fredag 11 juli 2008

Ryssland kan lätt kringgå FRA

Nu säger Ryssland att om FRA vill spana på deras trafik, då väljer de väl att gå över Finland i stället.

Ett efter ett faller de krystade argumenten för den nya spaningslagen. Regeringen är så tagen på sängen av all debatt att det är tragiskt att se. Det som förvånar mest är att regeringen inte ens försöker sig på ett trovärdigt försök att reparera skadan. Det verkar råda något som kvällspressen förmodligen skulle kalla "FRA-chock".

Rysshotet fungerade alltså inte. Det ska bli spännande att se vilket nästa desperata FRA-argument blir. Man lär väl få plocka fram terroristargumentet och köra det ytterligare ett varv. Sverige står ju som bekant i centrum för den islamistiska terrorismen, stormakt som vi är.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det räcker inte att omringa Ryssland av länder som avlyssnar, för Ryssland kan använda VPN, dvs kryptera trafiken, och skicka den genom Sverige, och sedan avkryptera i annat land. Det kostar lite mer, men jag tror att vi kommer få vänja oss vid kryptering. Det är lika självklart som att ha kuvert runt breven, istället för att skriva känsliga saker på vykort.

Anonym sa...

Svenska Dagbladet är ute och cyklar. Tidningen skrev i torsdags att "all mejl- och teletrafik till och från Ryssland måste gå över Stockholm".

På fredagen skriver man att den ryska teletrafiken till väst "till 80 procent går via Sverige" och att ryska teleoperatörer kan gringgå den svenska signalspaningen "genom att byta till en router i ett annat land". Då kan enligt tidningen "trafiken fortsätta att passera genom kablar på svenskt territorium – men den blir i stort sett omöjlig att avlyssna".


Hur ska de ha det på redaktionen?

Endera så går all internettrafik till och från Ryssland via Sverige, och då spelar det ingen roll om den passerar ex Finland dessförinnan eftersom den i alla fall kommer att passera FRA:s tapp därefter. Eller så går inte all trafik via Sverige som tidningen skrev på torsdagen, och då kan ryssarna så klart låta trafiken ta en annan väg som inte går via FRA:s tapp.

En router hindrar ingen signalspaning, och 80 procent är inte lika med "all mejl- och teletrafik". :)


Ps. Ryssland kan för övrigt inte som stat kryptera all trafik från landet för att sedan avkryptera trafiken i ett annat land, men det kan givetvis enskilda användare göra.

Anonym sa...

да кому вы расисты нахуй пригодились