torsdag 19 december 2013

Feministen som gjorde en tavla

Vice talman Susanne Eberstein har låtit plocka ned en tavla av konstnären G E Schröder föreställande en barbröstad kvinna. Den hade hängt sedan 1983 i riksdagens gästmatsal.

Orsaken till tilltaget? Enligt en "anonym talman" måste man tänka på de utländska gäster som dinerar i matsalen, framför allt de från muslimska länder. Att ha denna 1700-talstavla hängande på väggen har nämligen varit "lite känsligt".

Det är fullständigt obegripligt att utländska gäster ska kunna påverka vilka tavlor som hänger i en matsal i den svenska riksdagen. Har svenska politiker synpunkter på vilka motiv som andra stater har på sin konst i de nationella parlamenten?

För Eberstein är detta snarare en feministisk fråga. "Det är tråkigt med en barbröstad kvinna när jag sitter på offentliga middagar med utländska gäster", förklarar hon. På vilket sätt detta är tråkigt, eller kanske rent av kvinnoförnedrande (som feministerna brukar hävda), förblir oklart.

Själv är jag bara så urbota genomtrött på denna nymoralism att jag resignerat konstaterar att ja, det finns fanimej folk till allt.

Till Susanne Eberstein och
alla tänkbara utländska gäster.

4 kommentarer:

Wagner sa...

Men Ecce Homo gick bra att visa...

Anonym sa...

Någon verkar ha glömt att den muslimska världen länge, genom t ex Tusen och en natt, var det porrigaste västerlänningar kunde tänka sig ;-)

Svensk frikyrkopuritanism utislamiserar ofta muslimerna själva i fråga om sexualfientlighet.

Anonym sa...

Att ta bort verket i syfte att inte kränka främst muslimer visar ju bara allt och inget. Henniskan ifråga kanske rent ut av är islamofob!? Är inte även muslimer olika? Vad jag vet så är nästan helnaket helt ok i delar av MENA liksom i Afrika osv. I Egypten och Libanon gäller mag-tillika barfota dans som regel medan det i Iran och SA är minst livstidshalshuggning för att ta en lättöl eller glömt strumpor om man bär sandaler.

/Tomten

Anonym sa...

Vilka bomber!