söndag 13 juli 2008

Norberg till välkommen attack mot Bush

Johan Norberg går i dag hårt åt Karl Rove på debattplats i Aftonbladet. Norberg ger uttryck för den kritik mot USA och president Bush som jag har saknat ända sedan George W Bush blev president.

Det verkar finnas något slags hemlig överenskommelse bland liberaler och konservativa att inte kritisera USA. Risken att hamna på samma sida som USA-hatare på vänsterkanten har gjort att inte ens rättsvidriga interneringar, övergrepp på civila och ökad statlig kontroll över den egna befolkningen har fått liberaler att höja sina röster. Det har kritiserats friskt när andra länder begått liknande övergrepp, men så fort det görs i frihetens namn under stjärnbaneret har det accepterats. George W Bush har aldrig varit en president för liberaler. Han är en moralkonservativ person som sätter statens intressen före människors och så har det alltid varit. Men kritiken mot Bushs USA kommer ändå nästan bara från vänsterhåll.

Därför är Johan Norbergs debattartikel mycket välkommen. Det är många liberaler där ute som ser upp till honom och kan han kritisera USA ur en liberal position, kan andra också göra det. Det vore bannemej på tiden.

2 kommentarer:

Ol' Dirty $venne sa...

Jag håller med. Funderade på att gå på Roves seminarium i almedalen, men om man tänker ett varv till, känns det som att han står ganska långt ifrån ens egna värderingar (även om hans hållningar förstås inte är identiska med Bushs på något sätt.

På ett strategiskt/politiskt plan hade det förstås varit intressant. Men han är knappast en person att avguda...

Anonym sa...

Johan Nordberg kastar sten i glashus. The Cato Institute där han själv arbetar är en korrupt organisation precis som Timbro men i mycket större utsträckning. Verksamheten drivs med finansiering av Tobaksindustrin, Oljeindustrin och Foxnews. Cato institute är allt utom objektivt. Steven Millroy satt ett decennium på The Cato Institute och lobbyade varje dag till Phillip Morris och ExxonMobils fördel, inte konstigt när han mottog betalning från dem. Samtidigt arbetade han för Foxnews som till slut påstod sig inte veta om att Millroy arbetade för Phillip Morris, vilket är struntprat, ägaren till Fox News (Murdoch) är aktieägare och styrelseledarmot av Pillip Morris. Något mer korrupt än The Cato Institute och enbart debatterande med särintressenas bästa i åtanke kan man inte hitta. Nordberg är fullkomligt opålitlig i allt han påstår och är inte 1mm bättre än Carl Rove, altså en man med endast betalda principer .http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Steven_J._Milloy
http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Cato_Institute#Cato_.26_Big_Tobacco