torsdag 28 november 2013

EU förnedrar sig

Det är inte många som blir spottade i ansiktet som ber om en andra omgång. Men Cecilia Malmström tycks ha en läggning för det i egenskap av EU-kommissionär.

Avslöjandet av Prism visade inte bara att IT-jättar som Microsoft, Google, Apple och Yahoo lämnade över mängder av metadata om sina användare till den amerikanska staten, utan också att USA missbrukat det avtal om bankdata som träffats med EU. Av Snowden läckta dokument visade enligt Der Spiegel att USA på eget bevåg övervakat bankaffärer som görs via företaget Swift. Detta skulle, om uppgifterna stämmer, vara ett klart övertramp.

Upprördheten var stor. Hos vissa. Malmström lovade att saken skulle undersökas. Många hoppades på något slags reaktion från EU som visar att USA inte kan bete sig hur som helst mot sina så kallade allierade.

Nu lägger unionen i stället ned alla försök att markera mot den amerikanska supermaktens övertramp. Malmström hävdar att det inte har skett några felaktigheter från amerikansk sida. Och hur hon vet hon det? Jo, hon har fått "skrivna försäkringar från de amerikanska myndigheterna" om att avtalet inte har brutits.

Jag blir mållös. Cecilia Malmström uppvisar prov på en smått fascinerande naivitet och dumhet. Amerikanerna måste ha skrattat rakt ut när de upptäckte att en undertecknad försäkran var allt som krävdes för att vederlägga läckta dokument från underrättelsetjänsten NSA.

Så: Allt kan återgå till det normala. USA kan fortsätta att spotta sina så kallade vänner rakt i ansiktet. De har nu fått ett bevis för att de bara vänder andra kinden till. Övervakningen kan fortsätta som om Edward Snowdens läckta dokument aldrig fanns.

Det är obegripligt hur EU kan agera så här slappt. Att kommissionären med ansvar för dessa frågor råkar vara folkpartist kan möjligen förklara en del.

2 kommentarer:

Amnexis sa...

Folkpartiet är giftet i brunnen...

Bengt Svensson sa...

Undrar vad NSA vet om Cecilia Malmström för tvinga henne att förnedra sig på det sättet?