onsdag 11 juni 2014

Att återta skolan

Händelse läggs till händelse och allra mest slås jag av elevernas attityd och avsaknad av respekt. Bristen på elevansvar, och bristen på regler och konsekvenser från lärarnas och skolledningens sida. En del har ytterkläderna på sig under lektionerna, mössor och jackor. Elever kommer och går, lite hur som helst. Tuggummin tuggas. Elever brottas med varandra. Hög musik på. Några dansar på borden. Ögon stirrar stint in i mobilerna. Spottloskor på golvet. De skriker. Brölar. Okvädingsord riktas mot katedern.
Detta vittnesmål från en lärarvikarie på en vanlig högstadieskola i en Stockholmsförort skrämmer och förfärar. Skolans lärare pratar om att "återta skolan", som vore det ett krig mot ett gäng ligister.

I en arbetssituation som ser ut som läraren beskriver den är det inte bara omöjligt för läraren att visa någon som helst pedagogisk talang - det är också omöjligt för enskilda elever att utnyttja sin förmåga att tillgodogöra sig undervisningen. Alla förlorar. Alla mår i slutändan dåligt.

Det är en skam. Inget mindre. Ett grundproblem är att svenska politiker har fråntagit läraren dennes auktoritet. Eleverna har fått makten. De har förvandlats till kunder som förväntas ställa krav på tjänsten (undervisningen), vilket har förskjutit resultatet undervisningen till läraren i stället för eleven. Detta har förgiftat hela skolsystemet.

Det finns naturligtvis motexempel. Skolor som fungerar jättebra, där lärarna får utrymme och en realistisk chans att göra ett bra jobb. Men jag tror att skräckexemplen är ett tecken på något större och mer omfattande än bara problem på en enskild skola.

Jag känner själv igen stycken av lärarens berättelse från min tid i grundskolan. Då pratar vi 90-tal. Förfallet har pågått under lång tid. I decennier.

Det pratas mycket om betygssystem och driftsformer. Alliansen har infört ett nytt betygssystem. Vänsterpartiet vill att friskolor ska bli kommunala igen. Men om det är någon som ska återta något är det lärarna. Det Sveriges lärare som måste återta svensk skola.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hur liberalt är det att förespråka tvångssystemet med skola?

Dagens skola är sprungen ur den preussiska modellen för indoktrinering och produktion av lydiga soldater och arbetare och som också används som barnförvaring så att föräldrarna kan dra in så mycket skatt som möjligt.

Se t.ex. libertarianska School Sucks Project med John Taylor Gatto:

http://schoolsucksproject.com/category/videos/the-best-of-john-taylor-gatto/

Hans Li Engnell sa...

Jag har aldrig sagt att alla skolor måste vara likadana. Eller att vi ska ha skolplikt.

Anonym sa...

Man får lätt det intrycket, när du skriver "Sveriges lärare" och "svensk skola".

Men problemet bottnar väl i tvångssystemet, snarare än lärarnas roll?

Mer liberalt perspektiv på samma ämne:
"Skolan måste vara frivillig eftersom alla studieresultat ytterst beror på frivillig inlärning. Elever som inte lär sig utan gör allt man inte ska göra på sin skoltid får friheten att slippa närvaroplikten. Ett sådant beslut är inte skolans, ditt eller mitt problem. Om jag sedan, till sist, överhuvudtaget skall bidra under frivilliga former till andra barns skolgång har jag vissa krav både på undervisningen och på eleverna. Varför skall jag, som frivillig bidragsbetalare, betala för bråk, stök och slagsmål? Hellre i så fall lite nollningar i kombination med bra skolresultat. För övrigt verkar det här med stor invandring i kombination med välfärd, skola, sjukvård och tandvård åt alla inte ha varit en strålande idé. Hur ska man motivera personer att betala för något som inte fungerar? Det går endast genom tvång, eller hur? Man bör därför tänka om. I grunden."

http://www.mises.se/2014/06/11/skolan-skolan-skolan/

Dr Pangloss sa...

Pettersson skriver om sin egen idylliska tid skolan för drygt 40 år sen, någonstans i Småland:

"Det var en tid när folkhemstanken var levande."

Vad har hänt sedan dess? Folkhemstanken övergavs, Folkpartiet började förneka att det överhuvud taget finns "folk", och politikerna började driva en tvångsföreställning om att massinvandring är nödvändig. "Det är enorm fördel att det talas 200 språk i Sverige" säger Erik Ullenhag, och Ibrahim Baylan vill göra skolan "maximalt heterogen".
I detta har man lyckats. Priset var bara att skolan kollapsade och att landets sociala struktur befinner sig i upplösning.

Välkommen till tredje världen, nu i ett kvarter nära dig, i Sverige.

Bworf sa...

Läraren behöver till att börja med vettiga lättare sanktionsmedel. Vidare behöver störande elever plockas ut till specialundervisning. Behövs det så får man ha väktare på skolan som kan tillkallas för att hålla ordning i klassen.

Angående DNs artikeln kan man ju fråga sig varför rektorn inte fått sparken ännu. Uppenbarligen funkar ingenting på den skolan.

Anonym sa...

Visst måste läraren ta kontrollen och återigen lära ut elever. Där är jag helt överens. Situationen har dock förändrats (förvärrats) sedan 90-talet i och med den fortsatta massinvandringen. Vidare finns det knappast mycket att göra för en lärare i följande situation: https://www.youtube.com/watch?v=_mePY7jZR6k. Rosengårdsskolan när den var som bäst (ironi). Här har vi en lärare som försöker ta kontrollen: https://www.youtube.com/watch?v=VvdyRWu0400. Tycker någon att den här situationen kan hanteras av läraren? Och snälla svenskar kritiserar Sverigedemokrater som menar att dessa problem är olösliga om vi inte omedelbart upphör föra en immigrationspolitik som nästintill alltid tar in personer som är mycket svårintegrerade, dvs saknar utbildning, har annan uppfattning om arbetsmoral, kulturell avlägsen den västerländska kulturen etc.

Varför börjar vi inte förespråka segregation och elitskolor? Låt de som inte vill studera sköta sitt med varandra. Den gamla svenska homogena "lagom"-modellen kan inte fungera i ett land med så många etniciteter, kulturer och labila politiker. Dags att se verkligheten.

// Magne

Anonym sa...

@ Dr Pangloss

Om ni inte vill att Sverige skall vara mångkulturellt får ni nog stänga gränsen.

Vid Markaryd.

http://www.terrascania.scania.org/swe_g/Bild34%20(Custom).JPG

Anonym sa...

@ Magne

Ja problemet beror på att det finns så mycket utland.

Inte på att man på bästa sverigedemokratiska Volksgemeinschafts- och Volkhems-manér har en one size fits all-lösning via staten.

Amnexis sa...

Jag ser att min talan redan förts.

Tack Magne

Amnexis sa...

anonym 12:20:

Nej vi som dras åt SD anser att det finns för mycket oansvariga politiker. Att det finns för mycket utland hör man bara av dig.
Vi vill inte ha kaos i samhället. Ska det vara så förbaskat svårt att förstå?

SD skulle ens inte existera om politikerna i Sverige inte vore så efterblivna och lögnaktiga. Den lögnaktiga massmedian är ett lika stort problem om inte större, samma massmedia som nu sjunger mångkulturens lov skulle kunna informera befolkningen om olika politiska inriktningar istället - som t.ex. din anarkoliberalism.

En verkligt oberoende media skulle inte tjata om svenskars rasism vareviga dag, trots att Sverige är ett av de minst rasistiska länder i världen, 4:e plats har jag för mig (dock plockar vi hit folk från länder som ligger i botten av samma rasistlista).

"Accurate terminology is the foundation of a stable society"
- Confucius

Men i Sverige skiter vi fullständigt i Confucius, han är inte hjälpsam och kommer med enkla lösningar...

Anonym sa...

@ 12 juni 2014 12:20

Problemet är hur svensk media och svenska politiker ger en bild som inte stämmer överens med verkligheten. Vare sig det gäller immigrationen, integrationen, välfärden, skolresultaten hycklas och göms statistik för att vilseleda den vanlige väljaren.

Till att börja med måste man försöka lokalisera problemet. Och det bästa är att upphöra med den nuvarande invandringspolitiken och söka ändra den till det bättre. Sedan kan man gå vidare till att försöka lösa integrationssvårigheter, förbättra skolresultat etc. Vill Sverige leka hela världens socialkontor kanske man får en skola efter den modellen? Eller? Walla, jag svär på Gud bror.

Så här kan det se ut i en skola numera (Bor du i skåpet eller ? - Sökarna: http://www.youtube.com/watch?v=Sqa0oh4Xx5w. :')

PS

Tack Amnexis. Det verkar som du har huvudet på skaft.

// Magne

Anonym sa...

Jag vidhåller att skolpolitiken lättast förklaras med att lärare röstar och inte elever.

Och att hela skolan är feltänkt.

/B