tisdag 18 juni 2013

Vart ska Snowden ta vägen?

Bradley Manning är infångad och kommer sannolikt aldrig ut igen. Julian Assange sitter inlåst på Ecuadors ambassad i London sedan ett år tillbaka. Vart ska Edward Snowden ta vägen när han inte längre får vistas i Hongkong?

Ryssland har erbjudit Snowden asyl, men även om detta erbjudande skulle vara seriöst menat är det inte sannolikt att Snowden skulle vilja emigrera till Putinland. Han är trots allt inte Gérard Depardieu.

En rolig tanke är att Edward Snowden skulle välja att söka asyl i Kina. Han riskerar då inte att utlämnas till USA. Kina är visserligen ett uselt land vad yttrande- och informationsfrihet beträffar. Men regeringen är faktiskt helt öppen med detta. Den försöker inte låtsas vara något den inte är. Den pratar inte om "open government". Den amerikanska administrationen har ljugit sitt folk rakt upp i ansiktet och försöker nu släta över det hela.

Kina är dock knappast ett alternativ Snowden överväger. Han vore förstås väldigt välkommen till Sverige, men risken finns att han kommer att förses med huva, blöja och stolpiller och sedan föras till en undanskymd plats när svenska myndigheter går amerikanska till mötes.

Något paradisland på jorden finns inte i detta fall. Men Edward Snowden måste ändå fatta ett beslut snart om han inte vill bli något slags martyr som tillbringar resten av sitt liv i ett amerikanskt skitfängelse.

8 kommentarer:

Anonym sa...

För liberala aktivister brukar jurynullifiering vara en käpphäst och verktyg för att nullifiera kränkande lagar (inget offer = inget brott).

http://c.washingtontimes.com/neighborhood/reawakening-liberty/2013/jun/10/jury-nullification-not-pardon-edward-snowden/

Det borde vara rätt väg här också.

Micke sa...

Assange sitter inte inlåst han har själv valt att sitta på en ambassad för ett land som inte har pressfrihet och han har gjort valet för att slippa frågor om hur han behandlar fruntimmer.

Han behöver bara svara på dom frågorna för att sen slippa svar mer på dessa frågor sen kan han åka till Australien och ställa upp i presidentvalet.

Micke sa...

Han vore förstås väldigt välkommen till Sverige, men risken finns att han kommer att förses med huva, blöja och stolpiller och sedan föras till en undanskymd plats när svenska myndigheter går amerikanska till mötes.
-----------------------

Den risken är obefintlig eftersom det inte finns några utlämningsavtal med Usa som tillåter detta och eftersom tidigare regeringar fått på käften för att ha brutit mot detta.

Assange löper STÖRRE risk att utlämnas från Storbrittanien den dag han kliver ut från ambassaden än han gör om han svarar på frågor i Sverige.

Anonym sa...

Förhindrade utlämningsavtal Egyptenaffären och skulle inte svenskarna lika gärna förhöra Assange i Storbritannien micketrollet?

Hans Li Engnell sa...

Micke: Ahmed Agiza och Mohammed Alzeri hälsar.

Micke sa...
Egnell kan förvånade nog inte läsa innantill.

Att stalkern och spamsvinet inlägget ovan inte kan läsa förvånar igen och allra minst honom själv.En grishjärna har sina begränsningar.

Jonte sa...

Assange och Ecuador uppmanar Sverige att hålla det kompletterande förhöret på ambassaden i London. Sverige vägrar. Jag undrar varför? Sverige som utåt sett är så måna om att tjejerna ska få ett avslut...

Det ligger ett micketroll begravet här nånstans.

Hemulen sa...

Hans:

Jag förstår problemen med att stater spionerar på oss på Internet, men vadan denna förvåning? Det har ju varit bekant sedan Lewinsky-skandalens dagar att inget du skriver på nätet kan hållas helt hemligt. Och går vi längre tillbaka så kan det ju vara på plats att erinra sig att Internet var en i grunden militär produkt från Kalla kriget som vi, konsumenter, senare valde att anförtro en massa uppgifter. Varför skulle amerikanska staten frånhända sig information som företag sitter på och utnyttjar varje dag? Om man vill försvara den personliga integriteten bör man också ha realistiska förväntningar på vad övergången från analog till digital teknik faktiskt innebär.