söndag 8 december 2013

Att hugga huvudet av Lenin


En miljon människor uppges i dag ha varit ute på gator och torg i Kiev för att protestera mot den västfientliga regeringen som leds av Viktor Janukovitj. Oro finns för att regimen ska slå till med våld.

När tyska styrkor invaderade Sovjetunionen i juni 1941 och de baltiska staterna tillfälligt befriades från stalinismen revs Stalinstatyer av lokalbefolkningen. Då ersattes en ockupation av en annan. I dag revs en Leninstaty i Ukraina av demonstranter som gick löss med slägga på den gamle kommunistledaren. Att slå huvudet av Lenin är en mycket talande symbolhandling.

Bollen ligger nu hos Janukovitj. Kommer han att försöka kommunicera med demonstranterna? Kommer han att gå dem till mötes och närma sig väst? Det känns inte sannolikt. Tyvärr är risken för våld betydligt större.

Det börjar kännas lite som den orangea revolutionen igen. Då gick ukrainare man ur huse för att visa att de var urless på det gamla och ville ha något nytt. Målet är åter igen att riva betydligt mer än bara symboler av ett svunnet system.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vågar man hoppas att ukrainarna återupptäcker en av sina största söner Ludwig von Mises?

http://archive.mises.org/17934/the-house-in-lemberg-where-mises-was-born/

I övrigt borde även vi i Norden förpassa politisk konst som hyllar förtryckare och förstörare till ett museum.

http://www.bortmedkarlxgustavnu.org/

Micke sa...Ja dom kommer säkert att gå samma Golgatavandring som Ryssland och oligarkerna kommer att köpa nya kostymer och vifta med ny pamfletter så att kapitalets dikatur kan upprätthållas med godkännade från EU.

Anonym sa...

Ja är det nån större skillnad mellan högeretatism och vänsteretatism micketrollet?