fredag 12 december 2008

Matrutan

Enligt myten kan blott ett recept på en salsarätt locka fram sexuella fantasier, men det är nog bara liderliga kubaner och latinamerikaner som åtnjuter sådana associationer. Här i Norden har vi ju kommit betydligt längre i vår utveckling. ”Men salsa betyder ju sås, och är det inte såsen man blir tjock av?” inflikar frugan. ”Av den här såsen blir du mera het än fet, lilla gumman” säger jag. Het som en vulkan.

Vi börjar med två hela lökar. Numera finns det ju silikonbehandlade lökar från Belgien i handeln, men passa er jävligt noga. Själv föredrar jag naturliga, helst kravodlade.

Sen ska vi ha persika. Hur vet man att en persika är riktigt mogen? Jo, känn på den försiktigt med pekfingret på ytan i den lilla springan på sidan av frukten. Det ska kännas mjukt och fjunigt och nästan lite fuktigt. Då är den mogen. Känns den hård och motsträvig, låt den ligga till sig ett tag till.

När det gäller gurka ska den kännas fast och fin. Jag brukar låta frugan min hålla den i handen. Kvinnor har ju som bekant känsligare sinnen. Frukt och grönt strimlas och blandas med tärnad mango som legat i marinad i 48 timmar (gärna över natten).

Nu till köttet. Jag föredrar lammkött, som han sa, pastorn, men här ska vi köra en variant med två skinkor och en tysk bockwurst. En korv med högt köttinnehåll som gör den extra fast. Ta ett rejält tag i skinkorna och kör in korven i den heta ugnen så att köttsaften flödar. Smörj gärna in korven i olivolja av bra kvalitet så spricker inte skinnet (eller lägg den i marinad i 48 timmar, gärna över natten). Detta gör att man också kan hoppa över förkokningen av skinkorna så sparar vi lite tid.

Tiden vi sparat ska vi ägna åt själva såsen. Krama försiktigt saften ur en limefrukt i en skål. Håll handen under så kärnorna inte följer med. Man vill ju inte sätta i halsen, som hon sa, flickan. Sen ska vi ha honung, soya och heta kryddor som chili habanero, cayenepeppar, spiskummin och så pricken över i:et: torkad trumpetsvamp! Svampen plockas på senhösten och torkas i två månader. Innan den används ska den ligga i marinad i 48 timmar (gärna över natten).

Rör ihop allt och häll över bockwursten precis när den uppnått en innertemperatur av 110 grader för att undvika överhettning av skinkorna. Japp, gott folk, då är det bara att invänta gästerna.

”Men vad fan”, invänder frugan. ”Här har du ju spillt sås på mattan, din pungråtta! Om du tror att jag ska städa upp efter ditt griseri så tar du fel. Och vad har du bjudit för gäster? Fem unga, snygga tjejer och två gamla gubbar! Ja, jag tänker då inte vara med på något gubbsjukekalas, skriv upp det!”

Det här är ett problem med salsamatlagning, balansen mellan syra och sötma och hur man rättar till alltför hög syrahalt. Gör så här: Tappa upp ett varmt bad med väldoftande eteriska oljor samt komplettera med ett par glas rött vin, eller varför inte lägga gumman i Mariestad i 48 timmar (gärna över natten).

ur Krister Peterssons Uti vår Hage.

Inga kommentarer: