fredag 11 juli 2008

När ställs FN till svars för folkmord?


Efter folkmordet på judarna under andra världskriget uttalades de berömda orden "never again", "aldrig mer". Det sattes upp ett stort stenmonument där förintelselägret Treblinka en gång stått (lägrets revs redan 1943) och på en av stenarna står just dessa ord: never again. Tyvärr vet vi alltför väl att "never again" har blivit "once again". Igen och igen.

Vi har bara fått allt fler minnesdagar att hålla i minnet. Den 11 juli är en sådan dag. Just den 11 juli 1995 mördades nämligen runt 8 000 bosniska män och pojkar i och kring staden Srebrenica i Bosnien. Många civila hade sökt skydd bakom FN och holländska FN-trupper lämnade över dem till de paramilitära styrkorna - som sedan arkebuserade dem. Alla offer har ännu inte hittats och många av dem som har hittats har inte identifierats. Det finns många människor som fortfarande, 13 år efter massakern, inte har fått begrava sina anhöriga. Och flera av de högst ansvariga - Radovan Karadzic (som för övrigt är rätt lik Henning Mankell...!) och befälhavaren för den bosnienserbiska armén Ratko Mladic - är ännu på fri fot, sannolikt väl skyddade i Serbien.

Detta folkmord inträffade bara ett drygt år efter FN:s katastrof i Rwanda där man, precis som i Srebrenica, lämnade över civila människor till slaktarna. Det vänder sig i magen att se hur västeuropeiska politiker i allmänhet och svenska i synnerhet fortfarande sätter en gloria på sitt älskade FN - trots alla dessa fruktansvärda tragedier. Mördandet kan fortsätta och från världens ledare kommer bara tomma ord.

När ställs FN till svars för medhjälp till folkmord?

Även Dick Erixon har bloggat om FN och Srebrenica.

4 kommentarer:

Johan L sa...

FN har väl aldrig varit nåt mer än ett sätt för vissa att kunna sova bättre om natten.
Tacka vet jag USA.

Hans Li Engnell sa...

Jag skulle nog passa mig väldigt noga för att se upp till USA alltför mycket. Det är ett land som angriper vissa diktaturer (Irak, Afghanistan) men lierar sig med andra (Saudiarabien och Pakistan under Musharraf), som kritiserar andra länder för att bryta mot mänskliga rättigheter men själva spärrar in människor i åratal utan rättslig prövning och ägnar sig åt tortyr. USA har mycket liten trovärdighet i sådana här frågor. De säger rätt saker i FN - problemet är bara att landet självt bryter mot de mänskliga rättigheterna gång på gång.

Anonym sa...

Ehh, Engnell, bra skrivet om Srebrenica. Man skäms å mänsklighetens och alla präktiga politikers vägnar när man tänker på eländet.

USA då. Du säger, "men själva spärrar in människor i åratal utan rättslig prövning".

De är misstänkta terrorister av grövsta historiska mått. De är instoppade där de är under internationella krigslagar MEDANS förundersökning görs. Och högsta Domstolen har väl beslutat att de skall få prövning. De är inte civilpersoner direkt som godtyckligt plockats från gatan för att visa på handlingskraft. Och det där med tortyr...ja, det är helt enkelt ingenting som det största flertalet av oss vet nånting alls om. Förekommer det så ska det ju givetvis utdelas straff till de enskilda klåpare som ägnat sig åt det. Men det är inget som sker i den krigförande Staten USA:s namn. I det politiska spelet gör motståndare alla möjliga chikanerande utspel om sina motståndare. Det ingår i propagandan i alla krig. USA bryter inte därför inte alls mot några mänskliga rättigheter enligt min korrigering här.

Right?! :-)

Hans Li Engnell sa...

luxd,

Varför försvarar du handlingar som du skulle ha kritiserat högljutt om det var något annat land än USA som stod bakom dem? USA har självt erkänt tortyr, det är alls ingen hemlighet att de ägnar sig åt "våta jobb" och har gjort så länge. Det är knappast resultatet av några "enskilda klåpare" utan givetvis sanktionerat uppifrån.

Vad gäller olagliga interneringar av människor: folk greps i Afghanistan 2001, det har alltså gjorts en förunderöskning i sex år? I Storbritannien får man nu häkta människor i 42 dagar (mot tidigare 28) utan att lägga fram bevis, det har orsakat en stor debatt där. USA internerar människor i sex år utan att framför en konkret brottsmisstanke, och det är alltså OK? Hade vi sett bråkdelen av det övergreppet i Sverige hade vi haft en upprörd debatt liknande FRA-debatten. Minst. Det finns inget försvar för detta. Antingen häktar man människor för att sedan, inom kort, gå till rättegång och presentera bevis. Kan man inte bevisa något, släpper man personen. Så fungerar det i normala rättsstater. Men inte i USA. USA har ett vidrigt rättssystem, det finns inget annat att säga.