fredag 28 augusti 2015

Politikerna ljög om datalagringen


Datalagringsdirektivet, som innebär att staten ålägger teleoperatörerna att lagra all digital kommunikation mellan icke brottsmisstänkta medborgare, må ha fallit i EU. Men i Sverige lyckades politikerna genom en lydig utredare se till att massövervakningen kunde fortsätta. I, som det kallas, "enlighet med svensk lag".

När FRA-lagen skulle röstas igenom varnade kritiker för ändamålsglidning. Syftet var att bekämpa yttre hot, sades det. FRA skulle inte spana på vanliga svenskar. Målet var terrorister och utländska hot mot Sverige. Den amerikanska motsvarigheten NSA sade samma sak om sin verksamhet, men tack vare Edward Snowdens läckor vet vi att de ljugit hela tiden. NSA samlade och samlar fortfarande in mängder av trafikuppgifter från vanliga amerikaner. De ser operatören AT&T som "en partner".

Dessvärre har inget läckt från FRA, så vi vet inte om myndigheten följer svensk lag. Men eftersom FRA-lagen inspirerades av den amerikanska lagstiftningen, och systemet med en nickedockadomstol (edit: Försvarsunderrättelsedomstolen, tack för påpekande från läsare) påminner om den amerikanska motsvarigheten, ser jag tyvärr liten sannolikhet i att FRA skulle sköta sig klanderfritt jämfört med NSA och brittiska GCHQ.

Ett varningens finger om ändamålsglidning höjdes även mot datalagringen. Nu ser det ut som om vi får rätt. Datalagringen skulle, precis som FRA:s och NSA:s massövervakning, inte riktas mot "vanliga medborgare". Systemet är nödvändigt för att bekämpa grov gränsöverskridande brottslighet. Och barnporr, förstås.

Åter igen ser vi hur politikerna visat sig vara kallhamrade lögnare. Skatteverket har använt trafikuppgifter i vanliga taxeringsärenden. Nu är även Tullverket med på tåget. Genom att ha tillgång till alla svenskars digitala kommunikation kan man säkert få tag på en och annan smugglare. Och det är ju kul. Men är det proportionerligt?

Försäkringskassan är också intresserad. I fall av grov ekonomisk brottslighet, även grovt bidragsbrott, vill myndigheten få möjlighet att inhämta information som samlats in med hjälp av den svenska datalagringen. Den datalagring som av EU-domstolen förklarades bryta mot de mänskliga rättigheterna (och därför avskaffades i en rad EU-länder), den datalagring som bara skulle användas för att kunna bekämpa riktigt grov brottslighet - den ska nu alltså användas för att jaga bidragsfuskare.

Vi måste fråga oss vad som blir nästa steg. Ty inbilla er inte att detta är slutet, att politiker och myndigheter kommer nöja sig med detta. Datalagringen är ett smörgåsbord, och det är helt naturligt att fler hungriga vargar kommer vilja ha sin beskärda del av festligheterna. Det vill säga din och min digitala information. Vår integritet är till salu.

Sällan har politiker ljugit så flagrant och öppet och kommit undan med det. Och det är tyst, så tyst, i de svenska medierna. 

Läs även:
HAX, Oisín Cantwell

14 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla Hans, det förstår du väl att vi har viktigare saker att diskutera som den strukturella rasismen och könsmaktsordningen. Slut ironi.

Hans Li Engnell sa...

Och hbtq-frågor.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/8-miljoner-till-hbtq-program

Anonym sa...

Men i Rosengård går livet vidare som om ingenting hänt.
Här finns inga data lagrade.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21322847.ab
http://www.expressen.se/kvallsposten/flera-blev-knivskurna--och-beskjutna-i-natt/

Analytikern sa...

Tja, datalagring.
Visst kommer upplägget utnyttjas av myndigheter i diverse syften.
Koll bl.a. på vad medborgarna fysiskt befinner sig via mobiltelefoner.

Det kanske går att utläsa ett mönster i händelserna.
Det mönster jag ser att det näppeligen en tillfällighet att polisen
låtit ett antal No Go Zoner växa fram.
Det har förelegat underförstådda direktiv att inte vara alltför operativt effektiv.
Uppkomsten av ghetton och med en bristfällig personlig säkerhet gör att efterfrågan
på den starke mannen kommer växa.
Ty staten kan acceptera viss oordning med vid en punkt sätter staten ned foten så att polisen verkligen kan utöva sitt våldsmonopol i hela landet. Att svensk lag gäller som kanske behöver uppdateras för eliminera våra No Go Zoner.
Och att föra allmogen bakom ljuset vad gäller datalagringen är väl blott en delstrategi för att få en effektiv kontroll av medborgarna.
Ingen uttalad agenda men absolut den som bedrivs.

Anonym sa...

Det är inte så svårt att se var fascisterna bor.
Om man inte heter Henrik Arnstad förstås.
Men han har nog rätt bra betalt för det lilla han gör.

Annars är det som man sa som barn.
"Den som nämndet han klämdet"
eller
"Den som sare han vare"

Beväpna er !

Anonym sa...

Nyspråket på BRÅ är under attack!
#BackaFobierna

http://www.svd.se/ar-hatbrott-uttryck-for-en-fobi

Anonym sa...

Och det är inte det enda svenska politiker ljuger om.
Det verkar som om allas vår feministiska Margot måste skruva upp kravnivån.
Betydligt!
" “The EU's fundamental lack is a lack of will for a common border protection”, Zeman said.
"Today, a common European army would come in handy" to address the issue, he added"
https://euobserver.com/migration/129988

Mats Bjur sa...

Vad ät den egentliga lagformuleringen?
Och hur kommer det sig att andra myndigheter kan tycka att de har frihet att agera? Med vilket lagstöd?

Anonym sa...

Problemet är inte i första hand att myndigheter har tillgång till information. Det verkliga problemet är att utomstående, ex porrföretag som förekom i ett aktuellt rättsfall, kan köpa information som myndigheter måste gå till domstol för att få. Det vi behöver är lagstiftning som skyddar medborgare mot missbruk av det som samlats in.

Hans Li Engnell sa...

Allt det där är ett problem. Men det sistnämnda illustreras ju tyvärr utmärkt av hur Windows 10 fungerar:

http://cornucopia.cornubot.se/2015/08/windows-10-avlyssnar-allt-du-gor-och.html

Anonym sa...

Jag kan tycka att mer avancerade datoranvändare borde vara de mindre avancerade behjälpliga med råd och dåd i den här frågan.
Både Hax och Cornucopia larmar.Men någon egentlig hjälp att hålla sig undan får man inte.
Främst Hax har gjort övervakningen till sin huvudfråga.Med sin kunskap borde han lägga mer tid på praktiska råd och dåd än på att propagera för droger.De frågorna borde för övrigt hållas isär.En övervakningsivrare ser nog tex Hax drogpropaganda mest som ett skäl till att inte lyssna på honom och garanterat som en orsak till att "lyssna" på honom.
Vad tror du Hans?

Hans Li Engnell sa...

Jag ser samma problematik. Vi är många som larmar och berättar hur det ser ut, men det är få som har kompetensen att skydda sig på riktigt. Min kompetens sträcker sig till att använda Tor, VPN-tjänster och viss kryptering, men där tar det stopp. Jag skulle väldigt gärna se mer av "5 enkla steg, så här skyddar du dig" på nätet.

Anonym sa...

Det finns sajter som är långt framme.Det går att googla fram.Men visst ett svenskspråkigt initiativ vore välkommet!

Anonym sa...

VPN, Tor och kryptering kan varje person göra. De mest avancerade datoranvändarna använder sig av detta. Det finns ingen quick-fix, t.ex. en superdator som har en speciell IP, som helt enkelt kan röra sig överallt över nätet utan att synas, och därtill ha en hög uppkoppling på 100/10. IPn måste studsa mot andra användare, och det skapar fördröjning. Så vi är avancerade användare. Detta är vad som finns. Svensk säkerhetstjänst, USAs säkerhetstjänst, Ryska maffian etc., använder Virtual Private Network.

Alla måste tänka till. Använd inte ditt fingeravtryck på telefoner eller mobila enheter, registrera inte din data (vikt, personlighetsmönster eller vad det nu kan vara, men självklart måste man ju dela med sig av viss information på nätet också(!). Surfa anonymnt på VPN när du vill vara i fred på nätet.

Denna fråga är viktig. Mycket måste göras. Informera det sovande folket om feminismens skadliga verkan, migrationshaveriet, övervakningen på nätet! Det är synnerligen viktiga frågor som våra politiker missbrukar sitt förtroende.

Magne