torsdag 7 november 2013

Migranter och migranter


Debatten om huruvida migranter är tärande eller närande för samhället blir lätt löjeväckande. Debatten är helt polariserad just nu, och det tycks inte finnas plats för ett mer problematiserande resonemang.

På ena sida står de som utpekar invandringen som hotet mot allt gott i samhället. De vill alltifrån inskränka till helt stoppa all invandring. På den andra sidan hittar vi främst liberala debattörer som vill påvisa att migranter till och med bidrar mer till samhället än vad gemene man gör. Båda resonemangen är felaktiga - eller åtminstone otillräckliga.

Grundfelet är att den förstnämnda sidan enbart tittar på de migranter som lyfter försörjningsstöd i år efter år, som skaffar många barn, som begår brott och som därmed inte bidrar med någonting gott till samhället i stort. Den andra sidan tenderar att i stället titta på EU-migranter med hög utbildning som bevis för hur invandring bidrar till samhället, statskassan och allas trevnad.

Båda har rätt utifrån sina egna premisser. Det finns självfallet människor som kommer till Sverige och inte har någon större lust att ta ett arbete, som slussas runt i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder eftersom varken socialtjänst eller arbetsmförmedling vet vad de ska göra av dem, som skaffar många barn och som främst frågar sig vad de har rätt till i välfärdslandet Sverige, inte vilka skyldigheter de har som vuxna människor. Denna grupp träffar socialarbetare och arbetsförmedlare ideligen.

Sedan finns det givetvis även en grupp som är högutbildad, motiverad och högfungerande. Som säkert bidrar mer än en vanlig Svensson genom att starta företag och bidra till tillväxten. Hur stora de respektive grupperna är finns det mig veterligen ingen bra forskning kring. Det är ett känsligt ämne.

Vi måste inse att båda dessa grupper finns - och givetvis allt däremellan - när vi diskuterar migrationens effekter. Det är tanklöst att skratta bort människors oro när vissa kommuner faktiskt måste spara in på äldrevården för att ha råd med flyktingmottagning. Det är lika fel att utpeka alla som kommer till Sverige som lycksökare. I de fall de är lycksökare har vi faktiskt möjliggjort detta genom vårt generösa universella välfärdssystem.

Till gruppen migranter kan vi bland annat lägga asylsökande från krigshärjade länder, invandrare från närliggande länder som har lätt att smälta in samt kärleksinvandrare som kommer till en partner i Sverige som redan har bostad och fast försörjning. Individer i den första gruppen är kostsamma då de ofta saknar utbildning som är relevant i Sverige, har PTSD-diagnoser och barn som kan behöva traumabehandling. Vägen till egen bostad och försörjning är lång för denna grupp, vilket vi måste vara ärliga nog att konstatera.

Så svaret på frågan om invandring kostar eller genererar pengar är att det beror på. Det finns individer som kostar mycket pengar och det finns även personer som är rena vinstlotten för vilket land de än kommer till.

Min linje är att alla som vill bo och arbeta i Sverige ska vara välkomna att göra det. Lyckan finns för alla som söker den. Men ansvaret för att själv ordna bostad och arbete måste ligga på den enskilde i första hand.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vill nog dra gränsen snäppet före "alla som *vill* bo och arbeta". Som Finland verkar göra nu, sikta in sig på de som mer SANNOLIKT faktiskt lyckas med jobbiten, eller som det stod hos Merit Wager. Man siktar på de som man torr lättare kommer att integreras.

Icke så Sverige .... det räcker med att flyktingsmugglarna väljer land.

Micke sa...

Merit Wager tillhör den etniska gruppering som länge kallades finnjävlar bland svenskar och som sökte sig till Sverige av samma anledning som t.exSyrier gör det idag.

Anonym sa...

Micke har svårt att skilja på välutbildade finnar och syriska getaherdar med 11- barnsfamiljer.

Anonym sa...

...och hur menar Hans att denna hållning INTE är rasistisk...

Om Sverige skall vara en humanitär stormakt så kan det ju knappast handla om att ta emot forskare till Karolinska utan "humanitär" betyder nog i sammanhanget någon som behöver oss mer än vi behöver dem.

Hans Li Engnell sa...

Visst kan man ta emot flyktingar av humanitära skäl. Men då ska man vara ärlig med att det är en grupp som kostar pengar och, om politiken är sådan, måste få kosta pengar. Inte försöka inbilla oss att de tvärtom är nettogivare.

Anonym sa...

Exemplarisk tydlighet av Hans. Guldstjärna. Kallas tyvärr rasistiskt söder om Slussen.

Inväntar bara alla yrkesgoda som skall förhålla sig till Assar Lindbecks statement att stor invandring inte är kompatibel med vårt välfärdssamhälle.

Anonym sa...

Invandring av kamelryttare med 11 barn kan aldrig vara lönsam.

Micke sa...

Micke har svårt att skilja på välutbildade finnar och syriska getaherdar med 11- barnsfamiljer.

-----------------
Hitman.
Du ger återigen ett exempel på din bristande bildning. Den absoluta merparten finländare som kommit till sverige sedan 15- 1600 talet har gjort det av exakt samma anledning som dom invandrare som kommer hit idag och dom betraktades på exakt samma sätt som du tillsammans med svenska fascister och nazister ser på syrier och somalier. Det finns ingen skillnad där såvida man inte som ni (du) gör för in rasbiologi i frågan.

Anonym sa...

Majoriteten av dom finnar som invandrat till Sverige kommer inte från medeltiden och har varit angelägna om att göra rätt för sig och inte ägna sig åt kriminalitet och kroniskt bidragsberoende som MENA- invandrarna.

Anonym sa...

Det kan ju också vara så att finnarna aldrig har varit i närheten av att belasta välfärdsystemen som somalierna gör, dels för att systemen inte existerade i samma utsträckning när finnarna, dels för att finnarna har en utbildningsnivå som vida överstiger den genomsnittlige somalierns.

Micke sa...

Du menar att orsaken till att finnar betraktades som löss låg i era föregångares vanföreställningar och deras behov att skylla resultatet av sina egna misslyckade skitliv på andra?
Stämmer nog.

Amnexis sa...

Micke: Hur ser Finnarnas invandringspolitik ut nu för tiden då? Borde de inte vara tacksamma och göra gemensam sak med Sverige och ge syrier PUT?

I Finland bedrivs förnärvarande en invandringspolitik motsvarande SDs.Finland måste bestå mest av rassas, var väl därför Mickes röda förfäder kallade dem löss...

Micke sa...

Hitman. Ser att du slutligen förstått och att du med din sedvanliga enfald tror att jag ska följa dig in på sidospåret där du hyllar den finska fascism som bland annat drabbar finnar med svenskt ursprung.