måndag 17 augusti 2015

Politikerfrälse utan skam i kroppen


För tre år sedan sände SVT ett inslag om miljöpartisten Mikael Johansson. Han lämnade riksdagen efter valet 2010 och levde gott på sin riksdagspension. Johansson förklarade att han nog tänkte hitta ett jobb vad det led. I dag skriver vi 2015 och samme man dyker upp i ett liknande inslag.

Nu har Mikael Johansson "slagit ur hågen" att hitta ett arbete. Han är ju 55 år. Vilken fantastisk inställning. Herr Johansson tillhör just det parti som menar att det inte behövs några incitament för att arbeta. Folk vill ju göra rätt för sig. Att göra arbetslösa fattigare ger inga fler jobb, brukar det hävdas.

Ändå är Johansson själv ett perfekt exempel på just hur incitament fungerar - och vad frånvaron av dem leder till. Det är klart att det inte lockar att söka några arbeten när man får 38 000 kr varje månad för att hasa omkring hemma i mjukisbyxor och dricka kaffe.

Om riksdagspensionen, som egentligen kallas omställningsstöd, upphörde skulle Johansson bli tvungen att göra det alla vi andra måste göra när vi slutat en anställning - söka nytt jobb. Även om man är 55 år. Men han behöver inte göra det. För han är före detta riksdagsledamot.

Runt 60 procent av alla som slutade i riksdagen efter förra valet lever fortfarande på inkomstgarantin. Centerpartisten Johan Linander är en av dem. Han får 50 000 kr i månaden för att göra ingenting. Linander säger att han "var lite naiv" (om en enda politiker till ursäktar sig med "jag var naiv" osäkrar jag revolvern) som trodde att det skulle vara mycket lättare att hitta ett arbete efter tiden som riksdagsledamot.

Jag gissar att herr Linander inte har sökt alla tänkbara lediga arbeten som finns där ute utan fokuserat på de som passar hans juristutbildning. Det är förstås ett naturligt ställe att börja på, men Linander har kunnat ge tusan i att söka andra jobb tack vare inkomstgarantin som ger honom en månatlig inkomst långt över vad flertalet arbetande svenskar tjänar.

Detta är så förbaskat oanständigt!

Systemet är genomruttet. Samtidigt som borgerliga politiker talar om "arbetslinjen", ökar skillnaden mellan förvärvsarbetande och arbetslösa+sjukskrivna samt hävdar att man måste flytta dit jobben finns, sitter de alltså själva och håvar in pengar utan att göra ett skit när de väl slutat som riksdagsledamot.

Men inkomstgarantin har ju reformerats? Ja, för de som valdes in i Sveriges riksdag i höstas är den mindre generös. Men har du suttit i en mandatperiod får du ett helt års försörjning efter avslutad tjänstgöring som ledamot. Har du suttit i två mandatperioder får du två år. Sådana förmåner ser vi egentligen bara bland näringslivstoppar, även om det då förstås handlar om högre belopp.

Måste man inte ha en särskild trygghet för politiker för att kunna locka folk till politiken? Nej, jag har ingen förståelse för att politiker ska behandlas annorlunda än andra. Dessutom torde det vara fullt möjligt för välbetalda riksdagsledamöter att lägga undan pengar under sina fyra eller åtta år i riksdagen för att skapa en omställningsbuffert åt sig själva. Så får vi andra göra. Det kallas att planera sin ekonomi för oförutsedda händelser.

Tanken slår mig. Kan svårigheten ett hitta ett nytt jobb månne ha att göra med att de inte var så kompetenta till att börja med? Det finns kanske en orsak till att vissa blivit kvar i riksdagen i flera decennier...

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att det frälset, den eliten, det etablissemanget känner sig utmanade och hotade när det dyker upp ett uppstickarparti som SD.Hela huset gungar till i grunden.Man vet ju vad man ska tycka och säga tills man drar sig tillbaka.Uppstickare ska inte komma här och komma.
Nu är det inte så länge sen miljömupparna själva var uppstickare.Men tiden går fort när man tjänar bra och partiet drog till sig samma sorts broilers som de andra.Makt att bestämma och ett svällande konto har den inverkan också på idealister.

Anonym sa...

Du sätter fingret på en viktig detalj. Politikerna ordnar förmåner som folket inte får ta del av. Mig veterligen finns det många tråkiga arbeten. Ska de också få 1 eller 2 års inkomstgaranti? Ska motiveringen vara densamma: det är svårt att locka lärare och ekonomer? Anledningen härtill är att det är tråkiga arbetsuppgifter.

Du måste belysa hur statsanställda politiker roffar åt sig skattebetalarnas pengar. Folket är mindre vetande hur våra politiker roffar åt sig våra pengar. Inte nog med att de skänker bort våra pengar till andra utan att fråga oss, de tar också pengarna ur våra fickor för att finansiera sin fleråriga semester.

Magne

Anonym sa...

Aftonbladets krönikör/ledare/folkuppfostrare Eva Franchell menar på att offer för våld inte känner hat.Hon har läst det någonstans.
Jo Eva Franchell det gör jag.Både mot gärningsmännen men också mot dom som gjorde det möjligt.Det är möjligt att Eva Franchell är godare än mig.Att hon bor i ett bättre område än mig.Men hat känner jag.Inte mindst mot såna som Eva Franchell som anser att att dom har rätt att bestämma vad jag ska och inte ska.
För ärligt talat vad fan vet hon om det?Allt står inte i en klok-bok nämligen!

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article21264795.ab

Anonym sa...

Vår politikeradel slåss nu för sin existens med hjälp av medias brun-näsor.
Revolution är kanske att folket återtar demokratin i ett land som Sverige?
Det kan vara något att hålla i skallen när man försöker tvinga på oss vänster-högerskalan!Argumenten tryter nu och bägge kvällstidningarna tar revansch och tv-sänder från Norrköping.Dom sista bitarna av verklighetsbilden ska räddas så att vi kan fortsätta låtsas.

Anonym sa...

Det finns som bekant 4 sätt att spendera pengar.

Anonym sa...

Svensk politik är som kriget mellan Åsa Linderborg och Niklas Svensson.Det ska verka på riktigt så går kanske någon på det.Möjligen ligger det någon sanning i det dvs Åsa Linderborg får inte flyga helikopter för Jan Helin.
Men det ser ur som om det kunde ha varit på riktigt.Åsa och Niklas hatar verkligen varandra.Egentligen är Åsa och Niklas väldigt lika på väldigt många sätt.Men först och främst i att lönekontot fylls när man gjort nyheter.Det gör man på samma sätt som nyheter skapas av dokusåpornas intriger.Steget till politiken är inte så långt.Man skapar nyheter och låtsas kriga med varandra.För lönekontots skull och varför inte pensionens?

Anonym sa...

Det är på något sätt djefligt roligt att det handlar om en miljöpartist.Normalt skrider de fram under sin gloria och har fullt upp med att vara goda.Eftersom de besvärliga frågorn aldrig ställs kan man fortsätta med det.I det här fallet är alla frågor besvärliga precis som med Auschwitz och bottenfärgen.

Anonym sa...

Det troliga är precis som du antyder att han hasade omkring i mjukisbyxor och drack kaffe även innan han blev riksdagsledamot. Så behövde han pengar och åsikter var det enda han hade erfarenhet av. Åsikter om hur andra ska leva. Miljöpartiet blev räddningen, stor utdelningar, liten insats. Några erfarenheter eller utbildning behövdes inte, i detta parti tas alla emot. Bristande kompetens är närmast en tillgång.
Sådant som att prestera eller ha krav på sig är för andra, inget för en sann miljöpartist.
Sen undrar en del varifrån politikerföraktet kommer....

Gumman Gummander sa...

Undrar om det inte vore bra om riksdagsledamöterna fick ett arvode som motsvarade inkomstbortfall (plus ev. tillägg för dubbel bosättning) och inget annat. Dessutom skulle de självfallet vara garanterade att återvända till sitt tidigare jobb. Case closed.

Anonym sa...

Hej.
Vad sägs om den här tanken: vi gör om riksdagen till att hålla trehundra ledamöter. En tredjedel tillfaller som idag politiska partier. En tredjedel tillsätts via rena personval; vilken svensk medborgare som helst. Flest röster först osv i fallande antal. Tredje delen tillsätts via lotteri med enkla spärrar: ej tidigare straffad, ej otillräknelig, svensk medborgare sedan födseln. Partierna får representation, politiskt intresserade kan kampanja utanför partierna, och lottningen ger statistisk representation av hur man nu vill definiera in människor i grupper (eller strukturer).

Ett boktips: Weil, Simone "Om de politiska partiernas avskaffande"

Kamratliga hälsningar,
Rikard, gymnasielärare

Anonym sa...

Varför vill du bara lotta in svenska medborgare? Varför kan man inte lotta in vem som helst från hela världen nu när alla har rätt till Sverige?

Anonym sa...

Henrik Arnstad som är regeringens fascist-expert vill öka invandringen kraftigt för att minska SD:s inflytande skriver han på Twitter.Är han regeringens demokrati-expert nu också?

Anonym sa...

Är det detta som kallas medborgarlön?

Anonym sa...

Klart de som lyckas bli valda ska försörjas på livstid.När eliten diskuterar mera sovmornar till barnen och flerfärgade plåster mot rasismen samtidigt som man skiter i både mord,våldtäkter,bobubblor och massinvandring är väl inte livstids försörjning av rostiga politiker något att bry sig om.Är man elit så är man.