tisdag 30 december 2008

På kant med kyrkan

Stockholms stift gillar inte att präster förlustar sig sexuellt. Ett prästpar som haft en trekant, vilken inbegrep paret och en annan man, får nu bannor.

Att somliga påstår att religiösa skulle vara mer toleranta som människor blir parodiskt när vi sådana här gånger åter får svart på vitt att kyrkan och kristendomen är och förblir sexfientlig och intolerant.

Jag läser inte Bibeln men jag vet att det står en massa dumheter där som uttolkare sedan använt för att "styrka" sina egna fördomar och förvridna uppfattningar om hur vi ska leva våra liv. Det gäller inte minst synen på äktenskap, på kvinnor i allmänhet, på homosexuella. Och på sex, förstås. Detta ondskans verktyg. Men var står det i Bibeln att man inte får ha en trekant om man är präst? Och hur står det? "Du skall icke som präst knulla med flera samtidigt?"

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Kvinnans deltagande i trekanter med sin man och tvärtom är inte förenligt med äktenskapet"

Jag som trodde monogami gick ut på att vara trogen med reservation för att allting är tillåtet om båda är med på det: i detta fallet att bjuda in en tredje person.

Hans Li Engnell sa...

Nej, du. Här ska bannemej inte begås sexuell perversion - även om alla är med på det. Denna hållning är dock inte endast förbehållen kyrkan...

Johan L sa...

Tycker faktiskt tvärtom här, om man vill vara med i kyrkan får man rätta sig efter hur de vill att dess medlemmar skall bete sig.

Kyrkan är ju en frivillig organisation och om ens levernde inte går ihop med deras syn får man väl starta sin egen kyrka, det torde väl vara liberalt???

Folk borde få göra vad de vill sexuellt men inte begära att deras sexuella levernde skall accepteras av den frivilliga organisation de är med i. Förstår inte alls er hållning, förklara för mig?

Anonym sa...

Johan L:

Hur liberalt är det att inte ha rätt att kritisera kyrkans syn på saken?

Skilj på att acceptera och respektera snälla du.

Anonym sa...

Oliberalt att kritisera deras rätt att ha en sådan syn som de har.

Johan L

Hans Li Engnell sa...

Jag kritiserar inte någons rätt att tycka saker. Däremot ser jag inte något problem i att kritisera den inskränkthet som präglar kristendomen och Svenska kyrkan när det gäller sex. Jag raljerade därutöver över det faktum att Maria Hasselgren för inte så länge sedan påstod att religiösa människor skulle vara mer toleranta än andra just för att de var religiösa. Jag saknar tydligt stöd för en sådan uppfattning...

Ola Berg sa...

Problemet är väl att det är publicerat under "mänskliga rättigheter".

Det är ingen mänsklig rättighet att vara präst. Kan man inte ställa upp på de krav som kyrkobesökarna ställer (det är ju de som pröjsar lönen) varför är man då präst?

Och varför vill en liberal debattör låta sina egna värderingar vara överordnade församlingarnas avtalsfrihet.

Sexualitet, både utövande och avhållsamhet, är frivilligt. Religion, både utövande och avhållsamhet, är frivilligt.

Så vad är det liberala problemet? Kyrkan är ju inte direkt en myndighet.