tisdag 25 augusti 2015

Beväpna er

Jag tänker bygga mig en kåk. I sten. Med galler för fönstren. Jävligt bra larm. Och om någon försöker skada min familj, då skjuter jag den jäveln.
Stefan Löfven upprepade i valrörelsen att Sverige "håller på att gå sönder". Han konkretiserade aldrig särskilt bra vad han menade. Hans ord uppfattades därför mest som en magkänsla och har blivit ett stående skämt i sociala medier.

Men sanningen är att delar av Sverige har halkat efter. Det spricker i fogarna nu, och detta har pågått under lång tid. Många människor som bor på landsbygden känner inte att den politiska eliten i Stockholms innerstad förstår dem, inte tar hänsyn till deras livsvillkor. Detta är inte gnäll utan en korrekt iakttagelse. I vissa delar av landet finns knappt någon polis att tala om. Polisstationer har lagts ned under många års tid, och de få som återstår kan omöjligt täcka det stora område de anvisats.

Konsekvensen blir att människor lämnas åt sitt öde om något händer. Detta väcker berättigad frustration. Skyddet för liv och egendom är alltså i realiteten beroende av var du bor. Sverige har blivit vad Per Gudmundson beskrivit som en nattvandrarstat. Vi får i ökad grad skydda oss själva. Detta hade varit helt i sin ordning om vi inte samtidigt tvangs betala för det skydd som staten är oförmögen att ge oss. Häri ligger själva kärnan till problematiken. För att ytterligare försvåra driver svenska politiker linjen att det ska vara svårt, krångligt och dyrt att äga vapen.

Jag hatar lynchjustis. Jag ogillar tanken på medborgargarden som går omkring och leker polis. Visserligen ligger jag inte sömnlös över att just Hagamannen fick en golfklubba i skallen häromdagen, och i viss mån kan jag sympatisera med att människor tar saken i egna händer för att skydda sin egendom. Men jag skulle föredra en fungerande polismakt.

Men när staten i praktiken har frånsagt sig ansvaret genom att inte dyka upp efter ett inbrott, genom att inte ha resurser att utreda vardagsbrott och genom att lägga ned förundersökningar trots att en tjuv gripits på bar gärning förtjänar den inte vårt förtroende. Den politiska oviljan att markera mot grov brottslighet i straffskalan eroderar förtroendet för rättsstaten ytterligare. Det är svårt att vinna tillbaka förtroendet när fallet utför väl har börjat accelerera.

Citatet som inleder denna bloggpost kommer från en film. En svensk film som berör den organiserade brottsligheten och dess konsekvenser. Låter det överdrivet? Kanske det. Men en stat som sväller på bredden och samtidigt misslyckas med att leva upp till sitt grunduppdrag är inget att skratta bort.

DN kallar alla som är oroliga över samhällsutvecklingen och känner obehag när de går ut på kvällen för "statistikförnekare" och "trygghetsskeptiker". Ett sådant påhopp blir som ett dubbelt knivhugg. Först sviker staten sin viktigaste uppgift - sedan hånar landets största morgontidning de människor som känner oro över radikalisering i förorter, brinnande bilar, våldtäkter och en polis som förefaller maktlös. Det är inte ett dugg konstigt om allt fler börjar ta lagen i egna händer.

Titta noga, politiker. Detta har ni skapat. Detta är konsekvensen av en stat som har släppt sin kärnuppgift att skydda liv och egendom. Om tio år kommer de ansvariga förmodligen säga att de var naiva. Men det är så dags då.

Läs även:
Johan Westerholm

18 kommentarer:

Anonym sa...

Bor själv på landet. Funderade här om dagen på om det är möjligt att legalt inhandla ett handeldvapen för eget skydd. Hur får man licens för ett sådant?

Anonym sa...

Jag bor på landet och har uppgraderat till säkerhetsdörrar, fönsterlås och annat. Det ska vara för svettigt att bryta sig här så de försöker hos nån annan.

Anonym sa...

Det blir ändring först när 7 klöverns bilar brinner,deras hem blir skövlade,deras döttrar skändade,när allt detta händer,visar jag samma likgiltighet som de nu visar för medborgarnas väl och ve!

Anonym sa...

Jag läste också Arpis ledare i SvD. "Skjut gräv och tig" tänkte jag spontant, ty i realiteten är ju det vad polisen rekommenderar. Nå, för min del sitter jag trygg i London och lär nog förbli här ett tag.

Anonym sa...

Hej.
Till dig som undrar över hur du lagligen inhandlar och äger vapen för självförsvar: gå med i en pistolskytteförening, hemvärnet, samt skaffa jägarexamen så att du lagligen kan inhandla lämplig utrustning. Skytteklubbar kan ge mer detaljerad information.

När det gäller minuter, är polisen timmar bort...

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Den dag det skjuts i centrala Stockholm eller i fina villaförorten är här.
Tydligen går det att blunda även här i mångfaldens och undfallenhetens tecken.
Men dagen är inte långt borta när någon tar ut sin frustration på en politiker,hög tjänsteman eller en journalist.Någon tänker varför ska de skyldiga komma undan men inte jag?
Det finns säkert personskydd redan kring högriskprofiler men det finns ju ett och annat som talar för att personskydd inte är en svensk paradgren.
Jag hör redan DN dundra om trygghetsskeptiker och statistikförnekare då.
Eller en Reinfeldt som säger: "Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer".
Jag kan riktigt se alla #Je suis Charlie sluta upp med marschaller och plakat för att manifestera sitt stöd när verkligheten trycker på och det är farligt på riktigt.

Det är garanterat inte sannolikt att det händer just mig.Oavsett.

Anonym sa...

En konsekvens av en raserad gemenskap och i slutändan välfärdssamhällets dödsryck. Jag är orolig att vi nu bara ser toppen av isberget, dvs. små förändringar till det sämre har börjat skymta, men betydligt allvarligare kommer situationen bli de kommande 5-10 åren. Efter det vet inte jag vad som sker. Kan fan hända vadsomhelst. Inte ens ett mindre inbördeskrig i en förort, stad eller ett större sådant i hela landet, är för mig otänktbart. Troligtvis börjar det i en mindre stad eller i en större stads förort pga. någon i en förort blir skjuten, sen kommer medborgargarden och vanliga Svenssons som är trötta på hela invandrarindustrien att komma med sina vapen. Då kanske det är skjuteldvapen vi talar om.

Magne

Staffan Ohlsson sa...

Saken är så att "det dumma folket" , d v s verklighetens folk, har avslutar sitt kontrakt med statsmakten. Nu pratar jag om de svenskar som inte omedelbart förlorar sitt levebröd, såsom garantipensionärer.Vi återkommer senare i ärendet.

Anonym sa...

Det dumma svenska folket bekymrar sig om vapenlicenser.Alla vet vid det här laget att både automatkarbiner och handgranater kan köpas fritt på Balkan och centraleuropa.
Och det billigt.
Det är inte så att polisen behöver upplevas som något större hot om man är illegal.
Bevisen för det ser vi dagligdags.
IRA brukade gräva ner sina gömmor på någon lämplig åker.Det finns alternativ.
Den intresserade kan för övrigt gräva fram många guldkorn ur IRA:s historia av aktivt motstånd.Men också ur den protestantiska motatåndarsidans för att inte diskriminera.

Anonym sa...

Klickokratin. Mediekrisens första offer är sanningen

Media om media om media..
Självinsikt?
Förnekelsefas?

http://www.svd.se/ensidig-elandesrapport-om-pressad-press

Anonym sa...

Ser att samtliga misstänkta för gruppvåldtäkten i Ludvika är från Eritrea.
Bäst att inte tala om det för då förbjuds internet och yttrandefriheten.
Annie Lööf som en gång var integritetens beskyddare har bytt sida nu när Sverige förändras och plats ska ges till trettio miljoner nyanlända.
Sverige ska fortsätta vara ett öppet,fritt och liberalt land.
Vem hade trott det om Centern?

Anonym sa...

Annie Lööf är ingen dumskalle.Tvärtom.Hon är en taktiker.En strateg.
För varje opinionsundersökning som ramlar in med ett stigande SD-stöd kan man räkna ut med vad man sitter på att någon Allians som regering blir det inte mer.Statistikerna pekar på trenden.Den går upp.Upp.Upp.
SD behöver inte göra någonting för att det ska fortsätta så.De enda som inte kommer att fatta det är politikerna och journalisterna.Inte officiellt.Man låtsas som om man bettar på resultatet på valdagen.
Så icke Annie.Hon positionerar sig.Dörren är halvöppen för en fortsatt Allians.Men dörren är också halvöppen för ett bud från Löfven.Annie vill sitta i en regering.Ingenting annat.Hon är alltså för ett fortsatt öppet Sverige.
Tills annat meddelas.
Etablissemanget kunde till nöds acceptera att SD ligger kring 20%.Det är bekymmersamt men nu ska ju debatten tas.Kring 25% finns inte längre någon debatt att ta egentligen och högre än så så måste den svenska demokratins spelregler förändras igen.
I grunden.
Matematiken är käppen i hjulet.
Centern bettar inte på något valresultat.Centern positionerar sig för en regeringsplats.

Anonym sa...

Anonym 12.45

Med vem då?

Anonym sa...

Då är det väl bara AKB kvar som inte är taktisk?Eller tror hon på riktigt att det är rätt taktik att rulla runt och vifta med tassarna när hon visar att hon kan död hund för husse?

Anonym sa...

K-O Arnstberg uttryckte 2005 ganska bra hur Sverige under de närmaste decennierna kan tänkas utvecklas (http://www.svd.se/sveriges-framtid-oroar-arnstberg-5Zk0):

"Men han är genuint oroad för framtiden, och talar om Sverige som ett kommande stamsamhälle, där allt färre ”bryr sig om den stora idén”, allt färre röstar, och allt fler blir allt mer ensamma.
– Fast den sociala nöden lindras något av mobiltelefonerna, det har jag sett. Med dem kan vi skapa fungerande nätverk som är oberoende av var vi bor, säger han och tittar upp, nöjd med att åtminstone ha hittat lite ljus i mörkret."

Magne

Anonym sa...

Anonym 12.45
Annie positionerar sina bönder för en ministerpost.Det funkar med vilket som för henne.
En sann schackspelare kan offra några bönder för att bli drottning.

Anonym sa...

Jag håller med dig Hans. Men det handlar inte om en nattväktarstat. En sådan ser det som en grunduppgift att skydda sina medborgare. Känslan att det "inte finns någon hemma" vare sig i politik, media eller hos polisen är mycket otäck.

Samtidigt skenar det grova våldet. Jag tror vi behöver en "amerikansk" grundlag. Snart får folk betala kriminella för att upprätthålla säkerheten. Högstbjudande vinner beskydd. Ruggigt.

SD 2018 är trots allt vår SISTA och ENDA chans. Tycka vad man vill om detta, men så är det. Annars har vi kanske ett inbördeskrig för dörren. T.o.m. dansk media har varnat för detta.

Anonym sa...

Lilla Annie med sosse-ögon.Vi tar det igen.Sosse-ögon.

http://ledarsidorna.se/2015/08/taby-det-nya-sodertalje/