onsdag 18 december 2013

Kvinnor döms lindrigare än män


En 21-årig man döms till 14 års fängelse för mord på en 22-årig kvinna. En 34-årig kvinna hugger ihjäl sin man med en kniv. Hon döms till 2,5 års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Motiveringen: hon var inte likgiltig inför mannens död.

Det pratas mycket om hur svårt det är att få misstänkta våldtäktsmän lagförda i Sverige. Men aldrig att kvinnor generellt döms till lägre straff än män. Enligt Brottsförebyggande rådet förhåller det sig emellertid just så.

Kvinnor anses oftare psykiskt sjuka än män. I det uppmärksammade Knutbyfallet, om ni minns det, dömdes barnflickan, som kallblodigt sköt ihjäl en kvinna och skottskadade en man, till vård. Pastorn, som ska ha instruerat kvinnan till gärningen, fick fängelse. Resonemanget, framför allt i medierna, var att barnflickan var ett offer för pastorns manipulation. Ett annat exempel är det antal kvinnor som utnyttjade barn sexuellt härom året. Bakom dem stod en ensam man, "hjärnan" bakom övergreppen. Åter igen beskrevs kvinnorna som manipulerade, ja på ett sätt själva offer.

Ett liknande fall är den 20-åriga kvinna som utnyttjade sin lillasyster sexuellt. Hon ansåg sig ha varit ett redskap för en 33-årig man. Kvinnan dömdes till skyddstillsyn, mannen till sex års fängelse - bland annat för anstiftan till sexuellt övergrepp mot barn.

I rättssalen förefaller det definitivt vara en nackdel att vara man, en fördel att vara kvinna. Vi väntar ivrigt på Gudrun Schymans kommentar om den bristande jämställdheten i rättsväsendet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det för osökt tankarna till Paul Johnsons beskrivning av weimartyskland i Moderna Tider:

”Högern kunde [...] använda sig av våld utan fruktan för rättsliga följder. Domare och bisittare kände sig som deltagare i kampen mellan den tyska kulturen och en främmande civilisation. [...] Domstolarna rekryterades ur den vanliga medelklassen. Varför ställde de sig på de östorienterades [som ville bevara Tyskland 'rent' från västpåverkan] sida? Ett av huvudskälen var det de fick lära sig i skolorna, som i sin tur speglade universitetens politiska atmosfär. Det moderna Tysklands tragedi är ett illustrativt exempel på den fara det innebär att det akademiska livet politiseras och professorerna får ge fullt uttryck åt sitt ‘ställningstagande’. Följderna blir lika ödesdigra vare sig det gäller en vänster- eller högervridning. I båda fallen förgiftas kunskapens brunnar.”

Anonym sa...

Anonym 21:02 bor i en madrasserad cell.
Faktum är att kvinnor i genomsnitt lever längre än män och har bättre överlevnad i de sjukdomar som drabbar båda könen.
Ändå anses kvinnor som förtryckta, som offer och diskriminerade. Detsamma anser uppenbarligen de domstolar som domineras av nämndemän från vänstern.

Om kön är en social konstruktion så missgynnar den konstruktionen sannerligen männen.

Bort med nämndemän med politiska perspektiv från domstolarna!

Anonym sa...

Jag tror nog Anonym 22:54 missuppfattade Anonym 21:02? Liknelsen vid Weimarrepubliken syftar väl rimligen inte på dagens svenska höger utan på dagens svenska genusfeminister?

Anonym sa...

@ Anonym 18 december 2013 22:54

Den som inte inser att genusvetare är dagens frenologer och rasbiologer, är nog snarare den som bor i en madrasserad cell.

Brooke sa...

En del okunnighet florerar.

När rätten dömer till fördel för kvinnor bör vi kanske funderar på inte bara att det händer utan även varför.

Jag har aldrig sett feminister förespråka att kvinnor skall straffas mildare. Däremot kan man lätt tänka sig att denna situation med lindrigare straff för kvinnor har sin grund i de traditionella könsrollerna. Dvs man gör mildare tolkningar av lagarna i fall med kvinnliga förövare just därför att man anser dem vara svaga, veka och oskyldiga.

Micke sa...

Liknelsen vid Weimarrepubliken syftar väl rimligen inte på dagens svenska höger utan på dagens svenska genusfeminister?

Inte om man klarar att läsa ren text Hitman.

Anonym sa...

@ Brooke

Men det är just detta puritanska piedestal-syndrom som i Sverige kommer från frikyrkan, där man tror kvinnor är änglalika och män smutsiga sexuella varelser vars libidos måste kontrolleras, som den svenska statsfeminismen uppstått ur.

@ Micketrollet

Har du glömt glasögonen?

Anonym sa...

Inget nytt förvisso, Docenten Christian Diesen berörde detta faktum redan för ca 10 år sedan. Jo, en sak till 99% av alla spädbarn universum över fimpas ju av sina egna mödrar. Vilket ansvar har kvinnorna själva för detta?

/Tomten

SkyForce6 sa...

När det gäller kvinnan i Knutby fallet så var ju hon en så kallad håglös psykopat, vilket innebär att hon saknade en stark kärna i sin personlighet och därmed anpassar sig helt och hållet efter den person som hon tycker om att umgås med. Så eftersom hon oturligt nog hamnade i lag med en psykopat-pastor så blev hon manipulerad till att utföra dådet, hon klarade pga sin svaghet i personligheten inte att neka sin pastor någonting, hon skulle gå i döden för honom. Så det kanske inte är det bästa exemplet på kvinnors fördel inom rättsväsendet.