onsdag 17 december 2008

Populistisk statsminister i jultal

Fler poliser. Längre straff. Längre batonger. Det var ett mycket populistiskt jultal som statsministern höll i Stockholm i dag.

Detta handlar alltså bara om att straffa den som redan har begått brott, inte arbeta preventivt, inte söka orsakerna bakom brottsligheten. Sådant är för krångligt och går inte hem i stugorna. I stället väljer statsministern att mata reptilhjärnorna i väljarkåren med det folk brukar tro löser problemet: mer resurser till polisen.

Med fanns förstås även svepande ord om "den organiserade brottsligheten". Någon som vet exakt vad som avses med detta i Sverige? Det känns alltmer som ett samlingsnamn för ett abstrakt hot för att motivera ökade polisiära befogenheter.

Inte ett ord om rättssäkerhet och integritet i talet. Men det hade ingen heller väntat sig från den regeringschef som driver Sverige mot en framtid som övervakningsstat.

3 kommentarer:

Hemlige sa...

SvD hade i alla valt en mycket representativ bild på Il Duce.

Unknown sa...

När det gäller organiserad brottslighet i Sverige är Hells Angels i särklass störst. De är ett högst reellt hot och har tagit en hel del terräng i Sverige de senaste åren. Hells Angels grundades i USA av krigsveteraner och är idag världens största brottsliga organisation.

Hans Li Engnell sa...

Jag uppfattar begreppet "den organiserade brottsligheten" som något betydligt bredare än bara Hells Angels/Bandidos/OG. Och något särskilt stort hot mot vad vi brukar kalla vanligt folk skulle jag inte vilja säga att det är i Sverige.