söndag 8 december 2013

När statistik kallas rasism

En annons i dagens DN har tydligen väckt stor uppmärksamhet. Jag måste ha missat den i morse. Det blev lite sent i går.

Den framstående politiska kommentatorn Alexandra Pascalidou kallar annonsen för boken Invandring och mörkläggning "rasistisk propaganda" och Özz Nujen är inne på samma spår när han sprider sin klokskap på Twitter. Jag blir lite fundersam - har DN verkligen släppt igenom en sådan annons? Lika bra att leta fram morgonens tidning för att se efter.

När jag ser helsidesannonsen förstår jag ingenting. I den anges åtta punkter med statistik. Dels om hur många som beviljats uppehållstillstånd i Sverige under 2000-talet, hur stor andel av anhöriginvandrarna som är beroende av försörjningsstöd samt hur många fler antalet så kallade utanförskapsområden har blivit sedan 1990.

Tendentiöst? Säkerligen. Men rasism? Inte ens i närheten. Vad är det Pascalidou och Nujen är så rädda för? Att fler ska bli varse att svensk flyktingmottagning inte är felfri? Att vi har stor arbetslöshet och omfattande bidragsberoende bland personer med utomeuropeisk bakgrund?

Den ryggmärgsreaktion som ovanstående personer ger uttryck för tror jag snarare får motsatt effekt än den önskade. Människor upplever att vissa saker inte får sägas, att vissa frågor inte får debatteras utan att man hela tiden måste vakta sin tunga. Debatten blir kväst. Det är problematiskt när en enskild bokannons i en stor morgontidning kan orsaka sådant rabalder.

Och om nu annonser med "lösryckt statistik" är lika med rasism ligger alla politiska partier illa till. Vi kommer ju inte kunna ha en valrörelse nästa år.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Igen en definitionsfråga Hans.

Hävdar du att det inte är uttryck för främlingsfientlighet och intolerans?

I så fall har du en bias.

Hans Li Engnell sa...

Att rada upp statistik på detta sätt är inte främlingsfientligt, nej. Det är vilka slutsatser man drar av dessa siffror som avslöjar om man är främlingsfientlig eller ej.

Anonym sa...

@ Hans

Du skrev ju själv att siffrorna var tendensiösa.

Men nu hävdar du att den inte är ledande eller misstänkliggörande?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel

Anonym sa...

Japp, och anklaga statistiskt säkerställd fakta för att vara rasism är inget annat än moralpanik.
Eller projektion?

/Senior

Hans Li Engnell sa...

Debattörer och politiker använder ständigt statistik på ett sätt som gynnar deras tes. Att personer som kritiserar svensk invandringspolitik sannolikt också gör det innebär inte automatiskt att de är främlingsfientliga.

I den första kommentaren gällde frågan "främlingsfientlighet och intolerans", nu blev det plötsligt huruvida annonsen är "ledande eller misstänkliggörande". Det är inte samma sak.

Amnexis sa...


Detta måste hanteras enligt tre steg;

1. Köpa boken (gjort idag)

2. Läsa den

3. Bilda mig en egen uppfattning.

Men, om tio år med "Hela världens skola" är statistiken ändå ofarlig då allt för få kommer att kunna läsa den...

Anonym sa...

Jag håller med fullständigt. Twitter och Facebook svämmar just nu över av kommentarer om hur man bör bojkotta "rasisttidningen" DN etc.

För mig som delar din åsikt blir det lite skrämmande. Det är så man frågar sig om man egentligen är en smygfascist innerst inne när man nu inte delar Twitterflockens indignation. Och det känns inte bra att tvingas in i det lägret.

I förlängningen tror jag att Twittervänstern driver väldigt många människor rakt i armarna på SD. För visserligen drar SD udda slutsatser av fakta, och refererar till felaktiga fakta ibland. Men Twittervänstern gör inte ens det utan försöker mörka fakta och brännmärka alla som inte delar deras teorier. Ifall man inte längre får stå neutralt i mitten längre så tror jag att Twittervänstern skrämmer mer än SD.

Anonym sa...

Åkesson kan inte gynnas bättre än vad som sker när twittermupparna går igång.

Dessa individer är så upptagna av att godhetsposera inför varandra så de bryr sig föga om vilka följderna blir.

"Titta på mig, jag har sagt rasist 15 gånger före lunch!"

"Jimmie är dum!"

Bah, jag sa redan i förrgår att Jimmie är jättejättejättedum!"

"Ha, spela roll, jag har sagt rasist 1000 gånger mer än du och det är stjärnstopp!"

Underbart att skåda, men så urbota dumt och föga ändamålsenligt om det inte är poserandet som är huvudsaken.

Micke sa...

Nazihögern faller samman

Anonym sa...

Mickes idealstat föll samman redan 1991.
Det vi ser nu på twitter och i Expressen är bara kvardröjande konvulsioner från det fallet.

Micke sa...

Nazipartiet faller samman och jag är are sig sosse eller kommunist men jag gläder mig ändå över att att Hitman och dom as som draperar sig i Hitlers vadmal nu har gjort sitt i det här landet.