söndag 28 juli 2013

Nu handlar det om internets vara eller icke vara

Var det någon som trodde att David Camerons porrfilter endast skulle stoppa porr? 

Enligt Torrentfreak har Open Rights Group pratat med flera av de internetoperatörer som ska upprätthålla den brittiska regeringens kontroll över misshagligt material på nätet. Det som framkommit ur dessa samtal är inte särskilt upplyftande.

Redan vid årsskiftet kan internet i Storbritannien ha blivit värre än det är i Kina. Cameron har talat sig varm för mjukvaran HomeSafe som internetoperatören TalkTalk använder. Bilden nedan visar vilka slags sidor den kan blockera i defaultläge.

Det är alltså inte bara frågan om porr utan även dejtingsajter, sidor som på något sätt gör reklam för alkohol, tobak och droger, spelsajter, sociala nätverk, fildelningssajter och sådana sidor som handlar om självmord, vapen och våld. Värt att komma ihåg är att det filter Cameron förespråkat ska vara satt i defaultläge, vilket betyder att man som användare aktivt måste låsa upp blockeringen om man vill ha åtkomst till materialet.

Så ser alltså mjukvaran som David Cameron rekommenderat ut. För att ytterligare höja varningsflaggorna i skyn har det blivit känt att HomeSafe drivs av kinesiska Huawei.


Ingen kan veta när en lista på sidor som enligt politiker måste blockeras för att "skydda barnen" utökas och vilket slags material som då är aktuellt att filtrera bort från allmänhetens ögon. Vad är exempelvis "extrem porr" för en brittisk minister om fem år? Men vi kan vara tämligen säkra på att ett dylikt filter kommer att expandera.

Varför och hur berör då detta oss i Sverige? Jo, dåraktiga förslag från andra länder riskerar alltid att omfamnas och hamna på dagordningen även här hemma. Det värsta med Camerons korståg mot pornografi (och tydligen även våld, fildelning, spel och sociala nätverk) är att det riskerar att normalisera extrema ingrepp i informations- och yttrandefriheten och på sikt skapa en acceptans för detta. Ett land som inför ett dylikt kontrollsystem kan aldrig kritisera diktaturer för inskränkningar i yttrandefriheten.

En liknande internetpolitik i Sverige är inte otänkbar. Svenska Spel vill blockera utländska spelsajter. Systembolaget vill bekämpa handel med alkohol som inte sker i deras försorg. Nykterhetsorganisationer vill helst förbjuda all alkoholreklam. Såväl vänsterpolitiker som konservativa vill bekämpa porren, gärna med regleringar och förbud. Ecpat kan tänka sig att gå hur långt som helst för att stävja det de uppfattar som exploatering och sexualisering av barn. Blockering av sajter är det mest effektiva sättet.

I grunden är detta en fråga om internets vara eller icke vara. Och HomeSafe är symbolen för Fienden. Om mjukvaran blir standard i framtidens internet betyder det att allt vi egentligen kommer kunna göra är att skicka mejl (som övervakas av staten) och läsa nyheter. Då upphör betydelsen av att alls ha ett internet och dess potential släcks fullständigt.

Kanske är det just detta politikerna vill. Hellre inget internet än ett de inte kan kontrollera.

Tidigare bloggat:
Brittiskt korståg mot internetporren

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så stegen mot den totalitära staten tas.

Svensk fascism kommer aldrig ta formen av uniformer och marschmusik.

Den kommer växa fram ur svenska traditioner med midsommar och dalahästar. Och en per albin hanssonsk mysfarbror som Landsfader.

Micke sa...

Så länge filtret är frivilligt är det inte ett stööre problem än ett vanligt virsuprogram. Eller?

Anonym sa...

@ micketrollet

Det är inte frivilligt:

http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20120520065023AAfdNPz