onsdag 17 augusti 2016

Polisen behöver en ny ledning


Rikspolischefen Dan Eliasson har sällan blivit så grillad och nedgjord som han blev i tisdagens Studio Ett. Ett gott tecken på att en offentlig person blir pressad är när denne börjar gnälla om "ni i media" (lyssna!).

Bakgrunden är att Eliasson efter sin semester skrev en krönika i tidningen Svensk polis där han förklarade att Polisen klarat sommaren bra och tog sina egna sovmorgnar och minskade bukfetma som ett exempel på detta.

Många såg krönikan som en provokation eftersom så många poliser just nu upplever att de inte räcker till. Rekordmånga säger upp sig. Åter igen brinner det bilar runt om i Sverige och polisen har uppenbarligen varken resurser eller arbetssätt att bemästra situationen.

Dan Eliassons text är symptomatisk för honom som chef och ledare. Den hade kanske passat riktad till lärare på en välfungerande grundskola om Eliasson varit rektor. Men det är han inte. Han är svensk polis högste chef, ledare för en av landets allra viktigaste myndigheter, och som sådan är en klämkäck text av det där slaget - i synnerhet när myndigheten han leder befinner sig i kris - direkt olämplig.

Alla skriker efter fler poliser. Frågan hur uteblir alltid. Det är som om det räcker att sätta in en massa jobbannonser, skjuta till lite mer pengar och så är saken biff. Frågan hur en polismyndighet med låga löner och dålig arbetsmiljö ska kunna locka nya, kompetenta medarbetare kringgås.

Det behövs förmodligen fler poliser. Men de behöver även göra vettigare prioriteringar. Varför ska svensk polis ha en egen prostitutionsgrupp som likt Simon Häggström på bilden ovan står och lyssnar efter illegala samlagsljud när inte en enda person, mig veterligen, har dömts till fängelse för sexköp? Vilka andra bötesbrott ägnar polisen sådana resurser åt?

Sist men absolut inte minst handlar det om arbetsmetoder. Polisen måste helt enkelt arbeta på ett mer effektivt sätt. De måste gripa personer som begår brott, inte inrikta sig på dialog varje gång. Kort sagt måste polisen bli mer polis och mindre socialarbetare.

När kriminella tappar respekten för polisen dröjer det inte länge innan allmänheten tappar förtroendet. Det tar väldigt lång tid att vinna tillbaka. Dan Eliasson är knappast rätt man att leda det arbetet.

27 kommentarer:

Jacobssons tankar sa...

Jag är övertygad om att polisen skulle lagföra flera brottslingar om dom hade resurser till det. Mängden rattfylleri har minskat, inte sm en följd av att svensken är försiktigare, utan för att polisen inte har resurser nog att vara ute och kolla nykterheten. Polisen klarar inte av att lösa vardagsbrott på grund av personalbrist.

Uffe sa...

"Polisen klarar inte av att lösa vardagsbrott på grund av personalbrist"

En snabbsurfning ger att Sverige har näst flest poliser per capita i Skandinavien.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_number_of_police_officers
(motbevisa mig gärna, detta kanske har ändrats dramatiskt på senare år)

Dessa länder är kulturellt lika oss med liknande skattetryck så färklara varför just Sverige har problem med polisväsendet?
Anonym sa...

"Dessa länder är kulturellt lika oss med liknande skattetryck så färklara varför just Sverige har problem med polisväsendet?"

Högst invandring per capita från tredje världen.

Magne

Anonym sa...

Är det inte Peters princip det heter?
Att man befodras upp till sin inkompetensnivå?
Gäller i högsta grad Dan men också för Stefan och Margot.
Vad det sedan säger om Alliansen som låter det hela rulla på kan man fundera över.

Anonym sa...

Veronika Palm, den lilla hijab-snärtan, hoppar av valet till ordförande för Rädda Barnen av ideella skäl enligt berättelsen.Rädda Barnen gagnas inte av mer turbulens enligt berättelsen.
Det är verkligen storsint av henne.Tänk att hon avstår jobbet som hon skulle få så bra betalt för när hon inte får betalt alls.Veronika Palm har gett storsintheten ett nytt och fräscht ansikte.
Nu behöver Veronika Palm ett annat jobb.Ett S-märkt jobb.Kanske ska man fundera ett varv till på det där med Dan Eliasson.Vem vet vem som skulle efterträda honom som RPC?

Eller så sänker man deras löner betydligt eftersom de då drabbas av storsinthet så att någon professionell kan ta över?

Hans Li Engnell sa...

Regeringen ska tillsätta en trygghetssamordnare för att få bukt med bilbränderna. Det låter väl som något för Palm? Kan Mona Sahlin bli nationell samordnare kan väl hon?

Anonym sa...

-Vad tjänar en samordnare då, undrar en kompis, säger Veronika Palm.

Anonym sa...

@Hans Om "brottet" rör "patriarkatet" (sexköpslagen) eller "den vite heterosexuella.." (Hets mot folkgrupp) så är resurserna oändliga (jmf tex resurser nedlagda mot konstnären Dan Park)-här får man ju mediala poäng av PK-media -se det som billig PR..

Cabben sa...

Varför pratar vi bara poliser????
Vad händer om man ser till att rättssamhället skyddar medborgarna från buset?

1. Bygg ut häktesplatserna i landet och kräv att åklagarna tar beslut om att behålla buset inlåst efter förhör i väntan på rättegång. Det buset som polisen faktiskt griper släpps ju oftare ut efter förhör, fortare än vad poliserna hinner skriva rapporten om det.

2. Tidigare dömda brottslingar och de som är gripna på bar gärning ska inte få tillgodogöra sig häktningstiden i strafftiden. Häktningstiden blir istället en "karens" för att skydda samhället från deras kriminella bana

3. Om återfallsförbrytare finnes så gäller inte straffrabatt, åtalseftergift eller 2/3-dels frigivning.

4. Antalet fängelseplatser byggs därför (med fördel) ut så att dömda slipper vänta på att få straffet utdömt.

5. För att förhindra "internutbildning" och rekrytering till globala nätverk bör dömda utan svenskt medborgarskap som döms till utvisning interneras på egna anstalter.

6. Sitter buset inne så kanske poliserna räcker till ute på fält och de får en bättre arbetsmiljö.

7. Jourrättegångar med snabbspår till fängelse för yngre brottslingar samt återfallsförbrytare som tas på bar gärning för liknande brott som de tidigare är dömda för.

Lotta Trouble sa...

"Varför ska svensk polis ha en egen prostitutionsgrupp som likt Simon Häggström på bilden ovan står och lyssnar efter illegala samlagsljud när inte en enda person, mig veterligen, har dömts till fängelse för sexköp?"
Ok, vad hade DU valt? Att stå och lyssna efter illegala samlagsljud eller att dra på kravallutrustningen och försöka slå dig igenom dräggen i Orten? Där du dessutom - om du mot förmodan lyckas samt undviker att få tunga gatstenar på ryggen alternativt grön laser i ögonen - kommer att få skäll av en samlad journalistkår som kommer att yla "polisvåld", men om du kniper torsken istället får sötebröd och klapp på ryggen av samma press.

Utlandssvensk sa...

"Det behövs förmodligen fler poliser. Men de behöver även göra vettigare prioriteringar."

Ja, det kan ju låta uppenbart. Men man bör stanna upp och fundera en stund över vem det är som bestämmer över dessa prioriteringar, samt vad som är viktigt för dessa makthavare.

I grunden struntar man i förorterna och att man fortfarande håller på att skicka dit polis ska nog bara betraktas som en gammal rest från det tidigare homogena samhället. De lär med all sannolikhet snart de facto ge upp. Det finns inget realistiskt alternativ, så länge man inte är villig att ta till metoder som är helt främmande för både sittande politiker och en stor majoritet av befolkningen.

Men att förorterna brinner utgör inget direkt och påtaglig hot mot 7-klövern. Detta hot kommer istället helt från "rasistiska" svenskar, som teoretiskt både kan rösta bort dem samt sen ställa dem till svars. Vidare gäller att till skillnad från MENA figurerna i förorten är den svenska polisen ett väldigt verksamt instrument mot den nu uppretade vita medelklassen. Lås in några hundra bloggare och aktiva kommentatorer och den behagliga PK tystnaden lär återvända till landet, åtminstone en tid.

Att vinna "valet" 2018 är sannolikt hela ambitionen som nu finns kvar hos 7-klövern. Då får man tid och möjlighet att berika sig innan det är dags att lämna landet. De lär inte dra sig för några metoder för att nå sina mål.

Anonym sa...

Hej.

Eftersom lösningar efterfrågats:

1) Stenkastning mot räddningspersonal och liknande bemöts med verkanseld.
2) Icke dödliga metoder köps in - det är ingen brist på sådant.
3) Polisdomstol på plats.
4) Minimistraff på fem års arbetsläger för större delen av de typiska brotten; rån mm.
5) Obligatorisk utvisning för utlänningar, oavsett medborgarskap. Detta dras in om svenskt.
6) Polismyndigheten ges en hög grad av autonomi; lagen, inte politiker, skall styra uppdraget.
7) Val till domare, chefsåklagare samt polischef både på nationell och lokal nivå.
8) en grundprincip att ingen brottslings straff skall underlåta att tillse att dömd brottsling ej förtjänat på brottet läggs till i grundlagen.
9) Olaga vapeninnehav (eldvapen) straffas som förberedelse till mord.
10) Alla former av preskriptionstid avskaffas.
11) Kamera på polis och fordon, med filerna sparade på minst två separerade platser.

Samtliga punkter skall läsas som det de är - punkter. Att finna på fel och brister i dessa är ingen konst, men som idéer kanske de duger?

För att rädda Sverige krävs direkt åtgärder innan de riktigt extrema blir nödvändiga. Ungefär som att använda brandsläckaren när det tar fyr i gardinerna, istället för att vänta på brandkåren väl huset brinner.

Det skulle kunna vara lämpligt att söka efter expertis från annat land i att bygga upp den svenska polisen. USA och Kanada borde ge rätt kombination av attityder.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...

Läsvärt:

Migrationsdomstolarna har upphävt samtliga Migrationsverkets senast listade 20 avslag och beviljat PUT.”

https://meritwager.se/2016/08/17/en-migga-migrationsdomstolarna-har-upphavt-samtliga-migrationsverkets-senaste-20-avslag-och-beviljat-put/

Anonym sa...

Inte bara Kontroll-Sverige som bekymrar sig över yttrandefriheten: http://www.vocativ.com/350571/london-police-form-special-unit-to-hunt-online-trolls/

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Det skulle kunna vara lämpligt att söka efter expertis från annat land i att bygga upp den svenska polisen. USA och Kanada borde ge rätt kombination av attityder."

Visst, det finns mycket att lära av USA, om vi vill. Men de metoder som fungerar där vill ingen höra talas om i Sverige.

New York på 90-talet är kanske den mest välkända framgångssagan. Grunderna där var:

1. Nolltolerans mot småbrott
2. MÅNGA poliser
3. Stop and frisk
4. Ethnic profiling
5. Många, långa fängelsestraff

Allt det där går att göra i Sverige också. Dubbla eller trippla antalet poliser och sätt igång och stoppa och kroppsvisitera alla MENA män. Hela tiden, överallt! Sätt sen in dem i fängelse när de begår småbrott. Räkna kallt med att antalet fängelseplatser i Sverige minst måste 10 dubblas. Räkna vidare med att en mycket hög andel av alla yngre MENA män kommer att någon gång sitta på kåken, dvs. som de svarta i USA.

Men betydligt vanligare än New York modellen är att man i USA bara överger vissa områden eller hela städer och låter dessa sjunka ner till direkt afrikansk nivå. Detroit är väl det bäst kända exemplet men det finns många fler och även i fungerande städer finns det ofta no-go zoner som i praktiken inte längre är del av västvärlden.

Detta verkar mycket troligare i fallet Sverige, men bygger då på att det finns något som hindrar folk från kaosområdena att ta sig till andra platser. Detta sker främst via stark lokal polis, som har koll på vilka som bör befinna sig i området, samt välbeväpnade hushåll.

Men allt detta saknar realism i dagens Sverige. Det kommer inte att bli några officiella motåtgärder utan alla får skydda sig bäst de kan. Skjut, gräv och tig lär nog bli framtidens modell.......

Anonym sa...

Är inte Veronika Palm och Carin Jämtin två praktexempel på modern socialdemokrati, och en bra förvarning av hur det kommer att gå med storsatsningen mot bilbränder?

Man flyttar runt folk hela tiden, ett år som utredare där, nästa som styrelseledarmot här, och inget händer. Men nu kommer det snart bli bättre för nu byter vi ut ordföranden och tillsätter Anna Sjödin som precis har avgått som samordnare mot våldsbejakande fyllerism. Om ett år ska hon sedan bli regerings utredare mot låga betyg i svenska för nyanlända.

Och så håller de på. De gör inte mycket annat än ducka tillräckligt mycket för att få fortsätta dra oss vid näsan, och skrattar hela vägen till banken, och ingen i den egentliga toppen är egentligen särskilt intresserad av att någon ska göra något heller. Då skulle de ju plötsligt få en egen platform. Bättre att ingen vet riktigt varför någon överhuvudtaget jobbar i en "folkvald" position eller vad dom gör eller är bra på, för då blir de alla så illa tvugna att enbart syssla med att smöra för den som låter dem stanna på sin post. "Carin Jämtin är en oerhört kompetent människa, det känns mycket tryggt att socialdemokraterna nu väljer att satsa på kvinnors rättigheter" (eller vad hon nu ska göra).

Tomma ord, alltid dessa tomma ord. Politikernas plånböckerna däremot, de är allt annat än tomma! De är i första hand korrupt adel, och det är tur att strategiska positioner i samhället fortfarande har tjänstemän som måste jobba för mutorna.

Bara ministerposternas titlar får en ju att ömsom dra på mungiporna och ömsom gråta. Det faktum att vi på fullt allvar hade en "kunskaps- och gymnasieminister" visar ju att ingen tar något på allvar längre.

Till nästa val räknar jag med Mona Sahlin som (s)anningsminister, Carl Bildt som fredsminister och varför inte gräva upp Lennart Geijer och utse honom till kärleksminister. Han kommer inte vara en mindre effektiv minister än någon annan, och han vet hur man håller truten.

Anonym sa...

@Magne 11:35

Högst invandring per capita från tredje världen?

Men jag hörde på nyheterna att det kommit några tusen i år bara, några stackars småflickor från Syrien som precis flytt över taggtråden som skiljer imperalistsvins-Sverige från Syrien, och nu står svenska rasistfascister på led och kastar brandbomber på dem. Det rör sig faktiskt om barn!

I andra nyheter har Sverige nu tydligen 10 miljoner invånare trots att svenskorna väntar med att skaffa barn tills de är sterila. Goda nyheter, alltså!

I ytterligare andra nyheter har nu bilbränderna nått sådana nivåer att två ministrar måste ta krafttag mot dem eftersom bilförsäkringsbolagen har svårt att hitta utbildad personal, samt att antalet butiksrån skenat och närmar sig amerikanska ghettonivåer.

Det är förstås de modiga flickorna från Syrien som skickligt duckar för rasisternas brandbomber, som missar och träffar bilar istället. Men det bryr sig inte rasisterna om, de bara rånar en ny mack på bensinflaskor, vilket åter igen visar hur polisen står på rasisternas sida.

I allt detta kaos känns det tryggt att veta att demokratin ändå står stark eftersom vi har en oberoende media som modigt förmedlar sanningen oavsett hur dyster den kan låta, och inte låter oss förledas av hatbloggare och andra mörka krafter som lockar med enkla lösningar.

Anonym sa...

@Rikard 20:10

Tyvärr är det dina "lösningar" precis vad vi kommer att få, kanske via en uppgörelse mellan Mattias Karlsson och Moderaterna.

Det vill säga att ta världens mest inkompetenta poliskår och ge dom obegränsade befogenheter, tung beväpning, noll ansvar och sedan släppa lös dem mot befolkningen.

Det där med att slänga ut kriminella invandrare kan du dock glömma, det kommer inte att hända, även om man politikerna säkert kommer att locka med det som en morot, och sedan inte göra någonting av det slaget.

Möjligen kan vi få ett amerikanskt system där privata företag får driva fängelser och tjäna mer pengar ju fler fängelsekunder det blir. De många asylbaronerna i detta land skulle gladeligen kasta sig över denna möjlighet. Den enormt lönsamma, men för rättssamhället extremt skadliga, korruption detta skulle skapa får det att vattnas i munnen på varje politiker med självaktning. Skattebetalarna står för notan.

Dina förslag till "lösningar" är sådant som får mig att verkligen tappa allt hopp, för du får en att inse att Sveriges värsta fiende trots allt tyvärr är svenskarna och den svenska mentaliteten, och det kan man inte göra mycket åt.

Utlandssvensk sa...


När vi ändå pratar om inspiration från USA, kan ju följande vara av intresse:

"In a new showdown over Middle East refugees headed to Texas, state officials have refused to agree to a plan to allow the resettlement of refugees unless the federal government certifies that each does not pose a security threat, the Houston Chronicle learned Tuesday."

"With the letter, officials confirmed that the state resubmitted a 31-page plan under which it would accept refugees -- including a requirement that federal Homeland Security officials would screen each refugee and "the Federal Bureau of Investigation shall take all actions necessary to ensure that each potential refugee receives a background investigation and ensure that the potential refugee is not a security threat before U.S. refugee admission."

http://www.chron.com/news/politics/texas/article/State-feds-faceoff-in-new-showdown-over-refugees-9145825.php

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 23:04

"Det är förstås de modiga flickorna från Syrien som skickligt duckar för rasisternas brandbomber, som missar och träffar bilar istället. Men det bryr sig inte rasisterna om, de bara rånar en ny mack på bensinflaskor, vilket åter igen visar hur polisen står på rasisternas sida."

Det är modigt att du vågar stå upp och säga sanningen, trots hotet från rasisterna. Tänk om fler bara kunde ta öppen ställning på Facebook mot allt det hemska! Men då bränner väl rasisterna ner Luleå Data Center.

Vågen av kärlek och jämlikhet som nu sköljer in över de karga svenska stränderna i form av kvinnliga astrofysiker från de världsledande MENA universiteten, möts av eld och hat från de banjospelande och lågpannade manliga rasisterna. Man blir bara så ledsen! Allt det fina ska förstöras!

Men det värsta är hyckleriet! Hur många gånger har vi inte sett vita män med en brandbomb i ena handen och en kebab i andra? Förstår de inte att de håller på att elda upp själva grunden för hela deras kosthållning? Tror de att svenskarna skulle kunna göra sina egna kebaber utan hjälp av doktoranderna från MENA? Hur dum kan man bli?

Nä, nu ska jag gå och kärleksbomba en förläggning och sen ska jag köpa 100 nallebjörnar som jag kan lägga ut till minne av rasisternas offer. Jag vet att de bara kommer att bränna upp dem, men jag kommer bara att köpa nya! Jag ger aldrig upp!

Anonym sa...

Enligt ett förslag ska mittmedia sparka 75% av sina journalister och tidningarna bli gratis i fortsättningen.Det är inte så kul att vara journalist längre.De där enkla jobben har kommit lite för nära.
Varför skulle Eliasson m.fl ha det så mycket roligare?
Om man skulle sparka 75% av byråkraterna skulle väl polisen bli ungefär gratis?
Lite som storsatsningen Politism där de två i ledningens löner överstiger de samlade intäkterna?Eliasson verkar dessutom ha haft det tillräckligt roligt på sin semester?
Det är inte så svårt att förstå varifrån S-topparnas aversion mot de enkla jobben kommer.Alla kan inte få 1.5 mille för att köra bil full.Veronika t.ex, hon fick ju inte ens jobbet när hon skulle få lön trots hijab och diktatorsuniformen.Ja, inte ens barnens taktfasta trampande i Hamas-leken hjälper.

Anonym sa...

"Men allt detta saknar realism i dagens Sverige. Det kommer inte att bli några officiella motåtgärder utan alla får skydda sig bäst de kan."

Tillåts vi göra det då?

Anonym sa...

S och Media.

http://ledarsidorna.se/2016/08/mork-mediemarknad/

Anonym sa...

Hej.

@Utlandssvensk samt anonym:

Jag tänker mig inte fängelse inomhus. Jag tänker mig ett arbetsläger där internerna måste bedriva sitt eget jordbruk eller svälta. Gräva latringrop i tjälad mark, bära vattenhinkar från en yxad vak, och liknande.

Det finns järnväg som behöver byggas, det finns motorvägar att städa, och det finns allehanda andra tunga och farliga kroppsarbeten som kan utföras med muskelkraft.

Jag ser det som inhumant att stoppa en mängd människor med diverse asociala beteenden i en betonglåda och låtsas att det finns en inneboende godhet att vädja till eller en socialisering som kan korrigeras.

Tyvärr tror jag att loppet är kört, och man kommer att hålla fast vid sina utopiska illusioner; bunkermentalitet är ett passande uttryck så väl som något. Vi svenskar här i ghettot är i alla fall vana, men ni som haft råd att bo utanför har en skarp inlärningskurva framför er:

1) Bråka aldrig med en arab eller afrikan. Han har alltid kompisar på lut, och om han anser att du inte visar respekt kommer hoten och våldet.
2) Kom ihåg att du som svensk alltid står ensam i varje konflikt, vare sig det rör tvättstugetid eller bilbrand.
3) Skämta inte om islam framför muslimer - du blir attackerad.
4) Gå åt sidan för muslimska män i grupp, annars se punkt ett.
5) Om du hamnar i konflikt med grannar eller andra i området du bor i, och hoten börjar - flytta omedelbart, och försök hålla adressen hemlig.
6) Vittna aldrig - den du vittnar mot får alltid reda på det.
7) Undvik att röra dig ute mer än strikt nödvändigt.
8) Försök bli vän eller 'tjenis' med invandrade affärsinnehavare - om dräggen ser att du bemöts med ett uns respekt är du tryggare.

Det viktigaste är att komma ihåg att du står ensam. Varken stat eller samhälle hjälper dig om du är svensk, ifall den du har krakel med är kulturberikare.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Tyvärr tror jag att loppet är kört"

Det är klart att loppet är kört! Valet 2006 var nog det verkliga ödesvalet för Sverige och troligen var det ganska kört redan efter de första 4 åren med Reinfeldt. Att han sen fick en mandatperiod till beseglade med all sannolikhet vårt öde.

Det finns fortfarande en mängd teoretiska lösningar som kan rädda svenskarna, men de ligger så långt ifrån vad som är troligt eller möjligt att det i praktiken endast är terapi att debattera dem. Men det är väl inget fel med terapi? Det ÄR jobbigt att se sitt eget folk begå självmord och alla måste försöka att hantera detta efter förmåga.

Anonym sa...

Ännu en förrädare... det är inte i radio sådana borde ställas till ansvar

Anonym sa...

"Dessa länder är kulturellt lika oss med liknande skattetryck så färklara varför just Sverige har problem med polisväsendet?"

Högst invandring per capita från tredje världen.Grannländerna har en liknande situation även på det området, om än inte riktigt lika illa. Däremot gissar jag att deras poliser i högre grad ägnar sig åt s k polisarbete - patrullera gator och torg, utreda brott och sådant där. Våra poliser skriver mångfaldsplaner och försöker ställa sig in hos de kriminella genom att bjuda på korv. När de inte är sjukskriva, hemma med barn eller på fackkurs, alltså. Möjligen har deras domstolar och media också en mindre demoraliserande inverkan på poliskåren.