söndag 30 augusti 2015

Vart tog den rationella högern vägen?

Under denna helg hände något i sociala medier som gav en obehaglig ögonblicksbild av tillståndet i svensk migrationspolitisk debatt. Kanske kommer det i efterhand att betraktas som något av en milstolpe - antingen för att det i just detta ögonblick inte kunde bli värre eller för att det nu var för sent för att det skulle kunna bli bättre.

Det som hände var att försvararna av dagens miljöpartistiska migrationspolitik började dela bilder på drunknade barn funna vid Medelhavets stränder. Plötsligt dök de upp där i mitt flöde. Genom denna handling visar dessa människor att de dels inte drar sig för att göra billiga politiska poänger på hemska tragedier (något de gärna anklagar sina motståndare för), dels att de gett upp den sakpolitiska diskussionen.

I samma veva skrev Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson ett blogginlägg som bekräftade uppfattningen att den sakpolitiska debatten de facto är över. Innan den ens kommit igång på allvar. Blogginlägget är illustrativt för borgerlighetens förlorade markkontakt i dessa frågor. Det vädjar till empati, till hjärtat. Inte till förnuft och rationalitet. Inte till hjärnan.

Det är så här det under många år har sett ut på vänsterkanten. I alla tänkbara frågor har de kört känslospåret. Pekat på den kalla högern och skrikit "högerspöke". Pekar på de känslolösa vinstdrivande företagen utan empati med sina anställda. Skällt på entreprenörer som vill bli rika. Att nu delar av borgerligheten fallit in i samma sätt att diskutera och debattera är anmärkningsvärt. Och tragiskt.

Borgerliga företrädare som drar paralleller med 30-talets Tyskland när de ser utvecklingen i Sverige visar inte bara på en djup historisk okunskap utan får dessutom se extremvänsterns problemformuleringsfälla slå igen bakom dem. Jag får gratulera till det fina sällskapet.

Senast i dag drog Peter Wolodarski det lastgamla Hassanskämtet om "10 000 tyska bögar" i en kolumn om migrationen, väl använt av en rad vänsterdebattörer men det förtjänade tydligen en återpublicering. Starkt av en chefredaktör på landets största morgontidning.

Tendensen är tyvärr att vi får se mer av känsloargument. Vilket förmodligen betyder fler hemska bilder. Ty ingen kan värja sig mot sådana bilder. De fastnar på näthinnan. Men om de så kallade frihetsvännerna tror att detta tillsammans med vädjanden om att öppna våra hjärtan kommer att övertyga fler om det förträffliga i dagens politik, lär de bli besvikna. På samma sätt som abortmotståndares hemska bilder på aborterade foster inte övertygar de flesta i abortfrågan kommer dessa bilder inte bli annat än osmakliga inlägg i en polariserad debatt som just nu tycks ta flera steg bakåt.

Det oroliga människor behöver är inte bilder på drunknade barn. Alla vet redan vad som pågår i Syrien och på Medelhavet. Det är inte okunskap som får folk att känna oro över en havererad asylpolitik i Sverige. Det är de faktiska konsekvenserna i just deras kommun, på just deras skola, på just deras vårdcentral, på just deras äldreboende. Att besvara denna oro med att vi måste visa mer hjärta, är bara hånfullt.

Vart tog den rationella och intellektuellt hederliga högern vägen? Den som lyfte fram ekonomiska och ideologiska argument och fick dem att framstå som det mest rationella i världen. När började magkänslor bli viktigare än sakliga argument? Förmodligen när några började inse att debatten är förlorad. Då återstår bara att vädja till människors empati, be motståndarna hålla käften och dela ut etiketter på alla som tycker fel.

När Sverigedemokraterna börjar bli det parti som står för realism och hjärna i en fråga, då vet man att något allvarligt har hänt med den svenska borgerligheten.

Skärp er.

Özz Nujen håller förstås stilen. 

18 kommentarer:

Ulla-Karin A sa...

La märke till samma sak, bilderna dök upp även i mitt flöde. Där nånstans känns det som att debatten inte kan sjunka lägre. Fruktansvärt obehagligt och ovederhäftigt. Det måste slå tillbaka. Hoppas jag.

Analytikern sa...

VissT, PKgänget vet att de är torsk i debatten.
Allmogen ser effekterna av migrationspolitiken handgripligen.

S+m retirerar från sitt ansvar.
Ca 60% har fattat enl. opinionsundersökning att välfärden inte
pallar dagens migranttryck
Och detta behandlas inte av s+m
Effekterna av all dessinformation kommer bli bibliska.

Anonym sa...

Tyvärr är tiden för saklig debatt över.
Med medias benägna bistånd.
Samma media som nu öser galla över sociala media för näthatet är ju de som återpublicerar sociala media när det passar.Nu argumenteras det för förbud av sociala media som inte håller sig till medias etik.Vad skulle det kunna betyda annat än att man får skriva på sociala media OM man instämmer i medias åsikter? Naturligtvis är det dom andra som skruvar upp stämningen.Själv skruvar man inget.
Det finns ingen väg ut nu.Inget samförstånd som kan rädda berättelsen.Inga kompromiss-lösningar som håller civilisationen på plats.
Någon måste vinna.Verkligen vinna.Någon måste besegras.
Det kommer inte vara tangentbordet som ger vinnaren segern.Pennans makt och allt det.
Den liberala demokratin är en garanterad förlorare.

Anonym sa...

Bilderna är främst en påminnelse om att de som flyr faktiskt gör det för att de måste. Väldigt få skulle riskera sina barns, eller sina egna, på medelhavet om det förväntade utfallet av att stanna var döden kontra riskerna och möjligheten att överleva en flykt.

Anonym sa...

Alltså, vi kan inlemma flyktingar - miljoner, om så Wolodarski vill, men de ska självklart bo i skjul eller i flyktingtält i sådant fall. I jordanien, Libanon och Turkiet gör de så. Wolodarski klagar ingenting om att levnadsstandarden för dem är väsentligt lägre. Men när vi inlemmar 81 000 flyktingar, därtill betalar anhöriginvandringen, betyder det att vi spenderar pengar på dem. Boendet är ett hotell, maten är serverad med ärtsoppa o pannkaka, ett litet busskortsbidrag, tandläkarvård etc. Nämner Wolodarski det?

Ta i lite mer. Kör in 1 000 000 flyktingar, och därtill anhöriginvandringen, men ge fan i att ge dem hotell o välfärdstjänster. Det är så nämnda länder kring Medelhavet gör. Men alla måste väl fatta att vi kommer bli tvungna att ha dem i flyktingskjul inom något decennium? Migrationsströmmarna kommer öka till Europa och i synnerhet Sverige. Ska vi hålla på med denna verksamhet, säg, 20-30 år till, då kan välfärden knappast ges. Med detta sagt är jag inte säker på om Wolodarski har tänkt längre än 2-3 år, om ens det, eller för den delen överhuvud funderat hur Europa och Sverige ska bevara fred och gemenskap om 20-30 år.

Men varför säger han inte att vi kan ta emot fler, men att de också ska bo i skjul och flyktingtält, som de gör i Jordanien, Libanon och Turkiet? Fler skulle räddas undan krig och förtryck, mördande, våldtäkter nere i Syiren och Irak, men bo lite sämre. Var klämmer skon? Är Wolodarski inte riktigt solidarisk med flyktingarna? Vill han ha ett någorlunda välordnat Sverige?

Alla människor kommer hit, de blir en del av Sverige, och vi ska grunda vår demokrati, frihet och fred kring detta samhälle. Jag undrar hur befolkningen ska kunna utgöra en sådan stat när folket har bytts ut. Det handlar om en framtid, i Europa och i synnerhet Sverige, som ska kunna fortleva om 20-30 år. Att tänka 3 år framåt är enkelt, men att tänka på nationens, folkets, och dess levnadsstandard, trygghet och gemenskap, är något som det krävs planering för. Den planeringen är totalt utebliven, i synnerhet av Wolodarski, men detta gäller även våra politiker.

Magne

Riga sa...

Vill man vara extermrationell blir ett spår detta:

Alt 1. Sverige stänger gränserna helt. Sverige som nation bidrar då inte till flyktingkatastrofer (däremot andra katastrofer).


Alt 2. Sverige säger vi tar emot alla flyktingar på ett generöst sätt, då kommer vi göda flyktingsmugglare och bidra till enorma flyktingkatastrofer tills samtliga världens oroshärdarär tömda (och Sverige antagligen ett land ingen vill fly till).

Målet måste vara att ligga mellan dessa extremer och sansat diskutera det för alla bästa alternativet. Tyvärr verkar detta inte gå idag då samtliga som inte förespråkar alternativ 2 per automatik är onda. Hur ologiskt det än är.

Amnexis sa...

Med SDs politik hade möjligheten ökat att dessa barn valt att stanna i närområdet och överlevt. Özz Nujen's allt-åt-alla-politik dödade barnen.

Anonym sa...

Riga:

"Målet måste vara att ligga mellan dessa extremer och sansat diskutera det för alla bästa alternativet", skriver du Riga. Men detta är ju vad Sverige har i nuläget. Vi har ungefär 80 000 som kommer från tredje världen, det vill säga flyktingar och anhöriginvandrare, bidragsinvandrare, ekonomiska invandrare. Men menar du att det ska vara 3 000 av dessa? Vad är rimligt? 80 000 är ju ingenting om man jämför med hur många som är på flykt samt hur många som skulle få de bättre i Sverige

Din analys, Riga, saknar analytisk förmåga. 80 000 är ju inte så mycket. Men samtidigt har Sverige tagit emot 1 miljon flykting- och anhöriginvandrare från 2000. Men nu kanske det är dags att säga att vi måste integrera dem, få till ett återflyttningsprogram, assimilera dem etc... i stället för att pumpa på i 20-30 år till, tills vi är 39.5 millioner människor, då svenskarna består av några få millioner av dessa.

Så, Riga, lite tankeverksamhet är inte för mycket begärt.

Magne

Jerker Montelius sa...

Tre små reflektioner
1. Kommer ni ihåg upprördheten från media när TPB (felaktigt) anklagades för att publicera bilder på döda barn? Nå? https://plus.google.com/+JohnnyOlsson/posts/3NFVFnwjhXX

2. Hur stor del av de drunknade i Medelhavet beror på att att det finns en bild hos flyktingar om ett enkelt och generöst flyktingmottagande i Sverige? Det får vi aldrig reda på. Inte alla av de som dör på Medelhavet är från Syrien eller andra regioner med krig. Är det så att Sveriges flyktingpolitik snarast bidrar till att dränka barn på Medelhavet.

3. Titta på Moderaternas utspel nu här i sommar
A. 22/6 Moderaterna vill se fler socialarbetare på fältet. http://arbetet.se/2015/06/22/moderaterna-vill-se-fler-socialarbetare-pa-faltet/
B. Avskaffad informationsplikt om HIV. http://www.svd.se/kinberg-batra-ta-bort-informationsplikten-for-hiv-smittade
C. Fler sovmornar för skolelever. http://www.svt.se/gomorron-sverige/ett-politiskt-utspel-som-jag-blir-ganska-trott-pa
Är det här ett parti med markkontakt?

Anonym sa...

Vi måste stämma bäcken,nu inom en snar framtid återupprepas det som var början till Syrien kriget,överbefolkning strid om vattenresurser inflyttning till stora städer för miljoner fattiga som tvingats lämna landsbygden.Vatten resurserna kommer att sina i Mellan Östern och Afrika,de flyktingströmmar vi ser nu är en å jämfört med den flod som kommer.

Anonym sa...

Ja 10.000 tyska bgar används främst inom MP numer . . inget fel men gamla skämt blir oftast inte roligare om de upprepas.
Och sedan dessa fruktansvärda bilder . . på döda barn . . MEN var är alla bilder från alltdet "krig och elände" som skapar flykt coh som anges som asylskäl? kanske dessa bilder skulle skapa en annan känsla en annan reaktion?

Anonym sa...

Snart flyttar mångfalden in på Södermalm från Rinkeby.Det blir uppskattat!
#AllasRättTillSödermalm

Anonym sa...

När slutar det att vara rationellt att vara kritisk till värdegrunden,DN och DDR-Sverige?

http://snaphanen.dk/2015/08/29/sondagskronika-mardrommen/

http://www.marikaformgren.se/#post80

Anonym sa...

Eftersom DÖ gäller anser väl borgerligheten att Morgan Johansson är rätt ute?

"Han efterlyser ”ett politiskt ledarskap där man orkar stå upp i förhållande till sina väljare”."

http://www.svd.se/morgan-johansson-om-extra-eu-krismote-nodvandigt

Anonym sa...

Stackars PO Ola Sigvardsson får på tafsen av Thomas Gür.
Och då har ändå ingen frågat PO om DN:s hat-journalistik.

http://www.svd.se/po-i-replik-om-tryckfriheten

Dr Caligula sa...

Tyvärr har tidningarnas och medias kommersiella behov av klick och flamebaiting (starka ord och svullnande påhopp säljer bra) ingått en ohelig allians med en PK-mässig politik, identitetstänkande (man är svart, lesbisk eller stockholmare, inte i första hand medborgare) och en rejält okunnig medelklass uppfödd på flumskola, tv-serier, P3 Star och ståuppare. A perfect storm.

Anonym sa...


Här lider folk som vanligt. Finna inga jävlar som lider lika mycket som er. Spyfärdig.....

Anonym sa...

Anonym 19:23
Ja spy du i din röda hink.Spy magen tom och borsta tänderna sen.Omväxling förnöjer.