måndag 10 augusti 2015

Om att dra snabba slutsatser


När en moské brann i Eskilstuna på juldagen i fjol blev det en riksnyhet. Alla antog att branden var anlagd och att det var högerextremister som låg bakom dådet. Den utbrända lokalen kärleksbombades, demonstrationer mot våldet hölls. Spaltmeter skrevs om den växande islamofobin i det svenska samhället.

Snart framkom att branden inte alls var anlagd. Uppgifter pekade mot en överhettad fritös som brandorsak, men sedan dess har vi inte hört något närmare om vad som kan tänkas ha orsakat att lokalen blev övertänd. Det blev tyst i medierna.

När Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida kräver att en av landets partiledare tar avstånd från den senaste tidens angrepp på EU-migranter drar han en rak linje mellan gärningsmannen och partiet i fråga. Det är märkligt att göra det eftersom polisen inte har identifierat några gärningsmän än.

Förutom i ett fall. I lördags misshandlades en man och en kvinna i Enköping, båda EU-migranter, med ett basebollträ. Tre misstänkta har gripits. Enligt polisen handlar dådet om konkurrens - "det hela grundar sig i vem som ska få tigga var i Enköping." Alltså: EU-migranter som angriper EU-migranter. Ingvar Persson nämnde inget om detta i sin text, trots att det här alltså fanns misstänkta. Antagligen för att denna verklighet stör harmonin i hans förenklade politiska analys.

Kräver vi då inte att muslimer tar avstånd från islamistisk terrorism? Jo, och det är inte alltid befogat. Jag tycker inte att vanliga moderata muslimer behöver ta avstånd från någonting som islamister bär ansvaret för. Imamers öppna avståndstagande kan däremot fungera avskräckande eftersom många troende ser upp till sina religiösa ledare. Att unga män och kvinnor radikaliseras i några av landets moskéer, inte sällan finansierade av utlandet, är ett reellt problem som det muslimska samfundet och i förlängningen hela samhället har att hantera.

Sverigedemokraterna anklagas för att utnyttja våldsdåd i sin politiska retorik. Men detta görs i allra högsta grad även av den fina, goda vänster som ser sig som SD:s raka motsats på alla plan. Ja, just den vänster som säger sig stå upp för människovärdet och allas rättigheter utnyttjar i själva verket angrepp på enskilda människor i sin egen politiska propaganda. Ingvar Persson gjorde det nu igen.

Man ska alltid vara försiktig med att dra snabba slutsatser när man inte har hela bilden klar för sig, det är en lärdom från moskébranden i Eskilstuna. Men jag misstänker att möjligheten att blixtsnabbt koppla samman våldsdåd med alla muslimer eller med sverigedemokratiska annonskampanjer är alldeles för lockande för många.

I de sociala medierna är tiden för djupare analyser alltid knapp, och viljan att lära av gamla felsteg obefintlig. Vi sorterar automatiskt bort sådant vi inte gillar att läsa, vilket sällan är ett sätt att bli mer nyanserad. Till detta är vi alla skyldiga i någon mån. Men av en skribent på en av landets största ledarsidor borde man kunna förvänta sig lite mer än av en genomsnittlig twittrare.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Aftonbladets spåkula som hela redaktionen ständigt tittar i har aldrig fel.Inte ens när det är fel är det fel eftersom det borde rent ideologiskt vara rätt.
Till sin hjälp tar Aftonbladet Arnstad,Sarnecki m.fl som raskt utses till experter och forskare och andra titlar som ska ange att de vet något.
Och därför stöttar Aftonbladet.
Aftonbladet kräver hit och dit.Det ska tas avstånd och det ska backas och stöttas och mobbas och näthatas.Det är ideologiskt hävdar Aftonbladet.
Och kräver att alla andra både gör och tycker lika.Det är att gilla olika enligt Aftonbladet.
Det är svårt att slå Aftonbladet i kampen om skräpigaste,skränigaste och sunkigaste kvällstabloid.Men tidningen slår rekord på rekord säger chefsredaktör Helin.
Skulle upplagan falla och pengarna från LO och SAP tryta så får vi väl införa en extraskatt som håller Aftonbladet under armarna?Vi gör ju det så gärna.För demokratins skull om inte annat.
Aftonbladet är inte den sortens tidning någon ska få vara utan!

Anonym sa...

Statsminister Stefan Löfven tar ojämlikt avstånd från Timbuktu men backar Zara Larsson.Lite orättvist kan man tycka eftersom Timbuktu faktiskt har en revisor.
Det är den sortens frågor statsministern och hans LöfvenJugend avhandlar när man har kongress.
Tunga frågor.Viktiga frågor.Frågor som är avgörande för Sveriges feministiska plats i säkerhetsrådet.Margot Wallströms mest prioriterade uppgift är troligen att sprida Zara Larssons visdomar internationellt.Timbuktus internationella spridande får nog Kaplan stå för.Han har ju revisor ni vet!

Anonym sa...

Aftonbladet,vänsterpartister,SSU:are och andra har djävligt lätt att bortse från sina egna demokratiska krav när det passar agendan.Misshandel,vandalisering och varför inte värre om det så påbjuds?Man har en värdegrund att försvara mot fascismen och i mörkret är alla katter grå.

FD moderat sa...

Nu är det inte bara fin-vänstern som kärleksbombar. Även personer som framstäler sig som liberaler vill visa sig fina, kanske för att de vill ha en klapp på axeln från fin-vänstern?

Anonym sa...

Löfven tycker genuint illa om affischerna säger han.
Något Löfven kommer att tycka ännu mer genuint illa om är nästa opinionsundersökning.
Den kommer att kännas som en statskupp ungefär!

Anonym sa...

Mannen som förlorat fler matcher än de flesta boxare har gått tar till orda igen.
Ontet i magen är över för den här gången.Nu är det match igen tror Löfven.Nästan hela Alliansen håller med.Det är ju så vi jobbar säger Löfven.

FD moderat sa...

Hur var det Reinfeldt sa om SD? De får skylla sig själva för att de blir attackerade?

Anonym sa...

Den förre statsministern tyckte oppositionen fick skylla sig själva om de råkade ut för våld.Den nuvarande har problem med fullt lagliga affischer (enligt JK) men inte när hans egna huliganer går till attack på tunnelbanan.
Det räcker inte med att säga att man är en demokrati man ska vara en också.
Sånt här är sånt man sysslade med i de gamla öststaterna och i dag i demokratiska folkrepubliken Korea.
Snart är enda hindret som finns kvar de fria valen.

Anonym sa...

Kan man säga att Aftonbladet har en övertydligt anti-demokratisk agenda?

Anonym sa...

När S upptäcker att journalisterna och stödet står till vänster om S och opinionssiffrorna står till höger så blir svetsaren Stefan ensam där på sin "mitt".
Alliansen kommer att vara för liten för att räkna.

Anonym sa...

Skulle inte förvåna mig om F. Reinfeldt dyker upp bland AFAiterna när SD-affischer ska rivas ned. Han håller långa tal att öppenhet & mångfald är våra ledstjärnor, för att senare hota sverigedemokrater.

Skulle inte heller förvåna mig om F. Reinfeldt uppmanade folk att fysiskt ge sig på sverigedemokrater. Ojdå. Det har han ju redan gjort! Den uslingen till människa.

Magne

Anonym sa...

För att avslöja brukar man ju byta ut ord.Så svenskarnas parti drev Aftonbladet ihop med facket skulle det kännas obehagligt eller hur?
Om svenskarnas parti hetsade mot socialdemokrater, miljöpartister och kommunister så skulle det inte vara ok?
Men är man en Arnstad,en Linderborg eller en Lindberg så är det det.Ok alltså.De är också de tongivande på redaktionen,resten är bara utfyllnad.
Om man är socialdemokrat finns det just inga fel på Goebbels metoder.Inte så länge det gagnar saken.Till historien hör de historiska banden mellan socialdemokraterna och vad man då såg som inspirationskällor ute i Europa.Den som vill kan googla Surahammar och Mussolini t.ex.
Historien verkar upprepa sig.Same shit different name.

Anonym sa...

Kan du visa någon sorts källa på vad "moderata" muslimer har för värderingar och åsikter? Deras åsikter om människor som konverterar från islam? Deras åsikter om sharia? Om våld år försvarligt att använda mot ickemuslimer, judar, kvinnor, homosexuella? Om människor är lika värda eller om muslimer är mer värda än ickemuslimer i muslimernas ögon?

De attitydsundersökningar som finns och som jag sett har visat att moderata muslimer är en myt och om någon muslim påstår annat inför en ickemuslim så handlar det om al-taqqiya - alltså den muslimska moraliska läran som försvarar att ljuga (ett annat exempel på den höga och fina muslimska moralen).

En annan grej när det gäller branden i mosken i Eskilstuna, och jag önskar att jag kommit på det för det är genialt, är skämtet om hur ohållbar situationen var i längden - för på intet sätt kan man förena en moske och en fri tös.

/Bengt

Uffe Häger sa...

Vänstern är inte ens med i matchen längre. Tyvärr.

Anonym sa...

Åkesson borde tacka Aftonbladet och regeringens huliganer!
Utan dom hade det aldrig varit möjligt!!

http://www.affarsvarlden.se/hem/politik/article3922015.ece

Anonym sa...

Knivattack på IKEA Västerås.Polisen mörkar.Troligen SD?

/Henrik

Anonym sa...

Lessen och snart näthatad journalist vill inte vara med och leka längre.Nu tar hen alla sina leksaker och går iväg för att hitta andra kompisar att leka med.Som uppskattar hen för att hen är hen och inte uppskattas av mörkrets krafter.
Alla de gamla vanliga lekkamraterna kommer backa henne och Zara och vara arga på GP.Väldigt arga.
Kanske så arga att de river ned reklamen?


http://www.svt.se/kultur/avslutar-samarbetet-med-gp

Anonym sa...

Bara det nu inte är fel sorts gärningsman där i Västerås.Då lär vi aldrig få reda på vad som hände.

Anonym sa...

Börjar bli farligt att gå på Ikea nu också. Enligt Fria Tider, http://www.friatider.se/knivmord-inte-kande, kände offren inte gärningsmännen. Kanske blir en no-go zone snart det med?

Magne

Anonym sa...

Therese berättar om hur hon tänker nuförtiden, efter att ha varit i närheten av mordplatsen i Ikea (http://www.expressen.se/nyheter/vittnet-efter-attacken-man-blir-chockad/):

"– Sedan fick vi höra från en annan besökare att någon blivit knivskuren, och att någon kanske till och med avlidit. Det är klart det är jobbigt. Man blir chockad när sådant här händer så tätt inpå. Att man går och ska handla på Ikea och helt plötsligt ska behöva gå och tänka 'ska jag bli knivhuggen i dag'."

Så är det nu. Dags att ha med tillhygge när du beger dig ut. I min vardag är området kring min träningslokal ett utanförskapsområde där knivrån sker emellanåt, men om jag vill vara säker måste jag ha med mig eget tillhygge. Detta måste kanske Therese förstå, att det inte är riskfritt att befinna sig på svenska gator och torg. Tror hon att det är 1980? Tekniken, rånen, morden och handgranaterna har utvecklats mycket på senare tid.

Magne

Anonym sa...

Ja det är inte utan att man börjar ana sig till en konspiration.Mord på IKEA och det tystnar snabbt av i media.Nästan som om något måste döljas.Något vi inte ska få se eller veta.
Jag börjar förstå misstänksamheten mot media och vänster-journalisterna.Sverige rör sig mot kanten och det är farligt på riktigt!

Anonym sa...

Media mörkar allt vad dom kan.Det fanns alltså inga SD:are på ikea.Kanske inte i Västerås heller?

Anonym sa...

Chefen för Malmö-polisen meddelar att man snart börjar gripa handgranat/bombkastar-skyldiga.Berättar man sånt i förväg för att dom ska hinna beväpna sig i tid?
Eller ska man betta en hundring på att polischefen aldrig polisat i verkligheten utan är en glad jurist med framtidsvisioner?
En av den sorten som kan värdegrunden på sina tio fingrar och genus-katekesen fram-och-baklänges?

Anonym sa...

Ingen riktigt bra dag för det Nya Sverige idag heller vad det verkar.
Trots att Löfven gör sitt för att komma åt SD så vill det sig inte riktigt.
Röd ungdom höll sig inte inom lagen.
Grön ungdom vill inte göra värnplikt.
Mor och son knivdödade av några vars etnicitet inte är viktig men slunkit igenom på bild.
Ny skjutning i Malmö trots att polisen snart ska gripa de skyldiga som man jagat enligt media länge.

Faktum är väl att det är uppenbart att man inte bryr sig längre.Inte ens media orkar riktigt mörka längre.Eller är man så här klantiga?

Anonym sa...

Det här är alltså framtiden.Politiker och journalister som medvetet ljuger för sina väljare för att få igenom sin vilja?
Som gammal moderat kan jag från och med idag titulera mig f.d moderat.
Valet är inte så svårt för så här ska vi bara inte ha det!

Anonym sa...

Du kunde också ha låtit artikeln handla om att inte dra några slutsatser alls utan bara fortsätta låtsas som om det regnar.

Anonym sa...

Jag har ingen aning om etniciteten på de som mördade de oskyldiga i Västerås. Sverige tar dock in 2000 asylsökare varje vecka, som förändrar demografin totalt och utmynnar i konflikter. När Estland eller något baltland ska ta emot 200 asylsökare protesterar de. Polen protesterar de med när det kommer några hundra. Japan tar emot 11 asylsökare per år. Men i Sverige har vi våra 2000 per vecka, som har blivit fullständigt accepterat bland våra goda politiker och till viss del bland folkmassorna. Förändringen märks snabbt på gator och torg. I Stockholm kan man alltid se nya invandrargrupper. De senaste fem åren har afrikaner och människor från Kirgizistan, Turkmenistan, Eritrea, Syrien och Afghanistan blivit betydligt fler.

Detta land är tamefan på väg åt helvete! Detta land har tappat kontakten med verkligheten. Detta måste ändras 2018, men det tycks inte finnas på kartan att minska asyl- och anhöriginvandringen, mera sannolikt är att den kommer öka ytterligare - kanske till 3000 personer per vecka, alltså 50 % ökning.

Magne

Anonym sa...

I dagsläget är det direkt revolutionärt och samhällsomstörtande att ha koll på Googles och Bings search operators.Vet man dessutom vad en VPN är bra för och kastar cookies har man gått över gränsen.Håller man sig med kryptering är det definitivt skadligt för systemet.

Å andra sidan vet man varför media mörkar och ljuger.Alltså inte bara "agendar" lite utan direkt ljuger.Man vet varför politiker får ont i lilla magen och pladdrar nyspråk de få gånger fel frågor ställs.

Det är ett val man gör.Ett val man tvingas göra.Demokraturer fungerar ju som demokraturer gör.

Hans Li Engnell sa...

Enligt polisen är gärningsmännen två asylsökande eritreaner boende på samma asylboende:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21238944.ab

Anonym sa...

Det är enkelt att förstå varför det tystnade igår.Nu kommer nästa fas.Damage control.
Lite marschaller och nallebjörnar.Intervjuer med lämpliga präster och samma gamla vanliga kriminologer.Vi får inte lägga skulden på alla våra invandrare,asylanter,eu-migranter,ensamkommande flyktingbarn och papperslösa.En stund som denna ska vi komma ihåg hur besvärligt och otryggt de haft det innan de kom till Sverige.
Löfven och Kinberg Batra kommer vara allvarliga och släppa några nyspråkskonstrutioner.
SD är på något sätt inblandade och medskyldiga.I varje fall enligt den vanliga vänsterklacken.

Där ute i verkligheten ser svenskarna hur SD:s reklam rivs ner i Stockholm och nekas plats i Skåne.Man ser hur tidningarna drevar för attacken i Göteborg men tystar den i Enköping.
Det är fortfarande omöjligt att offentligt diskutera vad det är som sker.
Därför är det är ganska rimligt att anta att förtroendet sjunker som en sten.

Alla som tror detta kommer sluta bra räcker upp en hand!

Anonym sa...

Flyktinganläggningen i Arboga får extra polisskydd mot mörka krafter så klart.
Svenskar som ska handla på Ikea eller något annat ställe behöver ju tydligen inget skydd mot mörka krafter.
Öppna era hjärtan och 87% vill ha det så här!

Anonym sa...

Fackeltåg mot rasismen 13/8

https://www.facebook.com/events/1595079520756723/

Anonym sa...

Min cyniska ådra säger mig att dessa mord på oskyldiga som skett under de senaste månaderna kommer inträffa allt oftare framöver. Vi hade i mars en oskyldig som dog när några pepprade ned en restaurang i Biskopsgården, där också ett tiotal oskyldiga blev skottskadade. Senare i juni inträffade mordet på Lisa Holm, där en balt sitter fängslad misstänkt för mordet. Nu har alltså en asylsökare som kom in för någon månad sedan från Eritrea knivmördat en mor på 55 år och hennes 28-åriga son på Ikea i Västerås. Detta får mig att minnas mordet på Elin Krantz 2009, då en kriminell afrikan vid namn Ephrem Tadeles Yohannes från USA gift sig med en svensk kvinna, och väl i Sverige våldtog och mördade Elin på ett synnerligen vedervärdigt sätt. 2013 slog kongolesen Doudou Ahoka ihjäl en 15-årig pojke och en 55-årig kvinna med järnrör efter att ha fått en psykos, fast undersökning visade att han varit vid medvetande när morden skett. Oavsett psykosliknande tillstånd eller inte, är en sådan handligt, att binda två 15-åriga pojkar i en källare och där misshandla dem, och avsluta med att mörda den ena pojken och sedan mörda en 57-årig kvinna som försökt avbryta misshandeln, fullständigt vedervärdig och har en orsak till att personen just valde att mörda en 15-årig pojke och en 55 årig-kvinna, när han hade möjlighet att begå självmord eller bara lägga sig ned och inte gjort någonting alls.

Vi kommer vänta 2 månader, sen har vi nästa oskyldiga offer som fått stupa pga. en oansvarslös gränskontroll! Barack Obama har offentligt talat vid 10 masskjutningar i USA under sitt presidentskap. Hur många oskyldiga offer kommer Stefan Löfven få tala om offentligt? Det kommer nog bli jämnt upp med B. Obama, om han nu har mod att adressera händelserna offentligt. Enklare är ju att tala på första maj om solidaritet och mångfald.

Magne