer alltid att vara öppna.

Inga kommentarer: