tisdag 16 augusti 2016

Öppet hjärta eller skärpt sinne?


Den förre statsministern Fredrik Reinfeldts famösa öppna era hjärtan-tal firar två år. En liten krets bestående av Kent Persson, Per Schlingmann och Migro uppges ha ett informellt tårtkalas. Frågan är om inte även Peter Wolodarski deltar.

De flesta har lagt den reinfeldtska migrationspolitiken på historiens skräphög, men dit hör uppenbarligen inte DN:s ledarsida. I dag rycker nämligen tidningen ut till den förre moderatledarens försvar i en text som känns som om den vore skriven sommaren 2014.

Tidningen är orolig för att retoriken i migrationspolitiken nu "skenar iväg" i takt med att alltfler partier anpassar sin politik till faktiska omständigheter på marken. "Dagens hårda retorik gör oss avtrubbade", skriver DN.

Nej, om det är något som gjorde folk avtrubbade, ja helt opiumdimmiga i hjärnan, var det de gångna årens migrationspolitiska halleluja-stämning. De som försökte föra på tal de problem som politiken förde med sig blev brännmärkta och utstötta. Andra, som Tobias Billström, fick be om ursäkt offentligt och lärde sig att hålla käft.

Det var en landsomfattande psykos, ett slags nationellt Thomas Quick-syndrom där alla sprang åt samma håll och ingen vågade ifrågasätta eller påpeka de uppenbara bristerna.

Därför föll ridån när verkligheten trängde sig på förra hösten. Regeringen såg sig tvungen att vidta åtgärder. Som en konsekvens av de nya reglerna för asylpolitiken sänder TV snyftreportage var och varannan kväll.

DN hävdar att dagens "hårdare" migrationspolitik skapar "en mental åtskillnad mellan oss och dem". Det är helt korrekt. Det märkliga är att denna självklara skillnad har fått eroderas under så lång tid. Ty även Stefan Löfven, ni vet han vars Europa inte bygger murar, konstaterade under fjolårshöstens kris att Sveriges regering har ett ansvar för Sverige som land. Det är rätt rimligt att det är så. Svenska politiker ska tjäna svenska folket, inte andra länders medborgare. Det är vi som väljer dem, det är vi som kan avsätta dem. Så ser dealen ut.

Nu har vi ett läge där grundläggande samhällsfunktioner skakar i sina grundvalar. Sjukvården genomgår ett slags systemkris, bostadspolitiken driver alltfler i händerna på socialtjänsten för att få ett boende, skolan genomgår både en kunskaps- och lärarkris och polisen är inne i en panikattack som vi inte ser slutet på.

I en så allvarlig situation är det sista svenska politiker borde tänka på hur fler människor ska kunna komma till Sverige och bli försörjda här. Tyvärr visar det sig att landets största morgontidning lever kvar i en tid när fina visioner och godhetspoäng var viktigare än landets långsiktigt bästa.

DN bevisar att det naiva Sverige ingalunda är dött och begravet. Det tog bara paus i ett år.

11 kommentarer:

Anonym sa...

"I dag rycker nämligen tidningen ut till den förre moderatledarens försvar i en text som känns som om den vore skriven sommaren 2014."

Ja det var också då jag sade upp min prenummeration av DN efter några trogna årstionde. Jag kunde inte längre betala flera tusen per år för att bli förolämpad och betraktad som en idiot.

De främlingsfientliga krafterna bygger sin retorik på att etablerad massmedia förskönar och mörkar verkligheten. DN har tagit en ledande roll att bekräfta de främlingsfientligas världsbild. Om man tror att det är ett framgångsrikt recept för att motverka rasism och främlingsfientlighet måste man leva väldigt isolerat från den "vanliga" medborgaren.

/Eskil

Utlandssvensk sa...

@ Eskil,

"De främlingsfientliga krafterna bygger sin retorik på att etablerad massmedia förskönar och mörkar verkligheten. DN har tagit en ledande roll att bekräfta de främlingsfientligas världsbild. Om man tror att det är ett framgångsrikt recept för att motverka rasism och främlingsfientlighet måste man leva väldigt isolerat från den "vanliga" medborgaren."

Jag är en främlingsfientlig kraft men hade starkt föredragit att DN hade avstått från att försköna och mörka. Detta har nämligen inte alls gynnat min agenda, utan tvärtom mycket påtagligt bidragit till att det tog så lång tid innan det kom någon verksam motreaktion på vanvettet.

Vidare är det knappast DN som bekräftar min världsbild, utan den rollen fyller respekterad internationell media och det som i Sverige kallas "hatsajter".

Anonym sa...

Nu lämnar också Carin Jämtin det sjunkande skeppet.
Det skulle inte förvåna mig om hennes efterträdare som sossarnas partisekreterare bli Ulf Bjereld KPML(r).

Anonym sa...

Definitionen av främlingsfientlig är att man är fientlig mot hotfulla elaka personer. Det finns ett stort glapp mellan tok-vänsterns kliniska ideologi och hjärtlig mänsklighet. Vänster-anhängare är alltför historielösa och ivriga. De borde läsa på om Sovjet och Kina. Det skulle betyda att varm-luften går ur deras konstgjorda inspiration. Om de förstår vad de läser förstås.

Anonym sa...

Det fantastiska är ju egentligen att det sitter en samling dumskallar och tror att det har något med SD att göra.Som om SD är problemet, som om SD försvann så skulle allt vara frid och fröjd och öppna hjärtan igen.I mörkade opinionsundersökningar pekar allt på att allt fler blivit både främlingsfientliga, invandringskritiska och kanske mer direkt rasistiska.Det är en motrörelse som betraktat i bakspegeln är fullständigt naturlig som reaktion på den förda politiken.
Faktum är att SD är en ganska beskedlig motreaktion.Ja t.o.m moderata om man så vill i jämförelse med vad som kommer om eliten fortsätter med att envisas.

Zafir sa...

Håller med Utlandssvensk: problemet med det faktum att media mörkar och driver en agenda är inte att det "spelar 'främlingsfientliga' i händerna", utan att man ljuger för folk och agerar åsiktspolis mot de som inte låter sig luras.

Anonym sa...

-Som en konsekvens av de nya reglerna för asylpolitiken sänder TV snyftreportage var och varannan kväll.

Jamen, det är ju bra. För det ger fler och fler röster till SD. SD 2018 kan bli över 30 procent, om bara DN och deras anhängare fortsätter.

Utlandssvensk sa...


Vi kan för övrigt notera att folkmordet på svenskarna fortsätter helt ostört ute i landet. Kommunerna bjuder upp priserna på bostäder som vanliga svenskar inte längre har råd med pga. amorteringskravet.

Från Sydsvenskan:

"Skjuter bostadsrättspriserna i höjden när Malmö stad går in och köper lägenheter till flyktingar? Absolut, svarar flera mäklarfirmor i Malmö.

Vid årsskiftet hade Malmö stad 1 250 hyreslägenheter som hyrs ut i andra hand till personer utan eget boende. Det räcker inte.
Bara i år ska kommunen ta emot 488 flyktingar som ska flyttas från Migrationsverkets boenden till bostäder i Malmö. Därför söker kommunen desperat efter nya bostadslösningar.
Nu ska Malmö stad köpa 56 bostadsrättslägenheter till flyktingar. Elva fyrarummare och 45 trerummare står på önskelistan."

"Vid en budgivning sitter kommunen med trumf på hand. Malmö stad behöver inte vänta på banklån eller bry sig om Finansinspektionens nya och hårdare amorteringskrav."

"Vanliga köpare har egentligen ingen chans att konkurrera med Malmö stad vid budgivningar"

http://www.sydsvenskan.se/2016-06-17/maklare-bostadsrattspriserna-kommer-att-oka

Vad hade vi sagt om Tyskland införde regler att judar var tvungna att presentera en stor kontantinsats för att köpa bostad, men staten köpte bostäder åt arierna?

Det som pågår är utrotning, inget annat.

Anonym sa...

Ville vi ha denne mans politiska vilja i vårt land?
http://www.friatider.se/svor-trohet-till-kan-f-10-rs-f-ngelse
I vår regerings önskan tycks det vara fallet.

Anonym sa...

Hej.

DN:s försvarstal påminner obehagligt mycket om hur en alkoholist beklagar sig över levercirros, utan att för den skull göra kopplingen mellan denna och det egna drickandet.

En lukrativ verksamhet när det gäller bostäder för invandrare är när privata hyresvärdar styckar en lägenhet på sådant vis att en familj kan hysas per rum. På så vis kan man få ut betydligt högre hyra totalt än vad man kunnat hyra ut samma lägenhet i dess helhet för.

I en fyrarummare kan man alltså ha fyra familjer boende - mycket högre lönsamhet än en.

Själv undrar jag alltid var alla dessa resurser funnits när det gällt svenskar i nöd?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Varför behöver vi den absurda pseudo-eufemismen "främlingsfientlig" öht? De som säger den menar inte vad ordet bokstavligen betyder, att man skulle vara fientligt inställd till främmande människor.

Istället är det ytterligare ett listigt 1984-ord som ska hindra svensken från att tänka genom att fylla hans hjärna med skickligt konstruerade lingvistiska snubbeltrådar.

När de använder ordet främlingsfientlig så är det alltså för att ropa "rasist" utan att säga rasist, en slags omvänd eufemism-inflation då rasist har blivit alltför uttjatat.

"Sverigevänlig" har i gengäld blivit ett hatbrottsord, trots att det rent bokstavligt är en lämplig term för det som knyter samman de många olika uppfattningar som kallas för främlingsfientliga. Att vara vänligt inställd till Sverige och svensk kultur, eller för all del välfärden för de människor som bor här, innebär ju inte heller per automatik att man skulle vara fientligt inställd till någon annan, mer än då de som för egen vinnings skull, eller enligt någon absurd ideologi, vill förstöra detsamma.