torsdag 4 december 2008

Intellektuellt strömavbrott

Vänsterbloggaren Svensson frågar sig, precis som Ali Esbati, varför liberala och borgerliga skribenter inte fördömer nazistiska dåd och tolkar frånvaron av fördömanden som ett accepterande av dåden.

Jag ska försöka undvika att bli fly förbannad över en sådan absurd anklagelse. Jag kan inte tala för alla borgerliga och liberala skribenter men känner personligen inte samma behov som folk på vänsterkanten att komma med invektivfyllda fördömanden av uppenbart brottsliga handlingar. Vad tjänar det till att säga det uppenbara? Jag är emot att nazister tänder eld på invandrare! Jag tycker inte om att rasister dödar folk! Trodde någon annorlunda? Jag tror att denna bloggs läsare har förstått detta sedan länge.

Vänsterbloggare som Svensson gör sig till kompletta fåntrattar när de uppfinner halmstrån för att lägga skulden för nazistiska illdåd på den borgerliga regeringen. Kopplingen är förstås att nazismen och borgerligheten, genom mystiska band, hör samman - att nazismen är borgerlighetens sista försvarsmur. Eftersom det anses att dessa två hör samman, förväntar sig nämnda vänsterbloggare att borgerligheten tar avstånd från nazisternas dåd. Ingen borgerligt eller liberalt sinnad människa har ens gjort den kopplingen. Slutsatsen: de borgerliga sympatiserar med nazisternas dåd.

Denna svårartat hallucinogena missuppfattning säger en del om varför många på vänsterkanten alltid missbrukar begrepp som "nyliberalism", "liberaler" och "högerextremism". Med en så skruvad bild av vad nationalsocialism och rasideologi å ena sidan och borgerlig demokrati och nyliberalism å den andra egentligen är, kan det inte bli annat än strömavbrott i hjärnkontoret.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så är ni samma skrot och korn, ni liberaler och nazisterna. Borgare som håller varandra om ryggen i tid av kris.

Historiskt sett visar empirin att fascismen växer sig stark, eller snarare tillåts växa sig stark, i tider av social "oro". Arbetarklassen flyttar fram sina positioner, det kapitalistiska systemet krisar och borgarklassen behöver en kraft som kan ena nationen på raslig grund för att förhindra öppen klassgrundad konflikt. In träder fascismen. Vi såg det i Tyskland, vi såg det i Italien och den som inte kan se det i Spanien 36 är blind.

Gratulerar också till det olyckliga valet av bloggnamn; motpol är även en bloggportal kopplad till nazihemsidan nordisk.nu

Ha en trevlig dag!

Hans Li Engnell sa...

Du tycks alltså inte vilja förstå att nazister inte är "borgare". Det är ju vänsterextremistiska fantasier du ägnar dig åt. Att visa att extremrörelser växer i tider av social oro är inte att bevisa något samband mellan borgerlighet och nazism. Det är bara fånigt att föra en sådan diskussion. VAD skulle liberaler - som står för demokrati, öppna gränser, sexuell frigörelse, ett individcentrerat perspektiv med en begränsad statsmakt - ha gemensamt med rasister vars världsbild vilar på kollektivistisk grund? Nationalsocialismen är så antiliberal en ideologi över huvud taget kan bli. Försök att föra fram vettig kritik mot liberalismen i stället för att desperat klänga dig fast vid nazism-stämpeln. Det är ändå ingen här som känner sig träffad.


Om du trodde att du skulle uppröra mig med att koppla namnet på min blogg till nazister, lyckades du inget vidare. Jag tror att mina läsare har tillräcklig intelligens för att skilja mig från ett gäng nazister.

Jay sa...

Definitivt, Hans.
Jag håller med dig - och Anders, om du byter fascismen mot kommunismen, skulle man kunna föra samma typ av resonemang.

"Arbetarklassen"?!? Från vilket jävla århundrade är du? Dork.

Anonym sa...

nu svarar jag lite i anders ställe här, men jag kan inte hålla mig. om du, hans, läst vad anders skrivit hade du kanske märkt att han inte skriver en rad om vad ni liberaler "står för". han skriver om vad eran politik historiskt sett har lett till ocg gjort. på samma sätt som nazismen och fascismen är ett bålverk för kapitalismen i kristider så är ni dess största förkämpar annars. därav samma skrot och korn, ni försvarar samma ekonimiska system emot arbetarklassens kamp.
lycka förövrigt till med att förklara hur nazister inte är borgare. deras ideologi är ju koservativa värderingar drivna till sin vidriga spets.

Hans Li Engnell sa...

Om du, som inte ens vågar skriva under med ditt namn, hade haft den blekaste aning om vad nationalsocialismen är och står för, hade du vetat att den är kollektivistisk och antikapitalistisk till sin natur. Att påstå att nationalsocialister och liberaler kämpar för samma ekonomiska system faller således på sin egen orimlighet. Problemet med vänsterextremister som du är att ni helt saknar perspektiv för att föra en saklig debatt eftersom ni pekar ut alla till vänster som Mao Zedong som nazister, därmed även liberaler. Det kommer inget fruktbart ur en sådan perverterad syn på verkligheten.