fredag 19 december 2008

Skammen är även FN:s

Överste Théoneste Bagosora har dömts till livtids fängelse av FN:s krigsförbrytartribunal för Rwanda. 800 000 människor, främst tutsier, slaktades under 100 dagar våren och sommaren 1994. Bagosora döms som skyldig till folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Däremot gick det inte att bevisa att han deltagit i planeringen av folkmordet.

Det är förstås glädjande att en av de huvudansvariga för de oerhörda förbrytelserna kan ställas inför rätta och dömas. Men det är ändå med en bitter eftersmak vi nu ser FN-tribunalen döma ansvariga för folkmordet - vi vet ju samtidigt att FN självt fanns på plats 1994 utan att få tillåtelse att lyfta ett finger för att rädda civila människor undan en säker död. Män som Roméo Dallaire gjorde vad de kunde i en hopplös situation.

När stadgan för de mänskliga rättigheterna firar 60 år är det främst sveket i Rwanda jag kommer att tänka på. Inte de fina orden från män i kostymer, långt långt borta från den verklighet som drabbat människor såväl i Rwanda som i Srebrenica och Darfur. Skammen ska delas inte bara av män som Bagosora utan även av FN som organisation.

Tidigare poster i ämnet:
Världen tittar alltid på
När ställs FN till svars för folkmord?
När vi bara tittar på
Vi behöver inte FN

Inga kommentarer: