lördag 20 juli 2013

Ut i spenaten - och tillbaka


Efter att ha besökt Kina och Hongkong över det kinesiska nyåret fick det bli en helsvensk vistelse under den korta sommarsemestern.

Sverige är vackert. Det slås jag av varje gång jag ger mig ut i spenaten. Denna gång var det Dalarnas vackra natur och välskötta gårdar som stod som exempel på detta. Dalarna tar sin historia och kultur på allvar, det är ett som är säkert. Det gör också att det känns äkta, även för en som faktiskt är kvartsmas.


Det kan dock bli en aning mycket av det goda efter ett tag. Efter en riktig glesbygdsöverdos har min kvot av hemslöjdsgårdar, antikvariat, hantverksbutiker och rader av handmålade dalahästar fyllts med råge.

Det är också alltid lite tragiskt att se de orter som sakta självdör, där butikslokalerna förgäves skriker efter nya ägare och där den lokala pizzerian, konditoriet och ICA-butiken utgör själva navet i gemenskapen.


Det är härligt att besöka den svenska glesbygden. Men det är också alltid lika skönt att komma tillbaka till Stockholm igen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alltid lika deprimerande att komma till spökstäder som tidigare hade massor av affärer, banker, biografer, bibliotek, idrottsplats, fotbollslag och kollektivtrafik, men som numera bara har en skola och ett ålderdomshem kvar. Jag växte själv upp i en sån ort.

Och för mig hänger allt samman med 70-talets iver för centralplanering, storskalighet och kommunsammanslagningar.

Hans Li Engnell sa...

Att komma till min barndoms somrars Orsa var en liten chock. Jag minns orten som livlig, i dag är den ett spöke med en glasskiosk och antikvitetsbutik.

Anonym sa...

En vanlig missuppfattning är att det bara är norra Sverige som är "Rostbältet".

De flesta kommuner har rostbälten som körs över av den politiska majoriteten.

Det gick riktigt snett vid storkommunreformen då tusentals förtroendeuppdrag försvann och politik på allvar blev ett yrke.

Vi behöver återintroducera secession. Att små samhällen kan utträda ur storkommunerna. Och varför inte t ex Norrland ur Sverige som redan 1700-talsliberalen Chydenius föreslog?

SkyForce6 sa...

Har du inga foton på Orsa och dess "spöklighet"? Sånt är alltid intressant att se!

Föressten vet du vad som hänt med Niklas Dougherty och hans blogg?

När jag kommit tillbaka från semestern så har den och han vad det verkar gått upp i rök ghelt plötsligt.

Hans Li Engnell sa...

Nej, jag fotade tyvärr inget i Orsa. Borde kanske ha tagit några bilder på alla "lokal säljer/uthyres"-skyltar.

Jag följer inte Doughertys bloggande längre, men jag såg av en tillfällighet att han skulle byta domän till dougherty.se. Så han bloggar nog där nu.

Micke sa...

Och för mig hänger allt samman med 70-talets iver för centralplanering, storskalighet och kommunsammanslagningar.
-----------------------------

Det hänger dom i realiteten nästan bara ihop med marknadens krav på avkastning och produktivitet.