lördag 8 augusti 2015

Liberala rop i ett svenskt mörker


Jag blir ibland beskylld för att ha blivit konservativ. Nationalist. Statskonservativ. Ja, omdömena om min politiska hemvist varierar friskt. Jag misstänker att det har en del med mina många bloggposter om migrations- och asylpolitiken att göra.

Det ska erkännas att jag sannolikt har blivit lite mindre radikal med åren, även om jag inte har ändrat uppfattning i frågor som rör narkotika- och sexualpolitik. Det är, tror jag, en utveckling som många genomgår i takt med stigande ålder. Men jag har aldrig, ej heller som osnuten ungmoderat, förespråkat ett avskaffande av nationalstaten. Det finns inget behov av ett sådant ställningstagande i dag heller.

Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att som liberal vara kritisk mot den migrationspolitik som nu förs, vilken är densamma som Alliansen förde under sina åtta år vid makten. Centerpartister hävdar att det inte är migrationen i sig vi ska fokusera på utan de system som stänger människor ute. Fair enough. Men jag menar att även migrationspolitiken måste vara realistisk, inte idealistisk. När vackra fraser tillåts väga tyngre än realistiska överväganden, är jag inte med längre.

Det är naivt att tro att lågutbildad arbetskraft från sönderfallande klansamhällen ska kunna bli en bidragande del i det högspecialiserade svenska samhället inom några år. Regeringen har satt två år som mål, centerpartisterna tror på allvar att avskaffade turordningsregler och sänkta ingångslöner kommer göra arbetsgivare mer sugna på en outbildad migrant än en långtidsarbetslös svensk som både kan språket och har gått ut gymnasiet.

Denna naivitet kostar. Ty när de vackra målen inte blir verklighet, skickas notan till skattebetalarna. Det enda svar Alliansen och de rödgröna partierna har är olika sorters bidragsanställningar - alltså jobb betalade av skattebetalarna. Är det så migrationens kraft ser ut, är det inte konstigt om alltfler blir skeptiska.

Det är heller inget märkligt att som liberal kritisera kåkstäder, markockupationer och nedskräpning på andras mark som en följd av tiggeriet. Här handlar det om att försvara äganderätten, en rättighet som normalt brukar vara viktig för liberaler. Jag finner det minst sagt förbluffande att liberaler inom de borgerliga partierna tar så lätt på när vanligt folk får sin mark ockuperad och nedskräpad.

Jag hyser många åsikter som nationalister och konservativa normalt inte har, däribland avskaffad sexköps- och kopplerilagstiftning, avkriminalisering av all narkotika, en kraftigt bantad offentlig sektor och ett stopp för massövervakningen av vanligt folk. Problemet är att inget riksdagsparti driver dessa frågor i dag.

Samtidigt har jag respekt för att förändring måste få ta tid. Jag tror inte på revolution eller att vi får ett liberalt lyckorike om vi bara ser till att de offentliga systemen kollapsar. Detta är ett av många skäl till att jag kritiserar den migrationspolitik som sju av åtta riksdagspartier, med vissa smärre inbördes skillnader, förespråkar. Den kommer inte leda till ett friare samhälle utan riskerar resultera i det rakt motsatta. De socialdemokratiska skattehöjningarna för att finansiera en havererad migrations- och integrationspolitik har bara börjat.

Om jag fick önska skulle jag vilja ha ett parti som står upp för liberala grundvärderingar utan att flumma ut i ett allt-åt-alla-resonemang. Ett parti som tror på individens förmåga att styra och ta ansvar för sitt eget liv - men inser att vissa under vissa perioder i livet kan behöva ett visst stöd. Som ser allvarligt på brott mot liv och egendom men ignorerar brott utan offer. Som vill belöna flit och entreprenörskap och straffa den som fuskar och begår brott.

Ovanstående gör föga förvånande att jag har utomordentligt svårt att hitta ett parti att rösta på. Det har aldrig varit så lätt att vilja rösta bort någon men hopplöst att veta vilket gäng man ska sätta där i stället.

27 kommentarer:

blog65 sa...

Jag har inte mycket att tillägga... Håller med om i princip allt!

Anonym sa...

Det viktiga är att hålla fast vid definitionen. Liberalismen.Jag definierar mig sim liberal.Det är i det närmaste parodiskt hur skruvandet för att kunna hålla fast vid liberalismen blir.
I svensk liberal anda är det inget konstigt med vänsterhuliganer från LöfvenJugend som
vandaliserar på tunnelbanan.I svensk liberal anda är det ingeting konstigt med kommuner som upplåter SIN mark till tiggar-ockupanter.I svensk liberal anda är det naturligt med en tidning som kallar sig oberoende liberal och stödjer vänsterextremister i kampen.I svensk liberal anda är det naturligt att liberaler låter sig köpas av socialister och kommunister när en nyliberal Kristus-gestalt ramlat ner från sitt kors.
Det viktiga och avgörande blir ändå att kalla sig liberal till syvende och sist.
En anledning till det misstänker jag är att annars får man SD-stämpeln kletad i pannan.Åsikter som är felaktiga SD-stämplas så att de kan osynliggöras.Det enda återstående alibit är att kalla sig liberal så länge ingen kapat åt sig tolkningsföreträdet .

Anonym sa...

Alliansens ledning tror fortfarande på fullt allvar att man tjänat på DÖ och kommer att göra en bejublad återkomst 2018.Man tror fortfarande på att om man beskriver Sverige med innovativt nyspråk och gör just ingenting så kommer allt det dåliga försvinna som en ond dröm.
För att se verkligheten måste man annars stöta sig med mäktiga särintressen internt.Människor som investerat hela sina liv i en paradisisk liberal framtid och alltså är synnerligen delaktiga till dagens prekära läge.
Självklart kommer det därför inte finnas något liberalt alternativ alls.Ledningens lealösa dribblande för att inte kliva på ömtåliga tår har enbart sin motpol i ungdomsorganisationerna.Dessa består egentligen av infiltratörer från SSU,VU och grön ungdom som med en tonårings brist på erfarenhet och ändå tjuriga attityd tror sig sitta med svaret.
Hit har en utveckling lett under många långa år.SD kommer vara den onda dröm som inte försvinner och alltså visar sig verklig.

Anonym sa...

Tidningen Expressen meddelar att miljardären Donald Trump portas från republikanernas möte för sexistiska uttalanden OCH samtidigt får kritik från svenskt håll.....dvs Calle Bildt tycker till på Twitter igen.
"– Om Donald Trump skulle bli amerikansk president så tror jag att det är bäst att vi rör oss mot bunkrarna, skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter."

Det är vad jag kallar journalistik det.
Det är vad jag kallar svensk nyliberalt världsbilddet.
Grandiosa personligheter förenas i en grandios självuppfattning någon?

Anonym sa...

Läsvärd artikel i dagens DN

http://www.dn.se/nyheter/sverige/samordnare-kritisk-till-kommunernas-lagermark/

och ett tecken på att det i alla fall finns något förnuft kvar..

Anonym sa...

Det räcker. Vi förstår att du har blivit rasist. Det är så det funkar. Kritiserar du mångkultur, HBTQ-rörelsen, asyl- och anhöriginvandring osv., så är du rasist. Ett öppet hjärta med en HBTQ-certifiering är det enda rätta. Då är du med i det Goda gänget!

Magne

Somebody is wrong on the internet sa...

Ano 11.05

Politikerna och dess rådgivare verkar leva i en bubbla. Många trodde nog att de hade eliminerat SD iom DÖ. Men istället växer de snabbare än någonsin, med ca 1%-enhet per månad. Det kommer ju att plana ut så småningom, men frågan är kanske inte om de blir största parti utan största block. Vad händer då? Ska S+M regera ihop?

Anonym sa...

Jag kan inte se någon annan lösning än att SL och RFSL får HBTQ-certifiera partierna för att de ska vara valbara.Afa ,Researchgruppen, Arnstad och Expressen får hålla i värdegrundscertifieringen.
Sverige är utsatt för en komplott.Man vill ta vår plats som humanitär stormakt ifrån oss.Extraordinära situationer kräver extraordinära metoder.
Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra får sparka ut sina respektive och ingå ett resonemangsäktenskap.Ung vänster, SSU och Muf får axla polisens roll tills ordningen återställts.
Vänta nu.Det känns som om jag känner igen paniken på något sätt?

Gumman Gummander sa...

Jag fasar inför framtiden. Ett nyval hade behövts i våras (så som utlovades). Då hade Alliansen kunnat komma tillbaka (och skärpa till sig). Nu blir det inget nyval eftersom M har för dåliga opinionssiffror.

Valet 2018 tror jag innebär att SD blir största parti men kan inte bilda regering eftersom man inte får egen majoritet och ingen i sandlådan vill leka med dem. S + M slår sig ihop (för landets bästa, säger de) och vansinnet fortsätter.

Anonym sa...

S+M kommer bli en realitet, om inte innan nästa val, så efter valet. Då landet behöver styras samlar Löfven ihop sig och förmedlar med AKB om ett regeringssamarbete. Budskapet är att landet måste styras, vi måste ta ansvar - dvs. M+S bildar en minoritetsregering där Miljöpartiet lovar att stötta alla regeringsförslag. FP, C, KD och V vill åt annat håll och opponerar sig, de vill helt enkelt föra en politik som är mera i linje med deras partiprogram. SD fortsätter i opposition, som vanligt.

Magne

Anonym sa...

Det är inte ovanligt att länder som landat i ett DÖ-läge till slut får lösa sina inbördes konflikter på gammeldags sätt.Störst går först.Våld och mera våld.
Får man inte sin vilja igenom så får man tvinga igenom den.Med våld när det är nödvändigt.
Det är heller inte ovanligt att den sortens uppgörelser leder till att motsättningar flyter upp på ett sätt som ingen förutsett vidden av.Nu ska vi inte förutse så mycket eftersom det kan gagna dom andra.
Naturligtvis är det ingen statistik vi ska låta oss bekymras av.Vi har en värdegrund att stå på tskf dom andra.Vi ska extrapolera fram vinsterna/lönsamheten på det sätt Sandvikens kommun extrapolerade fram dem.
Vi ska inte diskutera verkligheten eftersom det kan gagna dom andra.Statistik gäller inte Sverige.
Vi som bor här är Herrens utvalda folk.Vi blir det när vi passerar gränsen.
För att undvika onödiga diskussioner ska vi nydana språket så att det bättre täcker verkligheten på ett sätt som omfattas av vår värdegrund.Onödiga ord får ge plats för nya fina.Ord kan nämligen gagna dom andra.

Vi ska alltså hela tiden ha i minnet att DÖ-läget tjänar Sverige väl och att allt annat bara gagnar dom andra.Det ska vi vara stolta över.

Anonym sa...

Något som aldrig dryftas är just liberalernas ansvar för hur Sverige ser ut i dag.
En ny-liberal som Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg blir på något sätt automatiskt befriade från det ansvaret.Kanske för att man tog bakdörren ut när korthuset ramlade ihop.Kanske för att privata investeringarna som gjorts i dessa liberalers framtidsvision är för stora för att backa på.
Lite som Grekland om man låter tankarna vandra.Grekland är ett värdigt EU/euro-land och Sverige är en betydelsefull humanitär stormakt.Så är det bara.
Liberal vill man vara när man inte vill stå för meningsfränderna till vänster och deras värsta tokskallar.
Liberal vill man vara när man inte vill stå för meningsfränderna i mitten och deras värsta tokskallar.
Liberal vill man vara när man inte vill stå för att att vara höger och deras värsta tokskallar.
Och naturligvis vill man vara liberal eftersom det finns plats att vara det så länge man slipper definiera exakt vad det är man är.

Anonym sa...

NEJ,NEJ,NEJ och NEJ ige.

Ni har fått allt om bockfoten.SD är bara ett litet parti fyllt med extremister som snart kommer att försvinna.En kraftfull opposition bedriven efter ett gediget politiskt utvecklingsarbete möjliggör det.
Den Goda Fen har berättat slutet i förväg för mig.
-Fredrik vad du klär i vingar och spö,sa jag till hen.
Populister hör inte hemma i Sverige.Vi som tar ansvar gör det.Det gäller alla utom populisterna med andra ord.
Om vi nu bara spelar våra kort väl och håller oss till narrativet så kommer maken och jag installeras som Sveriges första dam med tillhörande herre redan 2018.
Vi har det högt i tak hos moderaterna ska ni veta.Men inte så högt att vi tolererar dem som får saker om bockfoten och inte håller sig till narrativet.Vi tycker inte det är liberalt.Vi tycker det är ansvarslöst och populistiskt bara.
Öppna era hjärtan och rösta på det största oppositionspartiet 2018.Det kommer att tjäna Sverige väl eftersom Sverige kan och Sverige också kan bättre.
Vi kommer snart introducera vår nya slogan "Sverige kan allt" som de fiffiga reklammakarna har tagit fram.Ååååå vad vi ska dansa disco då!

Vi moderater vill att det ska vara så!

//Anna

Anonym sa...

Hahaha - för den som letar tecken på den tilltagande desperationen är namn som Arnstad och Madestam ständigt ett tillfälle för glada skratt och utrop.
När det är det tyngsta artilleri man har att i falsett ropa på hjälp från är det ett tecken på desperation.
I dagens Express driver Jenny Madestam i rollen som något slags oberoende expert tesen att invandringsfråga snart kan vara på tillbakagång.För att det alltid har varit så är Madestams förklaring.För att det alltid har varit så att man återgår till vänster-höger-skalan igen.
Jenny Madestam tillhör den sortens oberoende experter som lever under stenar inne i den djupaste skogen.Åt Fantomen-grottan till men mer åt vänster?
Annars hade Jenny Madestam nämligen observerat att SD är ett parti som växer.Och växer.
Och att invandringsfrågan blir viktigare och viktigare över hela EU.Madestam hade kunnat ana sig till att det inte är tecken på att invandringen blir populärare och populärare någonstans.
Madestam hade kunnat koppla ihop det med decemberöverenskommelsen som enbart finns till för att hålla SD borta.Kanske hade hon kunnat se flera borgerliga partier med en intern jobbig opposition också?
Men nu lever Jenny Madestam under en sten i den djupa skogen.Så det gör hon inte.Hon är bara den oberoende expert som Expressen tillkallar för att få lite ljus i mörkret.
Experter som Jenny Madestam är vad Expressen vill att Alliansen ska luta sig emot.
En expert som klappar på huvudet och säger "såja lille vän, det går över.Det är inte så farligt!" med förtröstansfull röst.
Den moderata ledningen har läst sin Express och lyssnar på Jenny Madestam.Invandringsfrågan kommer att hamna bakom det av AKB utropade prioriterat över-viktiga, nämligen om man ska behöva tala om för en partner att man har HIV.
Den där Åkesson och hans otäcka SD pressas egentligen tillbaka av att de har vuxit så mycket att de bara inte kan växa mer.Precis som de ända fram tills nu inte har kunnat växa mer eftersom de redan vuxit tillräckligt.Det finns någon slags statistisk formel som förklarar sånt närmare för den som tror tillräckligt.Jenny Madestam har skrivit ihop den själv.

"Saliga äro de som icke se och dock tro" som bibeln säger.

Anonym sa...

Hans, jag tror inte kamratskapet inom yttre vänstern är något för dig heller.
Du blir nog tyvärr tvungen att söka dig mer mot mitten.Kan Folkpartiet vara något?
Hanna Gunnarsson V i Lund är det tex synd.Bara för att hon uppmanade till vandaliseringen i tunnelbanan och står för det så är folk elaka.Man häller färg på hennes bil.Mordhotar med bild.Skriver elaka saker på Twitter.Typiskt näthat alltså.
Hanna tyckte inte reklam skulle få se sådan ut.Hon hade sett den på bild i en tidning nämligen.Så då tyckte hon den skulle rivas ner och förstöras.En riktig pärla är hen.
Det väckte hennes partikamrater i Sthlm som då rev ner reklamen.Hanna är en hjältinna hen.
Men nudårå!
"Anders Jarfjord, ordförande för Vänsterpartiet i Lund, säger till Sydsvenskan att han tar avstånd från partikollegans uppmaning att riva ner SD-affischerna.

På Twitter skriver Hanna Gunnarsson om Jarfjords avståndstagande: ”Och där tog man avstånd. Jahaja. Fint kamratskap.” "

V får väl göra som SD? Rensa ut lite bland kamraterna.Den där Anders Jarfjord borde inte få vara med längre utan rensas ut eftersom han är okamratlig!
Det fungerar inte bland knutna nävar, röda fanor och demos med såna som är okamratliga.
Det är ett öde som kanske skulle drabba Jonas Sjöstedt också?
Om han skulle visa sig vara okamratlig där på Östermalm alltså?
Det är i varje fall intressant att SvD precis som andra tidningar förmedlar Hannas syn på kamratskapet, även om det nog inte är så konstigt med tanke på journalisternas glädje över
själva vandalismen.Kanske kan kamraterna på SvD leda drevet mot den där Anders Jarfjord?
Är det namnet adligt förresten?

http://www.svd.se/uppmanade-att-riva-ned-sd-kampanj--hotas

Hans Li Engnell sa...

"Kan Folkpartiet vara något?"

Det kommer det aldrig att bli. Lika lite som grisurin.

Anonym sa...

Hans nu vet jag verkligen inte!
Varför är du inte okamratlig mot Lunds svar på Ulrike Meinhof utan bara mot dom kamratliga klasskämparna i Folkpartiet?

Anonym sa...

Jodå Hans, du kan taktikrösta på SD för att tvinga fram en förändring hos de andra. Vilka andra alternativ har vi? Landet är på väg ner i avgrunden.

Anonym sa...

Rätt var det är så har röstandet spelat ut sin roll.Åsikter som att 7-klövern tänker förbjuda SD eller att man planerar valfusk sprider som som löpeldar.Reklam-attackerna i Stockholm och tillskyndande försvarare som Romson och Aftonbladet/Politism (båda delvis mycket kopplade till SAP och LO) visar väl att så långsökt är det inte.
Drösar med demokratiskt skolade SSU:are tillsammans med åtmindstone Ung Vänster utgör tillsammans med afa stommen i "gatans parlament".
Ett Hitlerjugend?
Tonton Macoutes?
Hanna Gunnarsson visar tydligt hur hennes demokratisyn ser ut.Man måste anta hela V:s demokratisyn eftersom partiet inte bara tillåter det utan tom uppmuntar det.
"Well, what can a poor boy do
Except to sing for a rock 'n' roll band
'Cause in sleepy swedish town
There's just no place for a street fighting man
No"

Anonym sa...

Tyckte väl jag kände igen de där raderna.


Hey! Think the time is right for a palace revolution
'Cause where I live the game to play is compromise solution

Totally get it!

Nisse sa...

Taktiktrösta på SD för att tvinga fram en förändring hade kanske fungerat om SD valt en annan väg än provokationens.

SD har helt uppenbart valt lättköpta opinionssiffror istället för att försöka åstadkomma något, och det är tydligen med gräsrötternas gillande. De består fortfarande till (för) stor del av undergångspornografer och rättshaverister som inte begriper speciellt mycket av hur realpolitik bedrivs.

"Give'em hell". Jorå, visst, det har ju funkat fint, och miljonerna rullar förstås in till partiets ledning i vilket fall.

Anonym sa...

Riv ner reklamen igen och igen

(Är du inte med oss är du mot oss!)

http://www.folkbladet.nu/1497363/riv-ner-reklamen-igen-och-igen

Christoffer sa...

Jag som följt din blogg i ett antal år tycker dock framförallt förändringen är slående, fast kanske främst i vart fokus hamnar. Dina inlägg brukade handla om integritet, sexualpolitik och narkotika. Nu handlar nästan alla inlägg om migration och/eller integration. Om du bytt åsikt vet jag däremot inte. När det gäller parti så tycker jag den resa KD påbörjat under Ebba Busch är intressant, och det är något jag aldrig trodde att jag skulle säga om det partiet. Men jag håller fortfarande ögonen på PP om dom mot förmodan skulle kunna rycka upp sig.

Anonym sa...

"Taktiktrösta på SD för att tvinga fram en förändring hade kanske fungerat om SD valt en annan väg än provokationens."

"som inte begriper speciellt mycket av hur realpolitik bedrivs"

Man kan misstänka att SD som breddat sin bas noggrannt studerar DÖ och media-drev för att ha något i bakfickan den dag man tar över.Det är ju så svärd fungerar.De är tveeggade och lätta att skära sig på om de är vassa.
Kanske något en realpolitiker ska lägga på minnet?

FD moderat sa...

Jag trodde aldrig att jag skulle tänka tanken men jag funderar på att rösta på SD. Det är det enda parti som har en fungerande invandringspolitik. Nu förespråkar inte SD den politik på området jag helst önskar men eftersom den politiken inte förespråkas av något annat parti heller återstår bara att rösta på SD.

Anonym sa...

Finns inga liberaler här.

Thomas sa...

Det hopfallna, instängda medieklimatet (och politiken) i Sverige kommer en att tänka på en episod i Pelle Anderssons bok om Jan Stenbeck. Som ung reporter nån gång runt 1984 hade Andersson träffat tre killar med en liten videostudio i Stockholm, trion hade gjort en animerad film på ett par minuter med för den tiden snygga figurer och klippning, och lyckats få den såld till SVT:s Anslagstavlan där den skulle visas några gånger. De var givetvis väldans glada och stolta, vem hade inte varit det i den situationen? "Wow, vi ska få den visad för hela Sverige!". Men baksidan av detta var ju att Anslagstavlan (och ett par program till som Nöjesmaskinen som någon gång hade plats) var i princip hela marknaden för ung animerad kortfilm här i landet, i fall man ville jobba mot en verklig marknad och inte mot kortfilmsfestivaler. Bioreklamen var et reservat för etablerade proffs och gjordes alltid med levande skådespelare, popvideos fanns knappt ännu, tv-reklam fanns inte alls.

Det fanns naturligtvis tiotusentals datorkids som funderade åt samma håll här i landet, men innan tv-monopolet bröts upp fanns det ingen marknad att tala om, inget utlopp för deras kreativitet. Tio-femton år senare fanns det en helt annan slags marknad. På samma sätt finns det en hel del ivriga debattörer med liberala övertygelser, idéer och (ofta) sunt förnuft, men massmedia har slagit igen dörren för andra slags debatter än de såsiga, scriptade och PK-bundna. Om man tänker tanken att det kom in nya aktörer på mediemarknaden som vägrade köra på samma skenheliga principer som DN, SR eller Sydsvenskan, och som dessutom hade högre krav på sin journalistik, så skulle det kunna öppna upp situationen en hel del, eller hur?