torsdag 4 juli 2013

Internets fiender

Kreditkortsbolagen Visa och Mastercard har beslutat blockera alla betalningar till VPN-tjänster.
Jag använder själv VPN-tjänster, särskilt när jag är i Kina där såväl Facebook som YouTube och Blogger är blockerade. Det Visa och Mastercard gör är att springa den kinesiska regeringens ärenden. Och inte bara den kinesiska. Den amerikanska. Den brittiska. Alla regeringar som vill inskränka friheten på nätet. (Dessutom luktar det upphovsrättsindustri lång väg om detta.)

Piratpartiets Christian Engström säger i ett pressmeddelande att Visas och Mastercards beslut kommer att "göra det svårare att vara anonym på nätet och lättare att övervaka vad alla gör". De två företagen är således "internets fiender".

Ja, i alla fall fiender till det internet vi vill ha. Det internationella nät för information, rekreation, arbete och utveckling där människor inte behöver registrera sig med namn och adress överallt, där det är möjligt att kommentera anonymt, där det är möjligt att söka information utan att myndigheter informeras om det. Utan dessa möjligheter dör själva syftet med internet.

Sedan tidigare har vi sett kreditkortsbolagen men också flertalet storbanker gå samman mot sexhjälpmedels- och skräckfilmsbutiker på nätet. Det är ren och skär moralism. Blockering av VPN-tjänster är emellertid ett steg längre. Det är en kraftig inskränkning i rätten att vara anonym på nätet. Det underlättar för skurkregimer att hålla koll på oppositionella och alla som upplevs som ett hot.

Men det är inte bara Visa och Mastercard som är internets fiender. De flesta av våra politiker är det också. Fredrik Reinfeldt ville i gårdagens SVT-intervju i Almedalen inte säga vare sig bu eller bä om NSA:s övervakning av världens medborgare. Personlig integritet är en icke-fråga för honom och för den svenska riksdagen.

Är det något vi fått bekräftat tack vare Edward Snowdens avslöjanden är det att storföretag och politiker arbetar tätt tillsammans för ett globalt övervakningssamhälle. Frågan är hur vi stoppar dem innan det är för sent.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Desto större anledning att sluta stödja internets fiender genom att använda deras inflationsvaluta och gå över till bitcoin.

Den ansedde Tom Woods hade en utmärkt introduktion t ex.

http://www.tomwoods.com/blog/curious-about-bitcoin/

Anonym sa...

Payson säger nej till butiker som säljer sexleksaker, vet inte om det beror på VISA/Mastercard också men.. http://www.ehandel.se/forum/betalsystem/6618-payson-ska-helt-ploetsligt-bli-rumsrena-dagens-skaemt-eller.html