tisdag 19 november 2013

Nu hotas själva demokratin


Det händer nu. Säpo är på väg att få direkttillgång till alla svenskars privata mejl- och telefonkommunikation. Enligt Ny Teknik vill Säpo även ha tillgång till våra pukkoder.

Självfallet ska både polis och säkerhetspolis kunna få ut uppgifter om telefon- och datatrafik från operatörerna. Men detta ska endast vara möjligt vid misstanke om brott och det ska bara ske på förfrågan från polisen till ansvarig operatör. Att ge Säpo, och i förlängningen även andra myndigheter, direkttillgång till allas vår kommunikation via ett helautomatiserat system är något helt annat. Risken för övergrepp är överhängande. Säpo, å sin sida, hävdar motsatsen. De tycker att en helautomatisk informationsinhämtning ökar integritetsskyddet.

Det är en fruktansvärd utveckling vi nu bevittnar. Det som är mest skrämmande är att det har gått så förfärligt snabbt. Det är bara drygt fem år sedan FRA-lagen drevs igenom med piska och hårda nypor. Då hette det att myndigheten endast skulle spana mot utländska mål (på samma sätt resonerar andra länder, vilket i praktiken innebär att underrättelsetjänsterna spionerar på varandras befolkningar och sedan byter informationen med varandra).

Sedan dess har både Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen velat köpa FRA:s tjänster. Nu försöker Säpo få tillgång genom att på egen hand förhandla direkt med tele- och internetoperatörerna. Just nu avgörs denna fråga av ett antal tele- och internetoperatörers moraliska överväganden. Hittills har bara Tele2 låtit meddela att de säger nej till Säpos förfrågan.

Svenska folket vill enligt en ny Novusmätning inte att myndigheterna snokar i vår epost eller avlyssnar våra telefonsamtal. Som  en tidigare undersökning visat är det ganska få som är rädda för att detta sker, men 7 av 10 uppger nu att de inte tycker att det ska vara tillåtet för myndigheter att avlyssna personer som inte är brottsmisstänkta.

Det finns således ett motstånd där ute i stugorna. Det gäller att det bubblar upp till ytan, att människor gör sina röster hörda. För det som nu håller på att ske kan förändra vårt samhälle för alltid. Det Säpo vill göra hotar i förlängningen hela det öppna demokratiska samhället. Vi kommer att bära en tung historisk skuld om vi blir de som inte satte stopp.

Tidigare bloggat:
Har regeringen någon koll på FRA?
Dörrmattan Sverige
Övervakningen bygger på en lögn

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ber att få påminna om kritiken mot USA,s odemokratiska metoder för bekämpande av terrorism,det går inte att göra med demokrati,alltså som väljarkåren röstar har vi västvärlden per kapita största invandring,95% som söker asyl har inte id eller pass vid ankomsten till migrationsverket!Vilka är dessa asylsökare,brottslingar terrorister slinker igenom,Säpo själv övervakar 200 militanta islamister,hundratals krigsförbrytare går på våra gator,i skenet av en katastrofal invandring behöver nog Säpo de verktyg de frågar efter!

Anonym sa...

Man måste förstå att polisen vill kunna övervaka svenskarna för att hålla koll på "svenskarna".

Anonym sa...

Tyvärr har du rätt Hans Li Engnell.FRA var första steget och det var illa nog.Jag får en klump i magen när jag läser vecka efter vecka om Svenska statens vilja till ökad kontroll av medborgarna.Man häpnas lika mycket av våra politikers tystnad, vart finns åtminstone oppositionens protester eller ramaskrin?Vi hör mest tystnad.Sverige är förlorat som demokrati om det här får fortsätta.