fredag 5 december 2008

Putin, denne Putin...

När Vladimir Putin var president ställde han mellan varven upp på att i direktsändning svara på det ryska folkets frågor. Nu när Dimitri Medvedev är president sitter Putin åter i studion och besvarar människors frågor - denna gång i egenskap av premiärminister.

I utfrågningen, som bestod av 70 utvalda frågor av de 1,5 miljoner som ställts, förnekade Putin att han planerade någon snabb comeback till presidentposten. I alla fall inte innan 2012. Det är då Medvedevs förordnade som president går ut. Putin kan då återkomma som president om han skulle vilja, han är fortsatt populär. Mandatperioden på fyra år har förlängts till sex år, vilket skulle kunna betyda att Putin som rysk president kan sitta ända till 2024.

I likhet med kineserna verkar ryssarna främst se till de ekonomiska framsteg som deras land har tagit. Det går att förstå denna inställning efter generationer av kommunistiskt vanstyre i båda länder, men det är samtidigt oroande att politiska rättigheter står så lågt i kurs i två av världens största och mäktigaste stater.

Putin fick förstås en del frågor om Georgienkrisen och det är väl bara att konstatera att Putin inte verkar ha förändrats särskilt mycket:

Stämmer det att du i augusti under ett samtal med Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade att du ville hänga Saakasjvili i en viss kroppsdel?
- Varför bara en?

Inga kommentarer: